Pajiştile din zonele limitrofe Munţilor Măcin afectate de suprapăşunat

Pajiştile din zonele limitrofe Munţilor Măcin afectate de suprapăşunat. Un studiu realizat în Cerna, Greci, Hamcearca, Jijila şi Măcin. Stiri agricole

Pajiştile din zonele limitrofe Munţilor Măcin afectate de suprapăşunat

Un studiu realizat în Cerna, Greci, Hamcearca, Jijila şi Măcin a demonstrat pericolul suprapăşunării. Directorul tehnic al Institutului de Cercetare-Dezvoltare (ICD) pentru Pajişti din Braşov, Teodor Maruşca, recomandă locuitorilor din zonele limitrofe Parcului Naţional Munţii Măcinului să treacă la agricultura ecologică.

„Producţia evaluată a acestor pajişti se cifrează în medie la 5,9 tone de masă verde la hectar, ceea ce ar suporta o încărcare cu animale de o jumătate de vită mare la hectar. Având mai multe vite, înseamnă suprapăşunat, distrugerea biodiversităţii, eroziune şi o sumedenie de dezechilibre majore. În cele cinci localităţi, în anul 2018, am întâlnit 7.530 de unităţi vită mare, circa 550 de bovine şi 51.000 de ovine şi caprine, iar încărcarea acestor localităţi este de 0,95 unităţi vită mare, aproape dublă faţă de capacitate”, a declarat directorul tehnic al ICD, în timpul unei conferinţe organizate de Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM).

„Stânele sunt focare de infecţie nemaipomenită, poluatoare, boli, dăunători, din cauză că oamenii nu sunt obişnuiţi să utilizeze aceste îngrăşăminte organice pe pajişte şi să crească producţia. Analizele de sol făcute de institutul nostru arată că există o carenţă extraordinar de mare de fosfor în sol. Dacă ai fosfor ai leguminoase, ai azot fixat biologic. Având fosfor şi azot, ai şi spor de producţie pe pajişte. Aplicarea agriculturii ecologice trebuie să vă stea în atenţie”, a mai spus Maruşca.

El a propus APNMM să declare mai multe pajişti cu arbori singulari din Munţii Măcinului „dehesa dobrogeană”, după modelul dehesei spaniole, sistem agrosilvopastoral apreciat ca o măsură eficientă de atenuare a efectelor negative ale aridizării şi deşertificării terenurilor cauzate de încălzirea globală, dar şi ca un model de dezvoltare durabilă.

„O pajişte în câmp deschis are o participare a speciilor furajere de 36%, în timp ce sub arbori e cu 20% mai mult. De asemenea, valoarea pastorală este de 21% pe pajiştea deschisă şi de 37% sub arbori. Producţia de masă verde furajeră e de două tone la hectar, iar sub arbori e de 4,2 tone. Mai mult, animalele care stau sub arbori dau o producţie cu 20-40% mai mare decât cele care stau vacile în soare”, a menţionat directorul tehnic al ICD.

sursa AGERPRES

Related posts

Leave a Comment