Evoluția prețurilor la câteva legume și fructe

Evoluția prețurilor la câteva legume și fructe; Evoluția prețurilor la câteva legume și fructe; consumul de prune; castraveti, piersici; stiri agricole

Potrivit datelor statistice (INS), pretul mediu anual la vinete, în perioada 2015-2019, prezintă o tendință ascendentă, astfel că dacă în anul 2015 prețul mediu pentru un kg de vinete a fost de 2,03 lei, în anul 2019 prețul mediu a fost de 3,08 lei/kg, reprezentând o creștere de 34%. Creșterea pretului a fost determinată în principal de o ofertă mai redusă de vinete pe piață cauzată de reducerea suprafețelor cultivate în anul 2019.

Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România, consumul de prune a înregistrat o scădere cu 3% în anul 2019 față de anul 2014. Valoarea maximă a perioadei a fost atinsă în anul 2016, când cantitatea consumată de prune a fost de 1,95 kg/cap locuitor, fiind cu 50% mai mare față de valoarea minimă a perioadei. Potrivit studiilor de specialitate, s-a constat că există o parte importantă a populației pentru care consumul de fructe, în general, nu constituie o prioritate, drept urmare, consumul de fructe în România este scăzut, în medie aproximativ 85 kg/an/ pers.

Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala

La nivelul României, consumul de piersici/caise a înregistrat o creștere cu 22% în anul 2019 față de anul 2014. Valoarea maximă a perioadei a fost atinsă în anul 2017, când cantitatea consumată de piersici/caise a fost de 2,84 kg/cap locuitor, fiind cu 41% mai mare față de valoarea minimă a perioadei. Totuși, conform specialiștilor, consumul total de fructe este scăzut, cu toate că acestea au numeroase beneficii asupra sănătății omului, fiind o sursă importantă de vitamine și minerale.

Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala

În perioada 2012-2019, prețul mediu anual al castraveților cultivați în câmp la nivelul României a oscilat între 2,05 lei/kg în anul 2015 și 3,13 lei/kg în anul 2019, media perioadei fiind de 2,4 lei/kg. În anul 2019 a fost evidențiată o creștere a prețului cu aproximativ 30% față de cel înregistrat în anul 2012 (2,2 lei/kg). În ceea ce privește consumul anual pe locuitor la castraveți, în perioada 2012-2018, acesta a avut o tendință de evoluție ascendentă, a variat între 7,2 kg/locuitor în anii 2012, respectiv 2013 și 10,9 kg /locuitor în anul 2018, când s-a evidențiat o creștere cu 34% față de consumul înregistrat în anul de referință 2012.

Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala
Multumim pentru prezentarea grafica Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala

Related posts

Leave a Comment