Creșterea vițeilor – provocare sau o practică obișnuită

Creșterea vițeilor - provocare sau o practică obișnuită; Prevenirea este mai bună decât vindecarea; un plan de sănătate a efectivului; stiri agricole

Creșterea vițeilor este acum o practică relativ obișnuită, dar mulți au descoperit că poate fi o provocare.

Una dintre problemele principale este că vițeii provin de la vaci diferite, crescători diferiți (nu ai cum altfel) și sunt apoi amestecați. Nu există distanțare socială, măști sau spălarea mâinilor, așa că, prin urmare, sunt frecvente bolile respiratorii / pneumonie.

Nu este nici economic, nici durabil să folosiți antibiotice pentru prevenirea bolilor. Este necesar un plan de sănătate a efectivului care să includă un plan de vaccinare, alături de un management corect.

1. Nutriție: hrănirea corectă

Înlocuitorii de lapte sunt baza creșterii vițeilor. Pot oferi furaje de bună calitate, dar verificați ingredientele și substanțele nutritive pe care le conțin, deoarece variază.

Ratele de diluare variază de la produs la produs și sunt de obicei în intervalul de 125-150 de grame de pulbere în 1L apă. Cantitatea de înlocuitor de lapte va depinde de greutatea corporală a vițelului, de rata de creștere dorită, de temperatura mediului și de compoziția nutrițională.

Este important ca apa proaspătă să fie întotdeauna disponibilă, dar și fânul (atenție, nu așternutul) pentru a promova dezvoltarea rumenului.

2. Grajdul: bine ventilat, fără curent, uscat, cald, curat și curățabil

Un grajd impropriu poate duce la o bunăstare deficitară și poate predispune la focare de boli.

Factorii esențiali în ceea ce privește grajdul sunt:

Aer proaspat

Viabilitatea virusurilor este afectată negativ de aerul curat și proaspăt. Un virus va muri în cinci până la șase minute atunci când este 100% aer proaspăt; dacă există doar 50% aer proaspăt într-o clădire, va dura 60 de minute până când virusul va muri.

Suprafața necesară este de 0,04 m² pe vițel. Suprafața orificiilor de admisie ar trebui să fie de cel puțin două ori sau, în mod ideal, de patru ori mai mare decât cea a orificiului de evacuare.

Controlul vitezei aeriene

Deși este esențial ca aerul proaspăt să fie disponibil într-un grajd, trebuie luate toate măsurile posibile pentru a evita curenții de aer. Un tiraj mare va crește nivelul de stres și poate duce la imunitate deprimată, lăsând vițelul mai sensibil la boli.

Managementul umidității

Întreținerea jgheaburilor și conductelor, repararea scurgerilor de apă și asigurarea scurgerii de urină departe de așternut va reduce nivelul general de umiditate.

Temperatura

Temperatura trebuie monitorizată prin localizarea unui termometru. Când e cazul utilizați becurile cu infraroșu de 250W sau aeroterme de 1.500W pentru a menține vițeii calzi.

Igienă

Cel mai slab punct al grajdurilor sunt multele mii de crăpături minuscule care, chiar și după curățare, oferă o casă rezistentă pentru virus. Atenție la articulațiile dintre pereți și podea.

Acest lucru ar putea fi ușor îmbunătățit, de exemplu, prin vopsirea pereților la înălțimea animalelor.

Prin îmbunătățirea igienii grajdului, timpul și banii investiți în procesul de curățare sunt mai usor de recuperate.

3. Controlul virusurilor: Vaccinurile corecte, la momentul potrivit

Nu există un glonț de argint, ca la vampiri, și toate nevoile de mai sus trebuie gestionate cu atenție.

Vaccinurile trebuie depozitate corect înainte de utilizare și administrate vițeilor care nu sunt stresați sau sub presiune.

Când vițeii sunt stresați, nivelul lor de cortizon este ridicat; nu se va produce un răspuns imun la vaccinare. Prin urmare, vițeii nu ar trebui să fie vaccinați în momentul în care ajung la fermă sau când sunt înțărcați sau castrați, de ex.

În mod ideal, fermierii ar trebui să aștepte 24 – 48 de ore după sosirea vițeilor și apoi să îi vaccineze cu un vaccin intranazal împotriva RSV, Pi3 și IBR.

Acestea sunt cunoscute a fi cele mai frecvente cauze ale pneumoniei virale în ferme.

Bolile clostridiale sunt frecvente și afectează în general vițeii odată ce dau de iarbă proaspătă.

În mod ideal, trebuie doua tratamente, prima injecție se administrează la două săptămâni după ce vițeii au fost înțărcați și a doua cu puțin înainte de a merge la păscut.

Agenții etiologici cel mai frecvent detectați la bovine includ Clostridium novyi, Cl. chauvoei, Cl. sordellii, Cl. perfringens și Cl. Septicum.

Prețul plătit pentru bolile clostridiale și respiratorii este ridicat, așa că aplicați rețeta  „Nu așteptați, vaccinați-vă” și „Prevenirea este mai bună decât vindecarea” și beneficiați de o reducere a numărului de pierderi în viitor.

Related posts

Leave a Comment