Obține mai mult din pășunea ta

Obține mai mult din pășunea ta. Nu știi pe ce parcelă să pășunezi în perioada imediat următoare! Nu cunoaști cerințele nutriționale ale animalelor!

Obține mai mult din pășunea ta

Ce nu știi?

  1. Nu știi pe ce parcelă să pășunezi în perioada imediat următoare, dar o să-ți dai seama în curând când producția animalelor tale scade.
  2. Nu cunoaști cerințele nutriționale ale animalelor, dar îți spui că animalele arată bine.
  3. Nu știi ce profit vei obține în acest an, dar promiți să analizezi cât mai curând posibil.
  4. Și nu știi ce parcele au nevoie de fertilizare sau refacere sau … și în ce cantități, dar în curând vei suna câțiva prieteni și le vei cere o părere, așa pe nevăzute.

Reparari constant lucruri care sunt stricate. Și, înainte de a ajunge la lucrurile importante, ești obosit.

Iar a doua zi o iei de la capăt! Lucrurile importante pot aștepta! Așteaptă de ani întregi!

În fiecare zi, lună, an parcurgi un drum spre nicăieri.

În schimb, te plângi de:

#1 Lipsa de control: Nu ai control asupra timpului tău. În loc să deții ferma, ferma te deține pe tine.

#2 Lipsa profiturilor: De câțiva ani încoace, ferma ta, în cel mai fericit caz, nu produce cât ți-ai dori.

#3 Nimic nu funcționează: Ai încercat diverse idei, strategii și chiar câteva soluții rapide. Dar nimic nu funcționează.

#4 Altcineva este de vină. De regulă statul.

Haideți să privim la 3 pași de care ar trebui să ții cont.

PASUL 1 – Creșterea ierbii

Imaginează-ți că ești un smoc de iarbă care crește în pășunea ta.

Care sunt obiectivele tale principale? La fel ca toate celelalte viețuitoare, ai dori să supraviețuiți și să te înmulțești.

Așadar, ca prioritate principală, împreună cu procurarea hranei, veți stoca și o parte din energie ca rezerve de carbohidrați în sistemul radicular, în rădăcini.

Acest lucru te va ajuta să creșteți rapid, în cazul în care vei fi mâncat sau călcat în picioare.

Acum imaginați-vă că sunteți mâncat de o vacă. Nu ești complet mâncat, nu?

O vaca ia aproximativ 10 până la 15 cm de material vegetal la fiecare mușcătură.

Cu siguranță te poți descurca cu asta. La urma urmei, mai ai rădăcinile tale, niște frunze și tulpină rămase. Ce faci mai departe? Îți folosești rezervele de carbohidrați pentru a recrește.

Scoți repede frunze noi. Și te preocupi să faci mai multă mâncare de la soare. Crești încă o dată. În cele din urmă, rădăcinile tale ajung suficient de adânci pentru a extrage nutrienții și ajungi la o stare stabilă de creștere, unde o creștere mai mare nu înseamnă rezultate mai bune.

Odată ce ați ajuns în această etapă, veți avea suficientă suprafață a frunzelor pentru a produce confortabil toate alimentele de care vei avea nevoie vreodată. Deci, cu creșterea și hrana asigurate, prioritatea ta se schimbă de la supraviețuire la multiplicare.

Acum vei stoca surplusul de energie și nutrienți pentru a te înmulți. În cele din urmă, vântul, apa, animalele și păsările îți vor purta semințele și te vor ajuta să produci urmași.

Dar, de ce sunt toate acestea importante pentru un fermier care vrea să aibă animale sănătoase și să facă profit?

Curba de creștere S – aliatul tău

Două chestii am reținut până acum.

  1. Plantele se pot regenera și se pot recupera rapid atâta timp cât au suficiente rezerve în rădăcini
  2. Creșterea maximă are loc după dezvoltarea de rădăcini adânci și înainte de a produce semințe.

Să vorbim puțin despre curba S.

La fel ca multe fenomene naturale complexe, creșterea plantelor urmează curba S. Cu alte cuvinte, creșterea maximă a plantelor are loc într-o fereastră de timp foarte scurtă.

Și ne putem folosi de acest fapt pentru a obține productivitate maximă. Pentru a face acest lucru, trebuie pur și simplu să vă mențineți pășunea în această fază de creștere mijlocie, cât mai mult posibil.

Dacă planta este pășunată în mod repetat, fără odihnă adecvată, rămâne în stadiul de stabilire a rădăcinilor. Și nu ar avea rezervele de energie necesare pentru a crește rapid. Pe de altă parte, dacă se permite prea multă perioadă de odihnă între ciclurile de pășunat succesive, planta trece la etapa de reproducere. Prioritatea sa este reproducerea, iar creșterea stagnează.

Prin repetiție vei ajunge să folosești această curbă S în mod intuitiv. Dar cum implementezi asta?

Precis, frecvent și ieftin

Asta ne duce la primul și cel mai fundamental pas al nostru – datele privind creșterea pășunilor.

Când nu măsori câtă iarbă ai pe pășune, cu acuratețe și frecvent, ești orb.

Majoritatea fermierilor nu știu câtă producție de iarbă au pe pășune, nu măsoară creșterea pășunilor. Și au și motive întemeiate. Este consumator de timp, costisitor și poate necesita forță de muncă. La urma urmei, muncești deja foarte mult în fiecare zi. De ce să vă deranjați cu muncă suplimentară?

Dar permiteți-mi să vă reamintesc că aici construim o cale spre profit. Și este esențial să faci acest prim pas corect. Pentru că fără acest lucru, celelalte etape nu au o bază solidă.

De asemenea, pentru a obține rezultatele optime pe care le urmăriți trebuie să ai habar de unde pleci.

Indiferent dacă treci sau nu la următorii pași trebuie să cunoști câtă iarbă ai pe pășune măcar pentru a ști câtă hrană asiguri animalelor tale. Iar asta nu o poți face ochiometric!

Pasul acesta vă poate aduce un plus de vreo mie de lei pe hectar.

PASUL 2 – Pășunat (flexibil) pe parcele

Ușor sau Eficient

Ușor și eficient sunt adesea două lucruri diferite. Este ușor să lași animalele să pască ceea ce vor și unde vor. Dar nu este eficient și are dezavantaje masive.

Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky au demonstrat acest lucru folosind golomățul ca exemplu.

Simulând pășunatul continuu – un ghiveci de iarbă (stânga) a fost tăiat la 2.5 cm în fiecare săptămână timp de o lună. Imitând pășunatul pe parcele – celălalt ghiveci (dreapta) a fost tăiat la 9 cm o dată la începutul și încă o dată la sfârșitul lunii.

După șase zile de recreștere, diferența a fost evidentă și greu de ignorat. Vezi poza.

Pe lângă o creștere mai rapidă, un sistem bun de pășunat pe parcele vă ajută, de asemenea, să vă îmbunătățiți calitatea pășunilor și sănătatea animală. De ce? Pentru că lăsate în voia lor, animalele voastre vor începe să pască selectiv.

Vor mânca selectiv plantele mai gustoase și vor ignora celelalte plante din pășunea ta. În timp, acest lucru va înclina balanța în favoarea plantelor care nu sunt gustoase. Și astfel se degradează calitatea pășunilor tale.

De asemenea, diferitele plante acumulează mai bine diferiți nutrienți. Și animalele primesc cantitatea maximă de nutrienți de la plante în timpul etapei de creștere. Așadar, atunci când pășunile tale sunt pășunate continuu sau selectiv – animalele au tendința de a subpășuna sau de a pășuna în exces anumite specii de plante. Deci animalele tale nu pot obține o nutriție optimă din pășunea ta.

Pe de altă parte, sistemul de pășunat pe parcele obligă animalele să mănânce totul de pe o porțiune de pământ mică într-o perioadă scurtă de timp. Concurența dintre animale și foamea le învață să mănânce toate plantele. Și pentru că le lași să intre pe parcelă doar când iarba se află în stadiul maxim de creștere – disponibilitatea nutrienților este, de asemenea, la cea mai mare valoare. În timp, acest lucru îmbunătățește și calitatea pășunilor și reduce nevoia de inputuri, cum ar fi îngrășămintele.

Cel mai bun sistem pentru tine

Cum alegi un sistem de pășunat rațional care este potrivit pentru nevoile tale?

Modele de rotație

Există cel puțin opt sisteme diferite de pășunat rațional bazate pe diferiți parametri. În loc să explic diferitele sisteme de pășunat, să vorbim despre cei trei parametri cheie care definesc un sistem de pășunat rațional.

Pentru a obține rezultate optime în ferma dvs., trebuie să renunțați la pășunatul continuu și să vă mutați animalele într-o anumită parcelă, în funcție de cantitatea de iarbă pe care o are (utilizez noțiunea de kg de substanță uscată pe hectar). Veți lăsa animalele într-o parcelă care are între 2.700 și 3.000 Kg de SU la hectar (în funcție de sezon). Și le mutați într-o altă parcelă când se ajunge la o cantitate între 1.500 și 1.700 Kg SU pe hectar (ținta reziduală).

Densitatea animalelor și durata de pășunat

Densitatea animalelor este numărul dumneavoastră de animale împărțit la o anumită zonă într-o anumită perioadă de timp de pășunat. În pășunatul continuu, densitățile de animale pot fi de până la o unitate vie (UMV) pe hectar. Pe de altă parte, în sistemele intensive, cum ar fi sistemele de pășunat, acest lucru ar putea ajunge până la aproximativ 10 UMV pe hectar. Aceasta înseamnă și rotații mai dese.

Acestea fiind spuse, o densitate a efectivelor de aproximativ 2,5 până la 4 vaci pe hectar pe zi trebuie să devină o țintă pentru majoritatea fermierilor. Acest lucru va permite pășunatul eficient al parcelelor. Cu toate acestea, acestea sunt doar linii directoare generale.

Prin încercări și erori, va trebui să găsești sistemul de pășunat care funcționează cel mai bine pentru vremea, fertilitatea solului și nevoile de pășunat.

Decizii eficiente de pășunat

Asta ne duce la al doilea pas de creștere a profitului. Implementarea unui plan de pășunat care să răspundă nevoilor dumneavoastră. O mare parte din acest lucru se rezumă la cât de eficient puteți utiliza datele despre producția de iarbă pentru a lua decizii eficiente de pășunat zilnic.

Deciziile eficiente de pășunat vă pot ajuta să obțineți trei rezultate dintr-o singură lovitură. În primul rând, vă ajută animalele să își satisfacă nevoile nutriționale. În al doilea rând, vă mărește producția de iarbă. Și, în sfârșit, vă reduce costurile anuale de hrană.

Datele precise privind producția de furaje a pășunilor sunt ceea ce fac planurile de rotație eficiente.

PASUL 3 – Pășuni îmbunătățite

Pentru a vă îmbunătăți pășunile, trebuie să găsiți combinația potrivită de specii furajere care se adaptează bine pe terenul dvs., îmbunătățesc producția și se potrivesc condițiilor dvs. meteorologice.

Soiuri precum golomăț, raigrass, păiuș, timoftică, trifoi roșu, trifoi alb, trifoi hybridum, lucernă, cicoare, pătlagină vă pot ajuta să îmbunătățiți atât valoarea nutritivă, cât și producția de substanță uscată.

Cele mai multe dintre ele, în special leguminoasele, pot furniza între 16 și 23% din proteina brută utilizabilă per kg de SU. Proteinele de calitate sunt adesea greu de găsit și ajung să fie cea mai scumpă parte a costurilor alimentare. Prin urmare, pășunile îmbunătățite vă pot ajuta să îmbunătățiți nutriția, precum și să reduceți costurile de hrană suplimentară. Soiurile îmbunătățite au, de asemenea, o palatabilitate mai bună și dau producții mai mari de substanță uscată la hectar, putându-se chiar dubla producția de iarbă. De asemenea, ele răspund mai bine la irigare și îngrășăminte.

Producții și utilizare mai bune

Dar de unde știi ce parcele au nevoie de îngrășăminte, când și în ce cantități?

Acesta este locul în care datele privind producția de iarbă de pe parcele și înregistrările fermei devin instrumente valoroase de luare a deciziilor. Memoria te lasă, ochiul te înșeală. Fără măsurare este posibil să observați doar diferențe semnificative de peste 1.000 Kg SU pe ha (în jur de 5.000 kg masă verde).

Este greu de identificat vizual diferențe de producție mai mici de 500 Kg SU la hectar. Dar tocmai aceste diferențe mici îți pot oferi randamente maxime.

Studii recente arată că mai mult de jumătate dintre fermieri fie pășunează prea devreme fie prea târziu.

Deci, au rate scăzute de utilizare a pășunilor. Parcelele care au mai mult de 3.000 – 3.500 Kg SU pe ha pierde multă iarbă în mod natural pe măsură ce cade, se ofilește și se descompune. De asemenea, animalele ajung să calce în picioare o mulțime de ierburi înapoi.

În schimb, dacă ați avea date exacte de producția parcelelor, ați putea aloca aceste parcele excedentare pentru a produce fân sau siloz și ați putea evita pierderile de utilizare.

Numai atunci veți putea utiliza pe deplin pășunile îmbunătățite pentru a satisface toate nevoile fermei dumneavoastră și pentru a mări producția de iarbă vă veți îmbunătăți profitul.

Să vedem rapid ce poate merge prost

Atunci când nu aveți date precise și frecvente despre producțiile fiecărei parcele pășunate, nu veți putea să vă utilizați pe deplin pășunile sau să îmbunătățiți rezultatele.

S-ar putea chiar să aveți recolte mari și planuri de pășunat în vigoare. Cu toate acestea, în cele din urmă veți ajunge cu pășuni suprapășunate și rezultate slabe la pășunat.

Fără o monitorizare atentă și frecventă a pășunilor, toate investițiile dvs. în îmbunătățirea pășunilor nu pot da rezultate bune.

Ca atunci când cari apa cu ciurul, pășunea ta începe să-și piardă producția și fertilitatea.

Este doar o chestiune de timp înainte ca pășunea să se îndrepte într-o prăpastie fără fund.  În ciuda tuturor eforturilor depuse, pierderile vor naște pierderi.

Dacă nu începeți prin a parcurge cei trei pași despre care am discutat până acum nu vă veți putea dezvolta.

Profitul nerealizat e pierdere

Profituri suplimentare din date precise privind producția pășunilor (pasul 1)

Potrivit unui studiu recent, măsurarea exactă a cantității exacte de iarbă de pe parcelele pășunate vă poate ajuta să câștigați până la 233 EURO suplimentar pe hectar pe an. Profiturile suplimentare se bazează pe costuri mai mici de hrană și producție mai mare.

Profituri suplimentare din pășunatul (flexibil) pe parcele (pasul 2)

Studiile arată, de asemenea, că majoritatea fermierilor pășunează prea devreme și ies prea târziu de pe parcele.

Și pierd până la 364 de EURO pe hectar în fiecare an. Cu date precise despre producția de iarbă și un sistem de pășunat solid, puteți reduce semnificativ această pierdere cu cel puțin 50% până la 80%.

Profituri suplimentare din pășuni îmbunătățite (pasul 3)

Dacă reușiți să găsiți echilibrul potrivit de specii pentru refacerea pajiștilor, ați putea crește și mai mult producția de pășune (vorbesc de o pășune bine întreținută, nu de una degradată), cu 25% până la 50%. În medie, un hectar poate produce aproximativ 8.000 Kg de SU în fiecare an, dar mulți nu reușesc să atingă cifra asta. Un hectar trebuie să producă 10 to de SU în fiecare an! Calculați singuri diferența!

Închei acest material tot într-o notă sumbră și vă spun că prin neutilizarea corectă a pășunilor pierdeți până la 700 de EURO la hectar pe an!

Continuați să pășunați!

Consultanță pentru îmbunătățirea pajiștilor
Consultanță pentru îmbunătățirea pajiștilor

Related posts

Leave a Comment