Maximizarea pășunatului și menținerea unei producții bune iarna
Câteva cifre din ferma lui Arnaud și a tatălui său, Philippe Sénéchal:
- 95 vaci de lapte Holstein
- 725.000 l lapte anual
- 7.500 l/vacă/an în medie
92 ha lucrate:
- 24 ha de porumb
- 8 ha de fânețe
- 4 ha de lucernă
- 1,5 ha de sfeclă furajeră
- 21 ha de pășune permanente, iar restul pășuni temporare
800 mm precipitații medii
Marja brută: 372 €/1.000 l.
Pășunat rotațional dinamic
Pajiștile sunt împărțite în aproximativ treizeci de padocuri de 1 până la 1,5 ha pentru o zi. Și tineretul pășunează din primul an pe padocuri de 3 zile. Lucerna și fânul se însilozează. Se mai consumă 700 kg concentrate/vacă/an.
Rație de iarnă pentru vacile de lapte:
- 12-13 kg de porumb siloz
- 6 kg de iarbă siloz
- 3 kg de concentrate (70% soia și 30% rapiță)
- 1,5 kg de sfeclă furajeră
Costul hranei calculat la 90 EUR/1.000 l
Obiectiv: timp liber!
Cei doi au decis să delege o parte din munca lor. „Echipamentele și munca în câmp sunt externalizate, ceea ce ne permite să optimizăm costurile de mecanizare și să eliberăm timp ”, explică Arnaud. Tânăr tătic, se organizează să fie active și în viața de familie: „Mulg dimineața [2×6 stații de muls], devreme să fiu acasă la 8 dimineața și să am grijă de fiul meu. Tatăl meu distribuie rația sau gestionează padocurile în timpul sezonului de pășunat. Seara tatăl meu mulge și eu restul”. În weekend lucrează împreună pentru a merge treaba mai repede și își iau liber când au nevoie. Ei reușesc să-și ia două săptămâni libere în fiecare an.
Dar în 5 sau 6 ani Arnaud va trebui să facă față retragerii tatălui său. „Va trebui să-mi găsesc un partener sau poate mi se va alătura soția la fermă”, nu știe încă.
Fătări grupate toamna
De ceva vreme, crescătorii încearcă să grupeze fătările din august până în februarie; obiectivul fiind ca ele să se incheie la sfarsitul lunii decembrie pentru a concentra totul doar pe 4 luni. „Acest lucru ne permite să menținem o producție bună iarna”, explică Arnaud. Când sunt la pășune au mai puține cerințe. Obiectivul este să obținem 20 de litri/vacă din pășunat. Apoi le înțărcăm în iulie-august când producția de iarbă scade”.
Junincile fată, în medie, la 28 de luni. Sunt inseminate artificial.
după un material Web-agri