Incendiile din Grecia au distrus sectorul apicol, deschizând calea pentru importuri ieftine și frauduloase
Incendiile care au străbătut Grecia în această vară au decimat sectorul apicol, lăsându-l vulnerabil la importuri ieftine și potențial frauduloase de miere, a avertizat asociația fermierilor COPA-COGECA.
Potrivit celor mai bune estimări, peste 10.000 de stupi de albine au fost distruse de incendii în această vară. Astfel cel puțin 10.000 de tone de miere Pinetree vor fi mai puțin pe piață în acest an, potrivit Federico Facchin, consilier politic și expert în miere la COPA-COGECA.
Una dintre cele mai afectate zone a inclus cele mai productive regiuni din țară, insula Evia, care reprezintă până la o treime din producția de miere a Greciei.
Conform celor mai recente cifre (2019), Grecia a produs puțin peste 22.000 de tone de miere, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), mierea de pin reprezentând 70% din producția totală.
„Pentru un sector aflat deja sub presiune, aceasta este încă o lovitură nouă”, a subliniat Facchin.
În timp ce sprijinul este disponibil pe termen scurt, până la 70 EUR pe stup prin programele naționale de asigurări și 12 EUR pe stup sprijin UE, adevărata problemă va fi pe termen lung, potrivit Facchin.
Arătând că durează 30 de ani pentru ca o pădure de pini să devină matură, el a spus că repercusiunile incendiilor vor fi resimțite în anii următori.
Ca atare, el a estimat că Grecia va pierde până la 10.000 de tone de miere pe an în următorii 30 de ani – totalizând 300.000 de tone.
Au apărut îngrijorări legate și de creșterea importurilor, cu un risc crescut de potențială fraudă alimentară.
„Dacă vom pierde această cantitate de miere, dar consumatorii vor continua să ceară și să caute miere pe rafturi, atunci consecința inevitabilă a acestui fapt va fi o creștere a importurilor de miere în UE”, a subliniat.
UE este al doilea producător mondial de miere după China, cu aproximativ 280.000 de tone de miere pe an. Pe lângă importanța sa agricolă, sectorul este, de asemenea, de o importanță vitală pentru polenizare.
Cu toate acestea, aproximativ 40% din consumul intern de miere provine în prezent din importuri, în principal din Ucraina și China.
În timp ce asociația fermierilor a subliniat că nu este împotriva comerțului în sine, Facchin a subliniat că inundarea pieței cu miere ieftină riscă să saboteze sectorul mierii din UE.
Potrivit Facchin, numai costul de producție al mierii în UE este în medie între 3,8 EUR și 4 EUR pe kilogram, în timp ce mierea vrac importată poate costa doar 1,45 EUR pe kilogram.
„Apicultorii profesioniști pur și simplu nu pot concura cu prețuri atât de mici”, a avertizat Facchin.
Întrebat despre diferența mare de costuri, Facchin a subliniat costurile scăzute ale forței de muncă combinate cu falsificarea mierii – miere cu sirop de zahăr.
„În prezent, falsificare a atins un nivel atât de ridicat de calitate că unele tehnici de detectare utilizate în prezent sunt depășite”, a avertizat el, adăugând că tehnicile de falsificare sunt „întotdeauna cu un pas înainte, iar metodele de detectare nu sunt la înălțime”.
În timp ce controalele vamale sunt responsabilitatea autorităților naționale, Facchin aduce critici puternice cu privire la faptul că în prezent nu există măsuri la nivelul UE care să stabilească un criteriu comun pentru testarea în laborator a mierii.
„Nu există o acțiune coordonată, nici un plan de acțiune”, a spus el, subliniind necesitatea unor practici comune pentru a garanta calitatea mierii care intră în UE.
Un alt domeniu care ar contribui la consolidarea sectorului mierii din UE este reconsiderarea etichetării originii, a spus Facchin.
„Toată lumea – ONG-uri, consumatori – solicită mai multe informații în supermarketuri, pentru o mai mare conștientizare a produselor, dar până acum doar câteva state membre au luat măsuri pentru a mări informațiile furnizate cu privire la miere”, a spus el.
În prezent, directiva UE privind mierea stipulează doar că mierea trebuie etichetată ca „non-UE”, „UE” sau un amestec al celor două.
Dar criteriile pentru acest lucru sunt slab definite, potrivit Facchin.
„Pot pune 1% miere dintr-o țară din UE și o pot amesteca cu 99% dintr-o țară terță, dar pe etichetă veți vedea doar originea UE și non-UE”, a subliniat el.
Deși nu este împotriva amestecului de miere, Facchin a solicitat în schimb etichetarea clară a țării de origine pentru a sprijini producătorii din UE.
„O etichetare clară, simplă și eficientă a originii va ajuta piața internă și producția de miere din UE, oferind în același timp tipul de informații pe care consumatorii ni le solicită”, a spus el.
Un material Euractiv. Foto: Shutterstock