Războiul anti-carne, consumatorul atoateștiutor și fermierul

Războiul anti-carne, consumatorul atoateștiutor și fermierul. Eforturile depuse de fermieri trebuie comunicate consumatorilor. Stiri agricole

Carnea este întotdeauna „vinovatul”!

Obezitatea. Degradarea mediului. Cancer. Abuzul animalelor. Schimbarea climei. Distrugerea pădurii tropicale. Stres. Violenţă. Indiferent de bolile societății – chiar dacă au legătură sau nu cu carnea – marea soluție este întotdeauna ca oamenii să nu mai mănânce carne.

Moda printre consumatori este să afirmi că producerea unui kilogram de carne are emisii mai mari de gaze cu efect de seră (GES) decât alimentele pe bază de plante!

Războiul anti-carne a devenit general! Apar tot felul de activiști cu propuneri SF: sterilizarea și inseminarea artificială ar trebui interzize, după unii. Dacă aceste propuneri ar deveni vreodată lege, fermierii ar fi condamnați pentru îngrijirea animalelor lor. Ceea ce mă sperie și mai mult este că sunt destui oameni care cred că era necesar! Probabil că majoritatea oamenilor nu înțeleg profunzimile unei bune creșteri a animalelor.

Apar știri despre carnea de laborator, laptele de laborator, etc. Lumea cumpără carne falsă care arată și are gust de carne adevărată. Nu că există ceva în neregulă cu aceste produse alternative. Se așteaptă ca cererea de produse animale reale să crească, mai ales că clasa de mijloc a Chinei continuă să crească. Carnea, brânzeturile și laptele alternative pot contribui la umplerea decalajului dintre producție și cerere. Și, desigur, există unii consumatori cărora le place. Atâta timp cât sunt conștienți de diferențele nutriționale, preferințele personale sunt perfect acceptabile. Nu faceți alegeri alimentare bazate pe dezinformarea că eliminarea cărnii va rezolva acele boli sociale pe care le-am menționat mai sus?

Distincția contează. Pentru că, în spatele fiecărui burger, a fiecărei aripioare de pui și a fiecărei bucăți de slănină se află un fermier. Atacurile constante împotriva cărnii le afectează rezultatele și nu știm dacă vom mai avea o generație următoare de fermieri.

Din păcate activiștii sunt foarte vocali, cu relații in mass-media, iar fermierii sunt obosiți cu lupta pentru supraviețuire. Războiul de relații publice face din carne întotdeauna un ticălos și, de obicei, cel rău nu câștigă. Cine e cel rău?

Alimentele durabile necesită investiții masive pe întregul lanț valoric și angajamentul consumatorilor de a alege sustenabilitatea. Împreună, fermierii, producătorii, consumatorii pot crea un viitor durabil pentru alimente.

Construirea unui sector alimentar durabil este una dintre cele mai mari și mai complexe provocări cu care se confruntă lumea în prezent. Producția de alimente este o sursă de emisii de GES, sectorul este vulnerabil la schimbările climatice și, în același timp, populația lumii crește. Rezolvarea acestei provocări necesită un angajament puternic din partea fermierilor și producătorilor de a găsi noi modalități de a produce alimente, iar consumatori să aleagă cea mai durabilă alternativă din viața lor de zi cu zi. Nici fermierii, nici producătorii și nici consumatorii nu o pot face singuri – numai lucrând împreună, putem vorbi de durabilitate.

Eforturile depuse de fermieri pentru sustenabilitatea sectorului zootehnic trebuie comunicate consumatorilor, care de cele mai multe ori, în viața lor, nu au atins un animal de fermă!

foto George Nastase

Related posts

Leave a Comment