Adoptarea unei legi care va reglementa creşterea porcului pe teritoriul României este nu numai necesară, ci şi de urgenţă majoră, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.
„Din păcate, această Lege a porcului trebuie asumată de toate forţele politice din România. Consider că adoptarea acestei legi nu numai că este necesară, dar este şi de urgenţă majoră. Cred că acest subiect va fi în supus dezbaterii în vizita pe care reprezentanţii Comisiei Europene o vor face în România, în perioada 23 – 27 noiembrie 2020, cu privire la evoluţia pestei porcine africane în România şi în ceea ce priveşte măsurile pe care le-a adoptat România prin serviciile veterinare şi prin aportul celorlalte ministere”, a precizat Chioveanu.
Elaborarea unei Legi a porcului prin care să poată fi reglementată creşterea acestor animale pe teritoriul României, atât în gospodării, cât şi în exploataţiile comerciale, este cerută de industria din acest sector încă de la apariţia primelor focarele de pestă porcină africană.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spunea în luna mai că va iniţia un proiect de lege pentru relansarea creşterii porcului în România, astfel încât să se poată respecta şi tradiţia creşterii porcului în gospodăriile populaţiei, dar în acelaşi timp să poată oferi ocazia creşterii în sistem industrial astfel încât în câţiva ani consumul intern de carne de porc să fie acoperit din producţia internă.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România a importat carne de porc în valoare de 292,2 milioane de euro, în primele şase luni din acest an, în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2019.
Carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată ocupă de mai bine de 20 de ani prima poziţie pe lista importurilor României de produse agroalimentare.