Sistemele agricole intensive creează probleme

Sistemele agricole intensive creează probleme! Industria procesatoare se auto-saboteazaj distrugand valoarea și riscand viețile; stiri agricole

Aproape trei sferturi din cele mai mari companii procesatoare de carne, pește și produse lactate din lume au fost considerate un risc „ridicat” de pandemie și au fost criticate pentru incapacitatea lor de a preveni apariția de noi boli zoonotice într-un nou raport publicat miercuri (3 iunie).

Raportul, realizat de FAIRR își propune să ofere informații despre modul în care criza actuală a afectat industria procesatorilor de carne/lapte, vulnerabilitatea industriei la șocurile viitoare și rolul pe care sectorul îl joacă în crearea de riscuri pandemice viitoare.

Acesta concluzionează că sectorul se luptă după COVID-19 și că pandemia ar putea fi doar un foc de paie fata de ce se ascunde in spatele industriei cărnii, concluzionând că acest lucru „demonstrează că producția intensivă de procesare are un risc serios de a crea și de a răspândi o viitoare pandemie. .“

„Clasificarea Pandemică” folosește datele colectate de Indicele producătorilor de proteine ​​Coller FAIRR, conceput pentru a fi un instrument in a evalua rezistența lanțului alimentar global și pentru a atenua viitoarele catastrofe, precum și pentru a ajuta investitorii să ia decizii de bază.

Acest clasament se bazează pe un set de șapte criterii considerate esențiale în prevenirea viitoarelor pandemii zoonotice. Acestea includ siguranța lucrătorilor și a alimentelor, defrișarea și gestionarea biodiversității, bunăstarea animalelor și administrarea antibioticelor.

Cercetarea, intitulată „O industrie infectată”, anunță investitorilor că industria cărnii va fi supusă unui control sporit și unei reglementări care ar putea include noi protocoale de securitate biologică pentru atenuarea focarelor de boală.

„Este necesară o schimbare monumentală și coordonată în formarea, securitatea și supravegherea în domeniul biosecurității, în special pe piețele emergente”, spune acesta, adăugând că, pe baza cunoștințelor disponibile în prezent, autorii „se așteaptă să vadă schimbări materiale de reglementare și de piață”.

„Din perspectivă de reglementare, vedem o fereastră neobișnuită de deschidere a politicii ca răspuns la pandemie, deoarece autoritățile de reglementare consideră cel mai bine prevenirea și/sau atenuarea viitoarei crize”.

Această fragilitate aparentă a sectorului a determinat acum banca de investiții și compania de servicii financiare Goldman Sachs să enumere efectivele de animale ca una dintre cele mai precare produse pentru investitori anul viitor, alături de petrol.

Jeremy Coller, fondatorul FAIRR și ofițerul principal de informații al Coller Capital, a declarat că procesarea produselor agricole este „atât vulnerabilă la pandemii, cât și vinovată de crearea acestora. Este un ciclu de auto-sabotaj care distruge valoarea și riscă viețile

„Pentru a nu provoca următoarea pandemie, industria cărnii trebuie să abordeze standardele de securitate sporita pentru alimente și pentru lucrători, animale și antibiotice suprautilizate. Acest lucru va perturba un lanț de aprovizionare care deja se prăbușește de restricțiile fundamentale ale terenurilor, apei și emisiilor. „

Europarlamentarul olandez Anja Hazekamp  a declarat la un eveniment recent despre pandemii și creșterea intensivă de animale, că „această pandemie și epidemiile anterioare au arătat că principala problemă este aici consumul nostru de animale”, adăugând că suntem acum la un „moment de cotitură”.

În același eveniment, comisarul UE pentru siguranța și sănătatea alimentelor, Stella Kyriakides, a declarat că „trebuie să se facă mai mult pentru ca sistemele noastre să devină mai rezistente și să fie protejați cetățenii noștri”, adăugând că sistemele agricole intensive au creat probleme care o preocupă profund.

Întrebat despre problemele apărute în sectorul cărnii, Paolo Patruno, secretarul general adjunct al CLITRAVI, centrul de legătură pentru industria de prelucrare a cărnii din UE, a declarat recent pentru EURACTIV că „majoritatea covârșitoare a fabricilor de procesare a cărnii din UE asigură alimente respectând pe deplin sănătatea și bunăstarea animalelor și punând în aplicare standarde înalte pentru protejarea sănătății umane. „

În ceea ce privește prognozele pentru viitorul industriei, cercetarea FAIRR evidențiază oportunitățile din sectorul proteinelor alternative, în urma unei creșteri abrupte a vânzărilor de proteine ​​pe bază de plante. „Deoarece COVID-19 continuă să perturbe lanțul de aprovizionare cu proteine ​​animale, multe alternative pe bază de plante au reușit să concureze direct”, a declarat raportul, menționând că vânzările alternativelor de proteine pe bază de plante au crescut cu 200% an de an. Acesta a adăugat că această tendință urmează să continue. Acest lucru este evidențiat și în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork, care a oferit un sprijin ferm pentru proteine ​​alternative.

EURACTIV

Related posts

Leave a Comment