Modelul fermei de familie riscă să moară

Modelul fermei de familie riscă să moară; fermierii primesc doar un procent mic din prețul pe care consumatorul îl plătește pentru alimente. stiri agricole

Modelul fermei de familie riscă să moară

Ferma de familie, așa cum știm, este amenințată și aceasta poate fi ultima generație de fermieri familiali din UE, potrivit europarlamentarului Sinn Féin, Chris MacManus, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea terenurilor și a solicitat o plasă de siguranță mai mare pentru fermele mici.

„Sunt foarte îngrijorat că aceasta va fi ultima generație de fermieri familiali din UE”, a spus el pentru EURACTIV, adăugând că suntem cu adevărat „contra-timp” să acționăm pentru a salva modelul de fermă de familie din UE.

„Aceștia sunt oameni cu familii și pentru mulți înseamnă un sfârșit al unui mod de viață pe care l-au dus de mai multe generații”.

Macmanus  îl citează pe comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a subliniat recent că până la 1.000 de fermieri pe zi decid să părăsească profesia din cauza neprofitabilității.

În ceea ce privește vinovatul pentru dispariția micilor ferme familiale, europarlamentarul irlandez, care este, de asemenea, unul dintre negociatorii parlamentului privind reglementarea orizontală a politicii agricole comune (PAC), a subliniat îngrijorările legate de concentrarea terenurilor, despre care a spus că este în creștere la un nivel „alarmant”.

Acest lucru se datorează faptului că micii fermieri sunt obligați să abandoneze terenul, deoarece acesta devine neprofitabil, care este apoi achiziționat de întreprinderile mari, cum ar fi procesatorii și supermarketurile, rezultând o consolidare rapidă.

MacManus a avertizat că „o combinație între lipsa de viziune și războaiele de prețuri din supermarketuri a făcut aproape imposibilă menținerea fermierilor mici”.

„Criza așteaptă să explodeze”

MacManus critică noua PAC și rolul său în sprijinirea micilor fermieri.

Avertizând că combinația dintre fermierii care își vând produsele sub costul de producție și reducerea subvențiilor UE este o „criză care așteaptă să explodeze”, el a subliniat că noua PAC trebuie să ofere o plasă de siguranță pentru ferme medii viabile.

Aceasta include plăți pentru a oferi mai mult sprijin pentru un anumit număr de hectare, cu o plată mai mică și uniformă pentru restul de hectare, care ar aduce beneficii micilor fermieri.

Pentru a controla piața, noua directivă privind practicile comerciale neloiale trebuie consolidată în continuare, a adăugat el, propunând o interdicție la nivelul UE pentru vânzarea sub costurile de producție către supermarketuri, care spune că „subminează băcănicii mici și percepția clienților asupra prețului adevărat al unui litru lapte sau kilogram de carne de vită ”.

UE a pierdut 4,2 milioane de exploatații, aproximativ un sfert, între 2005 și 2016.

„De plățile curente ale PAC, bazate pe numărul de hectare, beneficiază marii producători și agricultura industrial; astfel cresc prețurile terenurilor, se încurajează concentrarea terenurilor și se îngreunează accesul noilor intrați la terenuri”, a spus Andoni García Arriola, membru al comitetului de coordonare al ECVC.

García Arriola a solicitat, de asemenea, limite obligatorii la plățile anuale directe pe beneficiar și o redistribuire a plăților de bază pentru a acorda prioritate fermelor mici și mijlocii, precum și fermierilor tineri și noilor intrați.

Cu toate acestea, Paulo Gouveia, consilier șef al politicii asociației fermierilor din UE COPA-COGECA, a declarat pentru EURACTIV că, deși au recunoscut provocarea reînnoirii generației și necesitatea de a atrage tânăra generație în sector, speranța nu se pierde pentru micii fermieri.

Arătând că dimensiunea fermelor este variabilă între statele membre, precum și alte elemente ale structurii fermelor, el a subliniat că există deja măsuri în vigoare în actuala PAC care oferă plăți sporite fermelor mai mici.

În schimb, el a subliniat și că fermierii primesc doar un procent mic din prețul pe care consumatorul îl plătește pentru alimente.

„Recent, în perioada Crăciunului, rapoartele au arătat că legumele erau vândute în supermarketuri la prețuri de 13 până la 14 ori mai mari decât prețul pentru care fermierul a fost plătit pentru ele. Astfel de situații nu pot continua și sunt și ele la baza problemei, pe PAC”, a subliniat el.

„Este nevoie de o viziune pe termen lung pentru zonele rurale care să poată contribui la viabilitatea lor economică și să asigure că acestea devin chiar mai vibrante decât sunt”, a spus Gouveia, adăugând că acest „poate și trebuie” să se realizeze printr-un sistem multi -abordarea anuală a dezvoltării rurale.

El a subliniat, de asemenea, că standardele și calitatea vieții pentru cei care trăiesc în zonele rurale trebuie să fie îmbunătățite și să se apropie de cei care trăiesc în zonele urbane, adăugând că aici și alte politici ale UE, precum politica de coeziune și politica regională, trebuie să joace un rol.

sursa: EURACTIV

Related posts

Leave a Comment