Perspective pozitive pentru sectorul agroalimentar!
Comisia Europeană a publicat un raport de perspectivă pe termen scurt pentru piețele agricole din UE, unde sunt prezentate detaliat ultimele tendințe și orientări viitoare pentru fiecare sector agroalimentar. Comparativ cu alte sectoare, se preconizează că impactul crizei asupra acestui sector va rămâne limitat, ne informeaza europarlameentarul Daniel Buda. În acest context, situația din 2020 are un caracter favorabil:
- Prețurile la lactate și carne iși revin;
- Colectarea laptelui rămâne pe un trend ascendent;
- Soldul comercial pozitiv al cărnii crește;
- Producția de semințe oleaginoase și proteine se estimează că va crește;
- Exporturile de ulei de măsline din UE vor atinge un nou nivel record.
Culturile arabile
În 2020/21, din cauza condițiilor secetoase din timpul verii care influențează negativ dezvoltarea plantelor, producția totală de cereale din UE este de așteptat să ajungă la 274,3 milioane de tone.
În ceea ce privește semințele oleaginoase, se așteaptă ca producția totală de semințe oleaginoase din UE să ajungă la 28,4 milioane de tone, o ușoară creștere de 1% față de 2019-2020. Această creștere este susținută de producția de rapiță, așteptată să ajungă la 15,8 milioane de tone, în creștere cu 3% față de anul trecut.
Lapte și lactate
Colectarea globală a laptelui din UE ar trebui să crească cu 1,4% în 2020, datorită creșterii producției de lapte, condițiilor favorabile de pășune până în iulie și furajelor accesibile.
În 2021, producția de lapte din UE ar putea crește cu 0,8%, determinată de creșterea randamentului pe de o parte și de reducerea suplimentară a efectivelor de lapte pe de altă parte. În urma focarului Covid-19, se așteaptă ca vânzările directe să continue să crească, odată cu cererea mai mare de alimente locale și lanțuri scurte de aprovizionare.
Carne
Producția de carne de vită din UE a scăzut pentru prima dată cu 2,4% în prima jumătate a anului 2020 din cauza măsurilor de blocare Covid-19 și a cererii mai mici din serviciile alimentare. Cererea s-a redresat odată cu redeschiderea restaurantelor și recuperarea turismului, ducând la o scădere generală estimată a producției de carne de vită de 1,4%. În 2021, se estimează un declin suplimentar de 1,5% din cauza reducerii dimensiunii efectivelor în unele țări ale UE. Se preconizează că și consumul de carne de vită va scădea cu 2,1%, până la 10,4 kg pe cap de locuitor în 2020.
În ceea ce privește carnea de porc , în timp ce producția a scăzut în prima jumătate a anului, prețurile favorabile, revenirea cererii consumatorilor și investițiile recente au contribuit la o creștere a producției în ultimele luni. Cu toate acestea, descoperirea recentă a pestei porcine africane (ASF) în Germania, care a dus la interdicții de export, va avea un impact asupra pieței de carne de porc din Germania și, prin urmare, din UE. Producția de carne de porc va scădea în 2020 și 2021, respectiv cu 0,5% și 1%. Se estimează că consumul va scădea cu 1,1%, până la 32,8 kg pe cap de locuitor în 2020.
Producția de carne de păsări din UE poate avea o creștere modestă de 1% pentru 2020, similar și pentru 2021. Consumul ar trebui să crească și în 2020, în creștere cu 1,5%, ajungând la 23,7 kg pe cap de locuitor.
În ceea ce privește carnea de oaie și capră, producția UE a scăzut semnificativ în prima jumătate a anului 2020, din cauza cererii mai mici din serviciile alimentare și a consumului casnic în perioadele festive, precum și a deficitelor puternice de aprovizionare. În general, producția în 2020 și 2021 va scădea respectiv cu 3% și respectiv 2%, presupunând efective mai mici, mai puține oi și o cerere internă stagnantă. Consumul ar trebui să scadă în 2020 cu 4%, până la 1,3 kg pe cap de locuitor.