Noul regulamentul pentru agricultura ecologica se amana cu un an

Noul regulamentul pentru agricultura ecologica se amana cu un an. un sistem aplicabil tuturor fermierilor din UE și non-UE; stiri agricole

Susținuti de sectorul alimentar ecologic, parlamentarii UE obliga Comisia Europeană să întârzie cu un an intrarea în vigoare a noului regulamentului pentru agricultura ecologica.

Noul set de reguli pentru agricultura ecologică, aprobat în 2018, după mulți ani de negocieri interinstituționale între eurodeputați și miniștrii agriculturii, este de așteptat să simplifice sistemul actual de etichetare și comercializare a produselor ecologice și să creeze condiții de concurență echitabile pentru produsele și importurile UE. .

În special, regulamentul reformat va armoniza standardele, aplicând un sistem tuturor fermierilor din UE și non-UE și oferind tuturor consumatorilor din UE aceeași garanție de calitate.

Cu toate acestea, potrivit deputaților din Comitetul pentru agricultură al Parlamentului European (COMAGRI), este nevoie de mai mult timp pentru ca statele membre și operatorii sa realizeze o tranziție de succes la nou sistem îmbunătățit de producție ecologică.

Într-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, europarlamentarii au subliniat că grăbirea adoptării acestei legi nu este cea mai potrivită soluție, solicitând amânarea intrării în vigoare a regulamentului de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.

Scrisoarea spune ca asigurarea unui an suplimentar pentru adoptarea legislației secundare poate face această politică deja puternică și mai puternică și poate contribui în continuare la obiectivul comun al producției durabile de alimente.

Deși Comisia a început lucrările imediat după adoptarea regulamentului în iunie 2018, eurodeputații au observat că nevoia unei dezbateri amănunțite a încetinit procesul, odată ce discuțiile au progresat spre cele mai complicate subiecte.

„În opinia noastră, este esențial să se asigure că regulile care vor contura viitorul acestui sector important sunt adoptate cu consultarea corespunzătoare a tuturor părților interesate și cu controlul corespunzător al ambilor co-legislatori”, a scris președintele COMAGRI, Norbert Lins, în scrisoarea din în numele colegilor săi.

Eduardo Cuoco, directorul asociației organice IFOAM, a declarat pentru EURACTIV că, având în vedere situația actuală, întreaga mișcare ecologică solicită factorilor de decizie europeni să ia în considerare o amânare cu un an a aplicării noului regulament ecologic al UE.

Cuoco a spus că acest lucru va permite producătorilor ecologici și sistemului de control ecologic „să se concentreze pe reacția la pandemia COVID-19 și să ofere în continuare produse alimentare de bună calitate cetățenilor UE”.

„Având în vedere natura complexă a reglementării ecologice a UE și a procesului care necesită mult timp în elaborarea legislației secundare, aplicarea sa de la 1 ianuarie 2021 ar fi fost o provocare chiar și fără COVID-19. Prin urmare, pandemia accelerează o problemă deja existentă”, a adăugat el.

IFOAM a subliniat că nu există „urgența de a îndeplini vreun decalaj legal”, întrucât Regulamentul organic actual este bine stabilit.

Ei au adăugat că amânarea aplicării noului regulament organic UE până în 2022, pentru a permite organismelor de control și certificare organică, precum și a statelor membre, să se pregătească și să implementeze modificările necesare care vor fi cerute de noile cerințe privind controalele și certificările ar permite, de asemenea, producătorilor ecologici, procesatorilor și comercianților cu amănuntul să se adapteze în consecință.

Vânzări mai mari de produse ecologice

Comisia Europeană a informat EURACTIV că a primit solicitările de amânare de la eurodeputații și părțile interesate și evaluează în prezent situația.

Executivul UE trebuie să pună în aplicare un plan de acțiune „ofensiv” în 2020, care va analiza modul în care producția ecologică poate ajuta sectorul agroalimentar să își îmbunătățească durabilitatea pe întregul lanț de aprovizionare agroalimentară.

Asociația de produse organice IFOAM a spus că, deși impactul coronavirusului asupra sectorului organic diferă foarte mult între țări și sectoare, supermarketurile, discounterii și magazinele alimentare self-service raportează vânzări mai mari de produse ecologice în mai multe țări, inclusiv în Italia, Germania și Finlanda.

„Cererea de produse organice neperisabile este în creștere, în special pentru paste, orez, boabe, conserve și fasole. Acest lucru a fost observat în special la începutul crizei ”, a spus directorul IFOAM, Eduardo Cuoco.

Deși subliniază faptul că anumite secțiuni ale sectorului au fost afectate de criză, în special sectorul produselor lactate și a cărnii de vită, Cuoco a spus că „în general, organicul este un sistem mai rezistent atunci când este lovit de o astfel de criză, deoarece se bazează mai puțin pe aportul extern decât cel convențional.“

Cynthia Benites, consilier principal în domeniul politicilor în materie de produse organice la asociația de fermieri COPA-COGECA, confirma că în mai multe țări, precum Germania și Belgia, a existat o „creștere a vânzărilor de produse ecologice, în special în comerțul cu amănuntul și pentru cereale, cartofi și produse lactate.”

sursa foto EURACTIV

Related posts

Leave a Comment