Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare

Atestatele de produse tradiționale trebuie preschimbate! Data limita 31.12.2020. Direcțiile Județene pentru Agricultură și/sau ale Municipiului București

Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare (FFPI) a fost în medie de 181,7 puncte în decembrie 2019, în creștere cu 4,4 puncte (2,5%) față de noiembrie, marcând a treia lună de creștere consecutivă. Preturile la uleiuri vegetale, zahăr și produse lactate au ridicat valoarea totală a indicelui la cel mai înalt nivel din decembrie 2014. Cu toate acestea, pentru 2019, FFPI a înregistrat o medie de 171,5 puncte, cu doar 3 puncte (1,8 la sută) mai mare decât în 2018 și încă semnificativ (58 de puncte sau 25 la sută) sub valoarea maximă de 230 de puncte înregistrate în 2011.

Indicele prețurilor cerealelor

Indicele prețurilor cerealelor FAO a înregistrat în medie aproape 164,3 puncte în decembrie, ceea ce reprezintă o revenire de 2,2 puncte (1,4 la sută) față de noiembrie, în scădere cu 0,9 puncte față de media anuală din 2018. Creșterea în decembrie a fost condusă în mare parte de prețurile internaționale mai mari ale grâului, întrucât cererea de import din China a pus presiune pe preturi, în timp ce problemele logistice din Franța, din cauza protestelor continue și a îngrijorărilor privind condițiile de creștere din mai multe regiuni importante, au contribuit si ele la un pret mare. Pe piețele de cereale, majoritatea cotațiilor de preț au fost, în general, în jurul acelorași niveluri ca în luna precedentă, prețurile porumbului crescând doar ușor din cauza presiunii de recoltare și a activității comerciale lente. Indicele prețurilor orezului s-a modificat puțin în decembrie.

Indicele prețurilor uleiului vegetal

Indicele prețurilor uleiului vegetal FAO a înregistrat în medie 164,7 puncte în decembrie, în creștere cu 14,1 puncte (9,4 la sută) față de noiembrie și a atins un maxim al ultimelor 25 de luni. Cea mai recentă creștere a fost determinată în principal de prețurile crescute ale uleiului de palmier, în timp ce valorile uleiului de soia, floarea soarelui și rapiță au crescut de asemenea. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut pentru a cincea lună consecutivă, în special datorita cererilor din sectorul de biodiesel.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 198,9 puncte în decembrie, în creștere cu 6,3 puncte (3,3%) față de noiembrie. Cotațiile prețurilor la brânză au crescut cel mai mult, cu aproape 8 la sută după trei luni de declin continuu, susținute de o cerere globală puternică, dar si de o disponibilitate mai mica la export in Uniunea Europeană și Oceania. După o creștere accentuată deja în noiembrie, cotațiile pentru laptele praf degresat (SMP) au continuat să crească în decembrie. În schimb, cererea globală slabă a dus la valori mai mici ale untului și laptelui intregral praf (WMP). În 2019, în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la lactate a înregistrat o medie de aproape 199 de puncte, în creștere cu 5,8 puncte (3,0%) față de 2018, prețurile SMP înregistrând cea mai puternică creștere de la an la an, urmată de brânză și WMP, în timp ce valorile untului au fost mai mici.

Indicele prețurilor la carne

Indicele prețurilor la carne FAO a înregistrat în medie 191,6 puncte în decembrie, aproape neschimbat față de valoarea revizuită din noiembrie. La acest nivel, indicele este cu 29 de puncte (18 la sută) peste luna corespunzătoare din 2018, deși este încă mult sub maximul atins în august 2014 (cu 20,0 puncte). În decembrie, cotațiile de preț pentru carnea de porc au crescut. Cotațiile pentru carnea de ovine s-au majorat pentru a noua lună consecutivă, în timp ce cele pentru carnea de pasăre au crescut ușor. În schimb, cotațiile de preț pentru carnea de bovine au scăzut, având în vedere achizițiile reduse din China. În general, indicele de preț al cărnii FAO a fost în medie de 175,8 puncte în 2019, cu o creștere de 9,5 puncte (5,7 la sută) față de 2018. Printre diferitele categorii de carne, prețurile cărnii de porc au înregistrat cea mai mare creștere anuală, urmată de carnea de bovine și cea de pasare, în timp ce carnea de ovine a fost în medie sub media lor anuală 2018.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a înregistrat în medie 190,3 puncte în decembrie, în creștere cu 8,7 puncte (4,8 la sută) față de noiembrie, marcând a treia creștere lunară consecutivă. Cel mai important element international raspunzator de aceasta crestere a fost determinat de creșterea prețurilor la petrolul brut, situație care a încurajat fabricile de zahăr din Brazilia sa produca mai mult etanol în loc de zahăr, ceea ce a dus la reducerea disponibilității zahărului pe piața globală. Dar deprecierea continuă a realului brazilian față de dolarul american, însoțită de perspectivele îmbunătățite ale recoltării zahărului în India, a scăzut și mai mult prețurile. În general, prețurile zahărului în 2019 au crescut cu 1,6 la sută față de 2018, pe fondul unor înăspriri a balanței globale de ofertă și cerere.

Related posts

Leave a Comment