Odată ce pandemia a lovit industria de prelucrare a cărnii, fermierul din Iowa, Al Van Beek, nu a avut unde să-și livreze porcii, pentru a face loc celor 7.500 de purcei pe care îi aștepta ca urmare a activitatii de reproductie. Criza a impus o decizie care încă îl afecteaza: el a ordonat angajaților săi să facă injecții scroafelor însărcinate, ceea ce va conduce la avortarea in masa.
Van Beek și alți fermieri spun că nu au de ales decât să omoare animalele. Cele mai mari companii din carne din lume – inclusiv Smithfield Foods Inc, Cargill Inc, JBS USA și Tyson Foods Inc – au oprit operațiunile la aproximativ 20 de abatoare și fabrici de prelucrare din America de Nord din aprilie, în timp ce lucrătorii se îmbolnăvesc, provocând temeri globale de criza a carnii.
Purceii lui Van Beek sunt victime ale unei crize extinse în industria alimentară care a început cu închiderea în masă a restaurantelor, cu lipsa spatiului de depozitare, conducand la distrugerea productiei proprii, indiferent ca vorbim de carne, lapte sau legume.
Milioane de porci, pui și bovine vor fi eutanasiate din cauza închiderii abatoarelor, limitând aprovizionarea magazinelor alimentare, a declarat John Tyson, președintele principalului furnizor de carne din SUA, Tyson Foods.
Carnea de porc a fost lovită îndeosebi, producția zilnică fiind redusă cu aproximativ o treime. Spre deosebire de bovine, care pot fi adăpostite afară pe pășune, porcii din SUA sunt îngrășați pentru sacrificare în clădirile cu temperatură controlată. Dacă sunt adăpostiți prea mult timp, pot deveni prea mari și se pot răni. Spatiile trebuie golite, trimițând porci adulți la sacrificare înainte de sosirea purceilor noi de la scroafele care au fost inseminate chiar înainte de pandemie.
„Nu avem unde să mergem cu porcii”, a spus Van Beek, care deplange risipa de atâta carne. „Ce vom face?”
În Minnesota, fermierii Kerry și Barb Mergen s-au simtit extrem de tristi când un echipaj de la Daybreak Foods Inc a sosit cu cisterne de dioxid de carbon pentru a eutanasia 61.000 de găini ouătoare la începutul acestei luni.
Daybreak Foods, cu sediul în Lake Mills, Wisconsin, furnizează ouă restaurantelor și companiilor de servicii alimentare. Compania, care deține păsările, plătește fermierii contractuali ca Mergen pentru a hrăni și îngriji pasarile. Însă operatorul, Cargill Inc, a declarat că a redus capacitatea de productie, deoarece cererea a scazut drastic.
Daybreak Foods are aproximativ 14,5 milioane de găini in ferme administrate de fermieri.
Rehm a refuzat să spună cât de din efectivul companiei a fost eutanasiat.
„Încercăm să ne echilibrăm oferta cu nevoile clienților noștri, și totuși să-i păstrăm pe toți în siguranță – inclusiv pe toți oamenii și toate găinile noastre”, a spus Rehm.
În Iowa, fermierul Dean Meyer a declarat că face parte dintr-un grup de aproximativ nouă producători care eutanasiază aproximativ 125 de purcei pe săptămână. Cadavrele sunt compostate și vor deveni îngrășăminte.
Întrucât Statele Unite se confruntă cu o posibilă penurie de alimente, iar supermarketurile și depozitele de produse alimentare se luptă pentru a răspunde cererii, sacrificările forțate sunt din ce în ce mai răspândite în toată țara, potrivit economiștilor agricoli.
Guvernatorul Iowa – stat care furnizează o treime din carnea de porc – Kim Reynolds, împreună cu ambii senatori americani au trimis administrației Trump o scrisoare pledând pentru ajutor financiar și asistență pentru sacrificarea animalelor și eliminarea corespunzătoare a carcaselor lor.
„Există 700.000 de porci care nu pot fi procesati săptămânal și trebuie eutanasiati”, a declarat in scrisoarea din 27 aprilie.
Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a declarat că înființează un centru național de coordonare a incidentelor pentru a ajuta fermierii să găsească piețe pentru animalele lor.
Unii producători care cresc animale și vând porci le dau acum gratuit, au spus fermierii, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 38 dolari pentru fiecare purcel, potrivit companiei Kerns & Associates.
Fermierii din Canada vecină ucid, de asemenea, animale pe care nu le pot vinde sau nu își permit să le hrănească. Numai în Quebec, 92.000 de porci așteaptă să fie sacrificati, a declarat producătorul de porci din Quebec, Rene Roy.
Cel mai recent dezastru economic care a lovit sectorul agricol vine după ani de vreme extremă, scăderea prețurilor și războiul comercial al administrației Trump cu China și cu alte piețe cheie pentru export.
Chiar dacă prețurile la animale și culturi scad, prețurile pentru carne și ouă la magazinele alimentare sunt în creștere. Prețul mediu cu amănuntul al ouălor a crescut cu aproape 40% pentru săptămâna încheiată pe 18 aprilie. Prețurile medii la carnea de pui au crescut cu 5,4%, în timp ce carnea de vită a crescut cu 5,8%, iar carnea de porc a crescut cu 6,6%.
Crescatorii de porci vor pierde aproximativ 5 miliarde de dolari din cauza perturbărilor pandemice, potrivit grupului industrial National Pork Producers Council.
Guvernul american a anuntat un pachet de ajutoare de 19 miliarde de dolari pentru fermieri.
REUTERS