Comisia Europeană a publicat lista cu practici agricole care vor putea fi sprijinite în cadrul eco-schemelor din viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).
Aceste practici agricole ce vor putea fi susținute cu sprijin financiar în noua PAC prin intermediul eco-schemelor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să acopere activități legate de climă, mediu, bunăstarea animalelor și rezistență antimicrobiană;
- să fie definite pe baza nevoilor și priorităților identificate la nivel național/regional;
- nivelul lor de implementare trebuie să depășească cerințele și obligațiile stabilite în baza liniei de bază (inclusiv condiționalitatea);
- să contribuie contribuie la atingerea obiectivelor Acordului Verde al UE.
Agricultură de precizie:
- Planul de gestionare a nutrienților, utilizarea abordărilor inovatoare pentru a minimiza eliberarea de nutrienți, pH optim pentru absorbția nutrienților, agricultură circulară;
- Tehnologii agricole de precizie pentru un consum redus de inputuri (fertilizanți, apă, produse de protecția plantelor);
- Creșterea eficienței irigațiilor.
Îmbunătățirea managementului fertilizanților:
- Implementarea măsurilor de control a nitraților dincolo de obligațiile condiționalităților;
- Măsuri pentru a reduce și preveni poluarea apei și a solului din cauza fertilizării excesive, cum ar fi analiza de sol (dacă nu e deja obligatorie) sau neutralizarea unro substanțe din fertilizanți.
Agricultură ecologică:
- Conversia la agricultură ecologică;
- Menținerea agriculturii ecologice.
Practici integrate de gestionare a dăunătorilor:
- Benzi tampon pentru controlul dăunătorilor fără utilizarea pesticidelor;
- Control mecanic al buruienilor;
- Utilizarea sporită a soiurilor și speciilor de culturi rezistente sau cu rezistență la dăunători;
- Teren cu amestec de specii pentru biodiversitate.
Ecologie agricolă:
- Rotația culturilor;
- Diversificarea culturilor;
- Culturile verzi în interiorul culturilor permanente (livezi, vii);
- Covor verde pe timpul iernii;
- Sistem de pășunat extensiv;
- Utilizarea varietăților de plante cu toleranță la schimbările climatice;
- Amestecurile de specii pentru biodiversitate (polenizatori, păsări, vânat);
- Tehnologie modernă de cultivare a orezului pentru reducerea emisiilor de metan;
- Implementarea practicilor de agricultură organică.
Creșterea și bunăstarea animalelor:
- Planuri de furajare care să aibă în vedere sustenabilitatea surselor de apă și de hrană cu analiză a apei;
- Strategii optimizate de furajare;
- Adăposturi care să asigure un confort sporit animalelor (precum așternut de paie schimbat zilnic), stropitori, ventilație pentru pe timp de vară;
- Implementarea practicilor de agricultură organică;
- Practici menite să crească animalelor robustețea, fertilitatea, longevitatea și adaptabilitatea (creșterea animalelor care au mai puține emisii, promovarea diversității genetice și a rezilienței);
- Planuri de prevenție și control pentru sănătatea animalelor (loc de acces pentru furajare, vaccinare și tratamente, biosecuritate sporită, folosirea aditivilor);
- Acces la pășune și creșterea perioadei de pășunat pentru animale;
- Planificarea accesului regulat la spații în aer liber.
Practici agro-forestiere:
- Stabilirea și întreținerea caracteristicilor peisajului peste condiționalitate;
- Stabilirea unui plan de management și tăieri;
- Înființarea și întreținerea sistemelor silvo-pastorale cu biodiversitate ridicată.Agricultură cu valoarea adăugată pentru mediu, incluzând:
- Teren cu amestec de specii pentru biodiversitate (polenizatori, păsări, animale săbatice);
- Pășunat în spații deschise și între culturi permanente, transhumanță și pășunat la comun;
- Crearea și îmbunătățirea habitatului semi-natural;
- Reducerea utilizării îngrășămintelor, gestionarea unor cantități reduse în culturile arabile.
Agricultură cu amprentă redusă de carbon:
- Agricultură conservativă;
- Refacerea zonelor umede, turbăriilor;
- Nivelul minim al pânzei freatice pe timpul iernii;
- Gestionarea adecvată a reziduurilor, precum îngroparea reziduurilor agricole, însămânțarea pe reziduuri;
- Înființarea și întreținerea pajiștilor permanente;
- Utilizarea pe scară largă a pajiștilor permanente.
Protejarea surselor de apă:
- Gestionarea necesarului de apă pentru culturile irigate (trecerea la culturi agricole mai puțin consumatoare de apă, schimbarea datelor de semănat și planuri optimizate de irigații.
Alte practici benefice pentru sol:
- Perdelele de protecție a eroziunii și capcane de vânt;
- Stabilirea și menținerea culturilor pe terase și fâșii.
Alte practici legate de emisiile de gaze cu efect de seră:
- Aditivi alimentari pentru scăderea emisiilor din fermentația digestivă;
- Management și depozitare îmbunătățită a gunoiului de grajd.
Documentul publicat de Comisia Europeana: