Se apropie sezonul de pășunat/cosit – Ce trebuie să faci

Se apropie sezonul de pășunat/cosit - Ce trebuie să faci. Cum pregătim pășunile și fânețele?Ce să faci la o primă plimbare prin pajiște? Pășuni și fânețe

Se apropie sezonul de pășunat/cosit – Ce trebuie să faci

Sezonul de cosit/pășunat se apropie cu pași repezi. Cum pregătim pășunile și fânețele? Baza este o inventariere a parcelelor. Ce să faci la o primă plimbare prin pajiște?

  1. Faceți o groapă cu o cazma, pentru a observa adâncimea de înrădăcinare a ierbii;
  2. Porniți în căutarea râmelor, care oferă un indiciu despre activitatea biologică a solului;
  3. Efectuați analize de sol. Testarea solului este importantă. Obțineți un raport privind fertilitatea solului înainte de a investi în semințe. Putem avea cele mai bune cărămizi din lume, dar dacă nu există fundație, casa nu va rezista. Analiza solului este fundamentul unei pajiști de calitate.
  4. Analizați flora și densitatea. Am o pajiște densă sau rară? Am iarbă frumoasă sau o pajiște pe care iarba crește în pâlcuri? Există materie organică moartă la suprafață? Ce specii sunt prezente și mi se potrivesc?
  5. Găsiți cauzele degradării. Este esențial să se caute cauzele degradării  pentru a le corecta. Dintre acestea enumăr: pășunat excesiv, cositul la ras sau chiar subpășunat; metodele de exploatare (absența perioadei de repaus, pășunat în condiții meteo proaste pe parcelă etc.); fertilizare necorespunzătoare sau activitate biologică slabă a solului; accidente meteo (inundații, îngheț, secetă etc.) precum și pagube provocate de dăunători.

Câteva sfaturi pentru a da un impuls pajiștii tale

Pentru pajiștile care nu sunt foarte degradate, o simplă modificare a modului de gestionare poate ajuta la îmbunătățirea producției.

Odată făcută inspecția pajiștii, nu rămâne decât să alegi metoda de refacere.

Crescătorul de animale are la dispoziție trei opțiuni:

  1. să îmbunătățească compoziția floristică prin modul de gestionare a pășunatului,
  2. să supraînsămânțeze sau
  3. să refacă total pajiștea.

Pe parcele cu mai puțin de 5 – 10% goluri și cu peste 40% specii valoroase, o simplă modificare a obiceiurilor de pășunat poate fi benefică.

Utilizați gunoiul de grajd pentru a menține conținutului de materie organică din sol, precum și a oferi azot, fosfor, potasiu și alte oligoelemente. Dar există câteva chestii de reținut. Acordați atenție perioadelor de răspândire. Evitați să împrăștiați gunoi în timpul iernii. Este de preferat administrarea de toamnă pentru gunoiul de grajd. Analizați conținutul de macroelemente al gunoiul de grajd. Administrarea a 15 t pe an, în funcție de nivelul existent de nutrienți din sol,  poate duce la un câștig de aproximativ 2,5 t/SU/ha față de o pajiște care nu a primit nimic. Administrarea de gunoi de grajd favorizează și o compoziție floristică diversă.

Adaptați-vă metodele de gestionare

În cazul unei parcele degradate trebuie să te gândești că ceva nu faci bine, că nu folosești cum trebuie pășunea. Pășunatul continuu, perioadele lungi de pășunat pe o parcelă sunt obiceiuri pe care trebuie să le schimbi. Trebuie să corelezi suprafața pășunată cu numărul de animale – nu numai suprapășunatul este dăunător, ci și subpășunatul!

Supraînsămânțarea pentru a face un tuning pajiștii

Supraînsămânțarea este o soluție cu costuri mai mici. Dar pentru a reuși, este esențial să analizăm cauzele din spatele degradării pajiștii și să selectăm speciile potrivite pentru o supraînsămânțare de calitate și durabilă.

Pe pajiștile unde avem 15 până la 30% goluri și cu mai puțin de 40% specii valoroase, se poate lua în considerare supraînsămânțarea. Se prelungește durata de viață a pajiștilor la un cost mai mic. Costă mai puțin de jumătate din cât costă o refacere totală.

Ce specii să alegi?

Cuvintele cheie, când ne gândim la supraînsămânțare, sunt competitivitatea și durabilitatea. Și pe bună dreptate, noile specii sunt în competiție cu vechiul covor vegetal. Adesea, o specie foarte agresivă, cum ar fi raigrasul italian, nu va rezista foarte mult. Dimpotrivă, păiușurile vor dura mult timp, deși va dura mai mult pentru a se stabili și a concura cu celelalte plantele de pe parcelă.

Apoi, pe lângă păiușul de livadă sau înalt, prefer golomățul și trifoiul roșu pentru leguminoase (folosesc un amestec de trifoi roșu, alb și hibridum, de fapt). Dar nu trebuie să ne limităm la specie. Există trifoi cu frunze mari, cu frunze mici, există soiuri diploide și tetraploide. Prin urmare, acordați atenție vitezei de instalare și acoperirii solului pentru a limita concurența cu vechiul covor vegetal. Amestecuri cu mai multe specii măresc șansele de reușită.

Anumite specii sunt mai persistente, durează mai mult. Sunt adaptate la schimbările climatice, cu o bună dezvoltare a rădăcinilor care le permite să ajungă la apă, dar trebuie să găsești un traseu tehnic pentru a ști cum să le implementezi.

Indiferent de specie, este necesar să se respecte normele de semănat: ai fi tentat să semeni jumătate din norma de semănat. Densitatea trebuie să fie suficient de mare în porțiunile în care sunt goluri. Pe scurt țintește 20 sau 25 kg/ha ca normă de semănat.

La supraînsămânțarea de primăvară trebuie atenție la gerurile târzii. Leguminoasele trebuie să atingă stadiul de trei frunze pentru a rezista la primele înghețuri.

Cum să-ți pregătești pajiștea?

Puteți utiliza o gamă largă de echipamente: de la semănători cu însămânțare directă până la grapa rotativă. Aveți grijă cu solurile argiloase.

De asemenea, vechiul covor vegetal trebuie să fie scurt (3 până la 4 cm înălțime) pentru a evita pe cât posibil competiția între semințe și iarba veche.

După însămânțare, țineți vegetația scurtă pentru a oferi plantelor noi acces la lumină.

Rezultatele depind foarte mult de starea inițială a parcelei și de contextul pedoclimatic. Diagnosticul inițial este, prin urmare, un pas cheie pentru refacerea cu succes a pajiștilor.

Reînsămânțarea

În unele cazuri, reînsămânțarea este inevitabilă, dar tot trebuie să faci alegerile corecte. Pentru a face acest lucru, este esențial să se identifice motivele degradării parcelei pentru a stabili o floră adecvată.

Dacă ai pe mai mult de 30% din pajiște goluri și mai puțin de 30% specii valoroase, refacerea totală a pajiștii este esențială.

Când să-ți refaci pajiștea?

Primăvara (martie-aprilie, chiar mai): stabilirea permite dezvoltarea rapida a pajiștii, favorabilă leguminoaselor. Cu toate acestea, pajiștea rămâne sensibilă la secetele timpurii, iar producția este limitată în primul an. Producția în primul an poate fi la jumătate față de potențialul amestecului utilizat, dar oricum mai mare decât ce produci acum.

La sfârșitul verii (de la începutul lunii august până la mijlocul lunii septembrie): Semănatul la sfârșitul verii asigură iarbă în primăvara următoare. Practica este potrivită pentru terenuri greu de exploatat la sfârșitul iernii, dar condițiile uscate pot compromite succesul reînființării.

Din 20 septembrie până în 20 octombrie, în zonele în care primul îngheț se instalează târziu. Poți semăna amestecul de graminee și leguminoase împreună cu o cereală păioasă, creîndu-se un microclimat ce favorizează dezvoltarea noii pajiști. Printre limitări se numără înghețul timpuriu, dezvoltarea mai lentă a leguminoaselor și necesitatea cosirii devreme în primăvară pentru a permite dezvoltarea pajiștii.

În orice caz, de la data semănatului până la data primului îngheț trebuie să avem două luni pentru o bună stabilire a pajiștii!

Calendar pentru ameliorarea pajiștilor:

  • februarie — martie: se efectuează inspecția pajiștilor și analize de sol. Observați schimbările din parcele și fertilizați. În unele zone puteți reînsămânța atunci când condițiile locale permit acest lucru.
  • aprilie – mai: regândiți modul de gestionare a pajiștilor, a pășunatului. Refaceți prin supraînsămânțare sau total pajiștile atunci când condițiile locale permit acest lucru
  • septembrie – octombrie: supraînsămânțare și reînsămânțare după cum este necesar dacă condițiile permit.
  • iarna: aprovizionare cu materie organică.

Continuați să pășunați!

Dacă vrei să ajung în ferma ta mă poți suna oricând la 0720488504 sau îmi poți scrie pe Whatsapp sau la emailul contact@agrimasat.ro

Cosmin Daniel Ion

Related posts

Leave a Comment