Agricultura de precizie – De la pasiune la nevoia de eficientizare a culturilor agricole

Agricultura de precizie - De la pasiune la nevoia de eficientizare a culturilor agricole. randamente mai mari la hectar. Stiri agricole

Agricultura de precizie – De la pasiune la nevoia de eficientizare a culturilor agricole

Agricultura de precizie, combaterea risipei alimentare, randamente mai mari la hectar sunt cuvinte la ordinea zilei pentru orice fermier care se respectă. Din pasiune și dorința de a contribui la dezvoltarea și inovarea agriculturii din România, a luat naștere și AGRIMASAT, companie fondată de Cosmin Daniel Ion.

Dacă la început, s-a plecat de la ideea că folosirea îngrășămintelor pentru realizarea unor producții profitabile trebuie făcută pe baza unor previziuni realiste, care să tină cont de condițiile pedoclimatice locale, de potențialul productiv al culturilor şi nivelul tehnologic al unității agricole, în timp, au fost dezvoltate mai multe soluții ce țin de aplicarea variabilă a îngrășămintelor, dar și de irigarea variabilă.

Cu aceste instrumente, fermierii își pot realiza eficientizare a culturilor, reduce cantitatea de îngrășăminte folosite și își pot crește randamentele.

“Agrimasat a luat naștere din pasiunea și dorința de a contribui la dezvoltarea și inovarea agriculturii din România; înainte de toate, eu mă consider fermier, un om care iubește să lucreze pământul și este pasionat de ceea ce face.

Am plecat de la ideea vehiculată în mass-media că fermele mici și mijlocii nu pot fi eficiente din punct de vedere economic și am ajuns la veriga slabă, care am considerat că este tehnologia.

Evoluția tehnologiei și transformarea digitală sunt concepte ce se văd din ce în ce mai mult în viața noastră, în agricultură, iar accelerarea tehnologică este impresionantă.

Din punctul nostru de vedere, cine nu se adaptează la evoluția tehnologică pe termen mediu sau lung nu prea are șanse să supraviețuiască în domeniul agricol.

Din pasiunea pentru tehnologie și plăcerea de a experimenta și a testa lucruri inovatoare, am creat proiectul Agrimasat pentru a contribui la eficientizarea culturilor agricole, folosind abordări sănătoase și sustenabile”, a declarat pentru FoodBiz Cosmin Daniel Ion.

Prin adoptarea tehnologiei de supraveghere a culturilor oferită de către AGRIMASAT sunt oferite 5 beneficii cheie:

  1. Eficiență sporită.
  2. Rezultate instantanee asupra fertilității solului, cu date care se întind pe 4 ani.
  3. Reducerea îngrășămintelor printr-o aplicare mai precisă.
  4. Reducerea pesticidelor printr-o aplicare mai precisă.
  5. Economii de apă prin detectarea mai precisă a nevoilor.

Sistemul are doua componente – unul uman, inginerul agronom si senzorii agricoli. Senzorii monitorizează în timp real solul: npk, ec, ph, umiditate și temperatură. Fiecare probă este localizată prin GPS. Date puse la dispoziție de către inginerul agronom pe baza senzorilor:

  • evaluarea riscului de carență, interpretarea rezultatelor, recomandări de fertilizare;
  • hărți N, P, K; pH, Ec și umiditate;
  • hărți fertilitate sol;
  • hărți de aplicare variabilă a îngrășămintelor;
  • harta stresului hidric;
  • harti de productivitate;
  • irigare cu rata variabilă;
  • Studii agrochimice.

Dacă vorbim doar de senzorii agricoli, in urma analizelor datelor de la fermierii care utilizează tehnologia AGRIMASAT s-a observat ca:

  • Productivitatea a crescut cu aproximativ 4% și are potențialul de a crește în continuare cu până la 6% odată cu atingerea unui interval de 4 ani de date istorice analizate.
  • S-a îmbunătățit eficiența aplicării îngrășămintelor cu aproximativ 9% și are potențialul de a atinge pragul de 30%.
  • Utilizarea erbicidelor a fost redusă cu aproximativ 9% și are potențialul de a scădea în continuare cu 15%.
  • Utilizarea combustibililor fosili a scăzut cu aproximativ 6%, cu potențialul de a scădea în continuare cu 16%.
  • Utilizarea apei a scăzut cu aproximativ 4% cu potențialul de a scădea în continuare cu 21% la adoptarea completă.

„În ceea ce privește productivitatea, esențială este și a doua componentă a sistemului Agrimasat – factorul uman. Scopul nostru este ca fermierul să obțină 1000 euro profit brut pe hectar! Altfel spus, peste 7.5 to la grâu, cel puțin 4 to la floare și peste 10 to la porumb. Și dacă în Dobrogea obținem cu Glosa peste 9 tone la hectar, se poate!”, a concluzionat Cosmin Daniel Ion pentru FoodBiz.

Related posts

Leave a Comment