Legumicultorii se luptă să-şi salveze plantele de ger

Legumicultorii se luptă să-şi salveze plantele de ger; consumatorii trebuie să înţeleagă şi nopţile nedormite şi calitatea rosiilor! stiri agricole

Legumicultorii se luptă să-şi salveze plantele de ger

„Fermierul trebuie să producă după un standard, dar şi consumatorii trebuie să înţeleagă şi nopţile nedormite şi calitatea. Dacă vrei să faci marfă de calitate înseamnă costuri, înseamnă timp, înseamnă oameni, e un întreg proces. Oamenii încă mai cred, îi văd eu, că arunci o sămânţă într-un amărât de solar şi mai treci pe acolo şi o culegi, şi de ce mama naibii i-o dai lui cu 5 lei kilogramul, că e un kil de roşii, nu e un kil de carne?! Pentru că ei nu ştiu ce-nseamnă chestia asta. La noi în România nu există programe n care sa aduci copiii în tururi de fermă şi vedeau cum creşte căpşunul, cum creşte zmeura, cum se culege… Ceea ce o să-ncerc şi eu în vara asta, în funcţie de ce ne lasă pandemia, vreau să văd cum ar funcţiona”, spune Victor Radu pentru Adevarul.

„Ce program are un fermier? Două-trei ore de somn pe noapte, pentru că trebuie să alimentezi centrala. Merg de la un capăt la altul al solarului, să văd cum e temperatura, cum se simt, cum e aici, cum e la celălalt capăt… Dimineaţa începi din nou munca“, spune fermierul Simon Idita din comuna Pleşoiu, un alt legumicultor intervievat de Adevarul. Tomatele au nevoie de căldură pentru a se dezvolta, dar şi mai mult au nevoie de lumină, exact ce le-a lipsit în primele zile de la plantare. Ar exista o posibilitate, spune Simon Idita, însă lămpile necesare sunt extrem de costisitoare.  „Ceva bun costă de la 300 euro în sus şi îţi asigură lumină pe doi metri pătraţi, nu reuşeşti aşa ceva nici măcar pentru răsaduri“, spune fermierul, care mai că s-ar împăca cu zilele geroase, dar cu soare, decât cu lipsa lui şi cu temperaturi pozitive. „Dacă e soare, o scoatem cumva la capăt, deşi nopţile sunt albe când e gerul mare, aşa însă plantele suferă, deja se vede, s-au înălţat mult, merg după lumină“, explică legumicultorul. Legumicultorii fac tot ce le stă în putinţă. Anul s-a arătat greu încă din toamnă, când şi-au făcut stocurile de combustibil solid pentru centrale.  „În primăvară era 0, 85 lei kilogramul, în septembrie a sărit la 1,4 lei. Şi băiatul de la depozit ne-a avertizat că vin scumpiri, dar, recunosc, n-am crezut“, spune fermierul. Pentru cei 3.500 metri pătraţi deja cultivaţi cu tomate consumă câteva sute de kilograme de cărbune pe noapte. Legumicultorii, de altfel, cumpără combustibil cu tirurile, încă de vara. Acum, că a venit anul în care trebuia schimbată folia, a constatat alte scumpiri. „Şi se va ajunge, am fost avertizaţi, la scumpiri de aproape 40% în continuare, la ţeavă, la folie, la…“, mai spune Simon Idita. La un calcul sumar, legumicultorul spune că se aşteaptă la o cheltuială de aproximativ 7-8 lei pentru a obţine un kilogram de tomate. El vinde mai puţin în piaţă, îşi valorifică marfa direct din fermă, livrând celor care o vând la rândul lor în pieţe, unde au clienţi fideli.

„14-15 grade Celsius le-ar trebui. Ideal ar fi să ai minim 12-13 grade în sol, pentru că şi solul este foarte important, degeaba încălzeşti solarul. Avantajul este că folosim o folie de mulcire pe care o punem peste tot în solar, pe jos, şi când e un pic de soare, solul acumulează căldură, iar dacă eu întreţin temperatura aceea cu ventilatoarele noaptea…. Cele plantate de pe 4 februarie, cred că în 2-3 zile înfloresc de-a binelea. Cum zic agricultorii pe aici, «au dat înainte». De Paşte sigur vom avea în piaţă, eu sper între 10 şi 20 aprilie. Şi anul trecut, când am plantat mai târziu, am ieşit pe 20 (n.r. – aprilie). Anunţă vreo trei săptămâni de vreme rece, dar dacă se transformă în patru-cinci… Eu îi asigur căldură, dar planta are nevoie şi de lumina, are nevoie s-o mai şi aeriseşti“, a explicat tânărul fermier Ionuţ Victor Radu, care foloseşte centrale automatizate pentru a asigura căldura în spaţiile protejate. 

In aceste nopţi costurile au crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 400 lei/noapte pentru combustibilul lichid folosit. Cei care folosesc în schimb cărbune au consumuri chiar mai mari.

„ Au fost minus 9 grade şi ieri noapte şi azi-noapte, mai ales la 7.30 dimineaţa, nu mă aşteptam.  Am băgat toată noaptea. Se consumă acum 100 şi ceva de kilograme la o centrală, pe oră. Cu amândouă centralele consum cam o tonă pe noapte, acum, pe frigurile astea. Vom vedea cât va mai ţine. Sincer, şi ieri, şi astăzi, a fost bine că a fost însorit. N-am mai mers la maxim, dar am băgat şi ziua, să ia pământul căldură pe care să o menţinem noaptea“, mai completeaza şi Simon Idita, din Pleşoiu.

Până la câştig, fermierii mai au ceva de tras. Se tem însă, ca în fiecare an, de reacţia consumatorilor, acei consumatori care încă nu fac diferenţa, spun legumicultorii, între tomata de calitate, cu gust şi tratată fără prea multe chimicale, şi ceea ce cumpără din supermarket.

sursa: Adevarul; sursa foto: Adevarul

Related posts

Leave a Comment