Ceea ce rămâne la crescătorul de porci se decide la tejghea!

Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg. Producătorul vinde cu acelaşi preţ din 2016 porcul către abatoare. Stiri agricole

Ceea ce rămâne la crescătorul de porci se decide la tejghea!

Context: necesarul de carne de porc de pe piața internă abia dacă este este acoperit în proporție de 30 la sută de către crescătorii români.

Faceți distincție între prețul de producător și prețul de consum. Prețul de consum, nivelul său și dezvoltarea sa spun doar câte ceva despre prețul de producție. Comerțul cu amănuntul stabilește prețul de consum, iar marja comerciantului este uneori foarte mare. Consumatorul se întreabă doar dacă prețul pentru un șnițel sau o friptură a rămas același în ultimul an. Sau consumatorul a trebuit să plătească mai mult pentru un kilogram de carne de porc în ultimul an?

Problema crescătorilor de porci este că prețurile porcilor la poarta fermei au scăzut, iar fermierul a câștigat mai puțin. Diferența dintre prețul de consum și cel de producător a atins un nivel record în 2020.

Ce ar trebui? Poate o asociație a crescătorilor, cu cotizații plătite necesare angajării de specialiști, care să stabilească săptămânal prețul porcului românesc. Poate adevărate negocieri cu comercianții. Poate presiune adevărată pe autorități!

Dar, oare, dacă ar dispărea despăgubirile acordate pentru PPA, ar mai fi atât de multe cazuri de pestă porcină africană în România?

Între timp asta se întâmplă în lume, iar voi, dragi crescători, vă văitați!

Pentru perioada 16 septembrie – 22 septembrie, s-a raportat un preț de 1,25 euro per kg. Prețurile au rămas neschimbate comparativ cu perioada anterioară. Gama de prețuri este cuprinsă între 1,25 și 1,30 euro – cu 5 cenți mai mare decât săptămâna trecută. Greutatea medie la sacrificare a fost raportată la 97 kg. Adică cu 0,2 kg mai mult decât săptămâna precedentă. Prețul pentru purcei de 25 kg pentru perioada 13 septembrie – 19 septembrie a fost dat ca 20 de euro pe cap.

China a revocat în ultimele luni licențele de export pentru carne de porc de la șapte unități de producție din Spania. Acest lucru eercită, de asemenea, o presiune ridicată asupra prețurilor pe piața germană. Prețurile porcilor în China continuă să scadă și să tragă în jos piața europeană. În august, prețurile cărnii de porc pe piața futures chineză din Dalian au scăzut cu 30 la sută – la doar 1,71 euro per kg greutate în viu. „Piața europeană a cărnii de porc depinde de exporturi, în special către China, astfel încât scăderea prețurilor chinezești se reflectă și în Europa”, a declarat un exportator european de carne.

Ce fac ai noștri? Se plâng, fără să înțeleagă regulile economiei de piață! Solicită Guvernului să declare stare de calamitate în sector, după ce pesta porcina africană a decimat efectivele de animale. Dar au făcut gălăgie pentru a cere măsuri de stopare a răspândirii PPA? Au pus crescătorii de porci presiune pe comercianții cu amănuntul pentru a stimula vânzările de carne de porc românesc? Există asociații de profil. Câte campanii de promovare, plătite din banii lor, a consumului de carne de porc românesc au desfășurat?

Apropo, dacă la poarta fermei porcul pleacă cu 6 lei/kg, la raft pulpa de porc nu o găsești mai jos de 20 lei/kg. În rest nu aveți decât să (vă) mințiți că prețul ca crește din cauza scumpirile de energie și combustibili.

Related posts

Leave a Comment