În lupta permanentă cu costurile – Avantajele biopreparatelor bacteriene

În lupta permanentă cu costurile - Avantajele biopreparatelor bacteriene. Cel mai mare avantaj al folosirii produselor bacteriene este cel economic

În fiecare an scade calitatea solului din cauza folosirii excesive a îngrășămintelor chimice, în doze tot mai mari. Utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice a dus la modificări ale structurii și proceselor solului de care suferă ecosistemul de cultură. Un prim aspect negativ este acidificarea solului. Un alt aspect negativ este impactul grav al atacului organismelor dăunătoare (dăunători, buruieni, agenți patogeni) care se manifestă în ecosistemele agricole în proporție de cca. 30-35%. Pentru a reduce aceste probleme, fermierii trebuie să utilizeze anumite tehnologii pentru a evita pierderile de recolte.

Pentru obținerea unei recolte sănătoase este nevoie de un sol de bună calitate, care să conțină o cantitate cât mai mare de nutrienți și de plante care se dezvoltă armonios.

Din punct de vedere optimo-economic, utilizarea biopreparatelor bacteriene în culturile agricole are ca efect direct creșterea producției agricole prin stimularea creșterii și dezvoltării plantelor astfel încât randamentele loturilor fertilizate biologic vor fi mai mari decât ale celor fertilizate chimic.

Cel mai mare avantaj al folosirii produselor bacteriene este cel economic:

În ceea ce privește avantajul economic (direct), biopreparatele bacteriene au un preț mult mai mic decât îngrășămintele chimice convenționale. Pentru a reduce costurile în agricultură, specialiștii propun utilizarea acestor bacterii. Producția de enzime, acizi, hormoni de către bacterii joacă un rol important în ecosistemul agricol. Pentru a obține aceleași performanțe cu substanțele chimice, fermierii ar trebui să investească o sumă mult mai mare, dar fără să știe dacă vor obține o producție mai mare sau, implicit, un profit suplimentar.

Un alt aspect legat de avantajul direct (din punct de vedere economic) al îngrășămintelor pe bază de culturi bacteriene îl reprezintă tehnologiile de aplicare. Biopreparatele bacteriene se recomanda a fi aplicate sub forma a doua tratamente. Faptul că fermierul va efectua două tratamente (unul în pregătirea solului și unul în vegetație) va reduce costul cu combustibilul, costul forței de muncă, costul consumabilelor (piese de schimb) pentru utilaje, dar mai ales reduce compactarea solului. Acest aspect reprezintă pentru fermieri o scădere a costurilor cu până la cca. 35% din totalul cheltuielilor din ferma proprie.

Un alt avantaj economic al utilizării biopreparatelor bacteriene în ecosistemele agricole este surplusul de elemente minerale pe care acestea îl oferă culturilor. Prin activitatea și procesele desfășurate în structura solului (descompunere, solubilizare, permeabilitate, protecție fitopatologică stimularea materialului semincer, etc.) bacteriile asigură toate elementele de care plantele au nevoie în creșterea și dezvoltarea lor. Ca urmare a acestor procese, fermierii reduc costurile de aplicare a tratamentelor fitosanitare, a produselor pentru stimularea creșterii și dezvoltării semințelor/materialului săditor.

Un alt aspect legat direct de reducerea costului si avantajul optimo-economic al microorganismelor este îmbogatirea solului cu azot. Cu ajutorul bacteriilor fermierii reduc costurile atât cu achiziționarea de îngrășăminte pe bază de azot, dar mai ales prin reducerea intervenției asupra solului și a culturilor. Faptul că bacteriile fixatoare de azot din aceste biopreparate fixează azotul atmosferic în sol prin anumite procese, aduce automat fermierilor un beneficiu economic.

Avantaje ale biopreparatelor bacteriene

Din punct de vedere economic, biopreparatele bacteriene au avantaje mult mai mari față de îngrășămintele chimice convenționale, după cum urmează:

  1. Biopreparatele bacteriene au rolul de a produce hormoni, vitamine, stimulente de crestere, care au rol in procesele de crestere si productie a plantelor. Utilizarea combinaţiilor de bacterii şi aplicarea lor în ecosistemele agricole au rolul de a reduce aplicarea de îngrăşăminte chimice sau de compuşi chimici sub formă de stimulente, hormoni de creştere etc.
  2. Utilizarea microorganismelor în ecosistemele agricole este un proces competitiv, complex, bacteriile utilizate având rol în comunicarea extra și intracelulară cu plantele prin anumiți compuși produși de microorganism și plante.
  3. Producerea factorilor bioactivi: exsudate radiculare, vitamine, aminoacizi. A) Exsudatele radiculare sunt produse exclusiv de rădăcinile plantelor și de interacțiunea cu activitatea microorganismelor din structura solului. Ele reprezintă compuși chimici pe bază de acizi organici și zahăr, poliamine. Aceste exsudate au rolul de a stimula creșterea rădăcinilor, de a crește activitatea microorganismelor din sol și de a produce anumite tipuri de acizi, precum lactic, succinic, malic, oxalic, amide etc. B) Aminoacizi. Față de un îngrășământ chimic, preparatele bacteriene au avantajul de a produce anumiți aminoacizi cu rol important în creșterea plantelor, stimularea materialului semincer (germinare), stimularea fructificării plantelor. Dintre cei mai importanți acizi produși de activitatea biopreparatelor bacteriene amintim: acidul glutamic, acidul succinic, lactic, oxalic, butiric etc. C) Producția de promotori de creștere.
  4. Producerea de fitohormoni – fitohormonii produși de microorganism au rol în procesele de respirație a plantelor, procesele esențiale ale plantelor – fotosinteza / chemosinteza – metabolismul plantelor, accelerarea sistemului de absorbție a rădăcinilor plantei, influența germinării semințelor, creșterea plantelor, creșterea numărul de fructe pe plantă.
  5. Producția de metaboliți – metaboliții sunt componente biologice produse de bacterii sau plante care joacă un rol în stoparea anumitor dăunători sau boli din cultura respectivă. Utilizarea unui produs fungicid ar însemna un cost suplimentar pentru fermier.
  6. Eliberare de enzime – proces prin care activitatea bacteriană bazată pe anumite enzime și procesele sol-bacterii-plantă produce enzime. În culturile convenționale fermierii folosesc în plus față de doza recomandată de îngrășământ la hectar și alte produse pentru a produce sau induce anumite enzime necesare cresterii si dezvoltarii plantelor).
  7. Producerea antibioticelor – anumite specii de bacterii precum Bacillus spp. au rol in producerea de antibiotice fenazinice, care au rolul de a echilibra rezervele de nutrienti ale solului, induce o rezistenta a radacinii la anumite boli si daunatori, contribuie la activitatea antagonistă a anumitor fitopatogeni.

Utilizarea biopreparatelor bacteriene în ecosistemele agricole are rolul de a stimula creșterea plantelor, de a reface solurile afectate de utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice, de descompunerea compușilor complecși în structura solului, de a transforma materie insolubilă din sol în materie solubilă, de a sprijini producerea și fructificarea plante. Faptul că bacteriile duc la activarea multor procese în structura solului, care sunt capabile să producă enzime, proteine, acizi și chiar solubilizarea compușilor insolubili din sol în compuși solubili, reprezintă o reducere semnificativă a costurilor pentru fermieri. Achiziționarea de produse care au același rol reprezintă un cost suplimentar pentru un fermier, cost care este în continuă creștere.

Pentru a obține recolte mari cu profituri mari nu trebuie să folosiți neapărat o cantitate mare de ingrasaminte chimice, doze tot mai mari.

Microorganismele propuse de specialiștii în agricultură au rolul de a reda echilibrul solului, de a asigura nutrienții de care au nevoie plantele în procesele lor și de a asigura o înverzire a solului prin descompunerea compușilor complecși din sol. Folosirea microorganismelor va duce la afânarea solului, la descompunerea compușilor complecși în sol,  precum și la obținerea unui sol maleabil și cu o permeabilitate mult mai mare.

Ca urmare, utilizarea culturilor bacteriene are rolul de a reface structura solului, de a stimula sămânța din sol, de a stimula materialul săditor sau răsadurile din ecosistemul agricol respectiv, descompunerea compușilor complecși în forme solubile, ușor asimilabile de către plante. Aceste procese efectuate de bacteriile din sol conduc la procese de creștere a randamentului fermei, costuri reduse, creșterea producției și, în consecință, o creștere semnificativă a veniturilor. Astfel, microorganismele folosite în culturile agricole au un rol benefic atât pentru ecosistemul în sine, dar mai ales pentru „buzunarele” fermierilor, aflați într-o „permanentă luptă pentru reducerea costurilor”.

Acest material este scris de către CS III Dr. Ing. George Toader.

Pentru detalii suplimentare legate de preț și alte beneficii echipa AGRIMASAT vă stă la dispoziție. Ne găsiți la numerele de telefon +40790 218 611, +40720 488 504, la adresa de email contact@agrimasat.ro sau ne puteți vizita site-ul dând clik aici: AGRIMASAT

Related posts

One Thought to “În lupta permanentă cu costurile – Avantajele biopreparatelor bacteriene”

  1. Toader George

    Bună ziua tuturor!! Câteva precizări : produsul a fost testat în 5 stațiuni de cercetare dezvoltare pentru agricultura din România, deci de către specialiști în domeniul agriculturii, agrochimie și culturilor mari. Pe de alta parte, în lotul fertilizat chimic, buruienile s-au datorat faptului ca vremea neprielnica nu a permis utilajelor sa acționeze cu un erbicid asupra lor, ca atare s-a efectuat un singur tratament contra buruienilor și o singura prasila mecanizata. Mari fermieri precum Dnul Ing. Popescu din loc. Tortomanu, jud. Constanța a testat, Dnul Ing. Culcea din Tulcea a testat cât și alți fermieri din țară.Toate cele bune!!

Leave a Comment