De ce să NU semeni sămânță de orz sau grâu din hambar

Egiptul își consolidează rezerva de grâu. România a exportat, anul trecut, circa două milioane de tone de grâu în Egipt. Stiri agricole

De ce să NU semeni sămânță de orz sau grâu din hambar

Anul acesta sămânța este inferior calitativă, boabele fiind zbârcite și șiștave. În plus, ai costuri cu tratarea, condiționarea, timp, etc. Vei fi tentat să mărești norma de semănat (dacă nu o mărești te gândești că ai pierderi de producție și calitate), ceea ce va duce la număr mare de plante/mp și implicit concurență între frați, alungire a plantelor, cădere și, foarte important, pierderi de indici calitativi. In F2 apare fenomenul de segregare – pierderea caracterelor însușite.

Click pe imagine pentru a te inscrie!

În privința componentelor producței, caractere cu stabilitate genetică mare (adică cele care nu le vei pierde) sunt: MMB, densitatea spicului, numărul de spiculețe din spic. În schimb, pierderi mari se vor observa la: lungimea spicului, numărul de boabe din spic, numărul fraților fertili, greutatea boabelor din spic și numărul boabelor pe plantă. De asemenea, se vor pierde toleranțe/rezistențe la temperaturi scăzute, secetă și boli.

Fermierii trebuie să fie atenți atunci când achiziționează semințe, în special la indicii care atestă faptul că sămânța este originală, aparține unei companii cu genetică proprie sau sub licență.

Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (ITCSMS-urile zonale) analizează permanent semințele certificate, recomandând fermierilor să fie foarte atenți la indicii de calitate ai acestora.

Semințele certificate, originale, sunt însoțite întotdeauna de un „Document de calitate și conformitate al furnizorului”. Ele sunt în prealabil analizate și verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calității Semințelor din teritoriu, care aparțin Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar marfa este întotdeauna însoțită de certificat de conformitate a calității.

Producătorii de semințe testează în rețeaua națională a Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, garantând astfel utilizarea semințelor de calitate, iar sacii originali sunt sigilați și etichetați, au elemente de siguranță și o singură cusătură pe sac.

Etichetele originale nu se rup ușor și sunt tipărite profesional, iar fiecare sac are număr de lot care poate fi verificat la companiile producătoare în cazul în care apar dubii.

sursa Ionut Balan

Related posts

Leave a Comment