La poarta fermei prețul cărnii coboară, la raft crește!

La poarta fermei prețul cărnii coboară, la raft crește! Consumatorul va da mai mult din buzunar datorită politicii supermarketurilor și hipermarketurilor.

Mary Pană, președinta ACEBOP, a fost invitată la emisiunea „Cu capu-n zori” de la TVR și a vorbit despre prețul cărnii la raft.

De ce se scumpește carnea?

La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară din cauza concurenței ofertei de piață. Când am spus concurență, am făcut referire la cantități enorme de carne care vin din alte state membre în România mereu, nu doar în perioada sărbătorilor, iar, dacă la porc unde avem o producție internă de aproximativ 27% avem nevoie de aceste intrări de carne, la carnea de pasăre avem supraproducție de 120% față de necesarul de consum și, totuși, întră în România sute, mii de tone pe an de carne de pasăre.

Referitor la preț, acesta rămâne același la poarta fermei, creșterile fiind la raft, la supermarketuri și hipermarketuri. Jocurile se fac la raft. Consumatorul va da mai mult din buzunar datorită politicii supermarketurilor și hipermarketurilor. Aici este cea mai mare problemă a noastră, faptul că pe lanțul cărnii nu exiștă un control al prețului și ajungem să plătim dublu sau poate triplu în calitate de consumator. Este o diferență enormă.

În urmă cu câteva zile am fost la Senat, acolo unde s-a discutat o lege foarte importantă, fiind prezenți și reprezentanți ai supermarketurilor și hipermarketurilor. Aceștia au impresia că noi, reprezentanții fermierilor, avem ceva împotriva lor, dar, de fapt, noi doar îi avertizăm că prin a nu pune produse românești, mai ales carne românească la raft, riscă să piardă în curând din piață.

De ce să alegem carnea românească și nu pe cea de import?

Carnea românească este proaspătă, comparativ cu cea din import care, fie este congelată, fie este congelată și decongelată ulterior, fiind vândută ca o carne proaspătă, ori vine ca o carne proaspătă refrigerată în ultimele două zile de valabilitate.

Sunt niște jocuri mari ale pieței la care noi trebuie să fim atenți, să alegem produsele românești pentru că această carne este controlată sanitar-veterinar cu siguranță, nu are hormoni deoarece fermierii nu mai au de unde să cumpere acești hormoni și sunt, oricum, foarte atenți la calitatea cărnii.

sursa foto Radu Teodor Husau

Related posts

Leave a Comment