Semnal de alarmă privind salmonelozele aviare
Imaginea articolului este pentru cei care nu știu cum mai arată o pasăre crescută în bătătură. Cîteva cifre despre costul de producție: un pui hrănit cu făinuri de origine animală și antibiotice – cost producție < 1 $/kg; un pui hrănit cu făinuri de origine animală – cost producție – 1.7 $/kg; un pui crescut ca la mamaie în curte – cost producție > 2.2 $/kg. Consumatorul român e patriot – cu gura susține valorile neamului, cu fapta nu țtie cum arată un producător local…
De urgență control la destinație pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine în Polonia.
În data de 3 iunie 2021, eurodeputații Bert-Jan Ruissen (ECR) și Annie Schreijer-Pierik (PPE), au adresat Comisiei întrebări 138 privind Salmonella în carnea de pasăre din Polonia:
Cei doi eurodeputați au făcut referire la site-ul Pluimveeweb.nl, care a raportat la 31 mai 2021 că, în multe cazuri, carnea și produsele din carne de pui din Polonia sunt infectate cu Salmonella Enteritidis sau Salmonella Typhimurium.
Site-ul web citează cercetări care stabilesc că Polonia a reprezentat 60% din infecțiile cu Salmonella în UE în 2019.
Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje a înregistrat, de asemenea, multe rapoarte despre Salmonella în carnea de pasăre din Polonia. Articolul menționează îngrijorările cu privire la modul în care este inspectată carnea în Polonia.
Întrebările către Comisie au fost următoarele:
1. Este de acord Comisia că numărul de rapoarte de infecție cu Salmonella în produsele din Polonia este peste medie ca proporție din volumul său de producție și exporturi – în comparație cu alte state membre? Dacă da, ce măsuri ia Oficiul Alimentar și Veterinar al Comisiei în ceea ce privește serviciile naționale de control ale Poloniei pentru a contribui la reducerea numărului de infecții?
2. În ce măsură regulile și modul în care acestea sunt aplicate cu privire la prevenirea și controlul infecțiilor cu Salmonella la carnea de pui diferă în statele membre? Este de acord Comisia că, pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, este important ca normele și modul în care acestea sunt aplicate să fie armonizate?
3. Este de acord Comisia că o reducere considerabilă a infecțiilor cu Salmonella în toate statele membre este de cea mai mare importanță pentru sănătatea publică și exporturile UE?
În România, în contextul temperaturilor înalte, a relaxării măsurilor de restricție datorate Covid-19, scăderii producției interne de carne pasăre și exploziei de intrări din Polonia, riscul de îmbolnăvire a crescut enorm.
Din 11 notificări de loturi compromise, șase au fost cu risc serios, reprezentând carne de pasăre și produse din carne de pasăre proaspătă sau congelată, toate cu origine în Polonia.
În urma alertei din 01.07.2021, Belgia a trecut la controale întărite la carnea venită din Polonia.
Alte state membre în care au fost distribuite loturi de carne de pasăre cu Salmonella patogenă la om au fost: Germania, Lituania, Slovacia și România.
Polonia a transmis notificare de alertă în data de 24.06.2021, către România și Belgia, privind loturi de carne cu Salmonella Enteritidis – deosebit de periculoasă pentru om.
A.C.E.B.O.P. solicită controlul la destinație pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine în Polonia.
Consumatorul român trebuie protejat de orice fel de risc alimentar iar fermierul român de orice fel de concurență neloială.