Fermier mic vs fermier mare – Cine e mai durabil?
Abilitățile de manager ale fermierului determină dacă o fermă mare sau mică este mai durabilă. Toată lumea are o părere despre dimensiunea optimă a fermei și durabilitatea ei. Dar care ferme se adaptează mai bine în vremuri tulburi? Depinde cu cine vorbești. Personal sunt adeptul vorbei lui tataie: ”Să ai atât pământ cât poți lucra tu cu familia ta!”
În ciuda trecerii continue a producției către fermele mari, contribuția fermelor familiale mici și mijlocii este încă considerabilă. Fermele mici și mijlocii pot face o mare diferență pentru că:
- Sunt mai productive. Fermele mai mici sunt mai productive pe hectar decât fermele semnificativ mai mari. De asemenea, tind să aibă randamente mai sigure. Acest lucru se datorează în parte pentru că folosesc sisteme agricole diversificate.
- Ele cresc diversitatea. Fermele mari tind către monoculturi. Fermele mici produc de obicei o gamă mai largi de culturi, contribuind la biodiversitate, care este esențială pentru sistemele alimentare durabile.
- Ele protejează mediul. Fermele mici au un interes personal în a-și proteja fertilitatea solului și productivitatea pe termen lung a terenului lor. În consecință, aceștia acționează ca administratori ai pământului pentru generațiile viitoare și folosesc practici agricole mai durabile decât fermele mari convenționale.
Fermierii mari pun foarte mult accent pe economia de scară, dar acest beneficiu este mult mai mic decât cred ei. Economia de scară nu va remedia managementul defectuos.
Trei factori vor provoca dispariția fermelor mari: datoriile, personalul și incapacitatea de a gestiona tehnologiile.
Există unele ferme mari care au succes, dar există, de asemenea, un gol în management pentru multe dintre ele.
Mulți fermieri în expansiune nu înțeleg că nu pot găsi drumul spre profitabilitate. Dacă nu ești profitabil la 100 de hectare, nu vei fi profitabil nici la 1000. Și dacă nu ești profitabil la 1.000, nu vei fi profitabil nici la 10.000 de hectare. Dar ne ghidăm după principiul mult și prost!
Fermierul trebuie să se străduiască mai întâi să fie mai bun și apoi să fie mai mare!
Fermierii mici și mijlocii nu au atât de multe datorii ca fermele mari și nu au toate cheltuielile și necazurile asociate cu un personal mare și cu salarii mari.
Componenta umană este cea mai grea într-o fermă mare. Este nevoie de un tip de structură de conducere corporativă care să permită să fie gestionată o afacere mare. Componenta umană este principalul factor care duce la eșecul fermelor mari.
Da, un fermier mare beneficiază de economia de scară în efectuarea achizițiilor. Beneficiază, de asemenea, de un flux de numerar substanțial, care îi permite să folosească întotdeauna cea mai recentă tehnologie.
Dar fermierul mic și mijlociu va fi mai activ și va face o treabă mai bună în a gestiona fiecare metru pătrat. Marele fermier nu poate face asta, dar el compensează cumpărând tehnologie care îl ajută să gestioneze mai bine întreaga fermă. Fermierul mic încearcă întotdeauna să găsească cele mai eficiente practici relevante pentru ferma sa.
Marele fermier poate avea cea mai recentă tehnologie, dar nu are cum să-și cunoască pământul dacă lucrează mii de hectare! Nu sunt sigur că tehnologia compensează asta. Imaginile digitale nu vă spun atât de multe despre fiecare hectar ca și când voi înșivă atingeți cu picioarele același hectar an de an.
Este important să sprijinim fermele de familie ori de câte ori este posibil pentru a ne asigura că acestea continuă să crească și să prospere. Sprijinirea fermierilor locali înseamnă sprijinirea economiei locale. Când cumpărați de la un fermier local, acești bani sunt reinvestiți în alte afaceri și servicii care ajută la îmbunătățirea vieții comunității.
Dezvoltarea fermelor mari se face doar în detrimentul fermelor mici. Efectul asupra comunității rurale este adesea o familie mai puțin. Pe măsură ce vedem tendința către ferme mari, vedem schimbarea în comunitățile rurale în ceea ce privește oamenii care socializează și lucrează împreună. Fermele de familie rămase se simt izolate!
Fermieri mici și mijlocii, rezistați prin ceea ce faceți și prin învățare!
Cosmin Daniel Ion