Porumb: Cum punem în valoare potențialul unui hibrid?

Cum punem în valoare potențialul unui hibrid? Dacă aplici tehnologia care trebuie, orice hibrid poate da o productivitate bună? Stiri agricole

E vremea cercetării agricole românești! Dacă nu ne uităm spre cercetare, nu vom merge mai departe! Din păcate, cercetarea, indiferent ce se spune, e lăsată la urmă. În aceste momente, în care ne punem foarte multe întrebări, cercetarea agricolă ne poate răspunde! Numai să întrebăm!

Am purtat câteva dialoguri, despre cultura porumbului, cu drd. ing. Daniela Horhocea – CS III, șef laborator Ameliorare porumb INCDA Fundulea, dr. ing. Horia Iordan – CS, Ameliorare porumb INCDA Fundulea și dr.ing. Pompiliu Mustățea – CS I, director general INCDA Fundulea, precum și cu Georgeta Dicu – director cercetare-dezvoltare SC Expert Agribusiness SRL Fundulea, Calarasi.

Astăzi răspundem la întrebările “Cum punem în valoare potențialul unui hibrid” și „Dacă aplici tehnologia care trebuie, orice hibrid poate da o productivitate bună

Cum punem în valoare potențialul unui hibrid?

Drd. ing. Daniela Horhocea – CS III, șef laborator Ameliorare porumb INCDA Fundulea, dr. ing. Horia Iordan – CS, Ameliorare porumb INCDA Fundulea și dr.ing. Pompiliu Mustățea – CS I, director general INCDA Fundulea INCDA: Potențialul unui hibrid se poate pune în valoare prin tehnologia aplicată. Densitatea reprezintă elementul principal care influențează productivitatea, alături de fertilitatea solului și aprovizionarea cu apă a acestuia.De aici reiese interesul mare al fermierilor pentru extinderea suprafețelor irigabile. Totuși rolul principal îl constituie progresul genetic în ameliorare, și anume creșterea potențialului pe cale genetică.

Georgeta Dicu – director cercetare-dezvoltare SC Expert Agribusiness SRL Fundulea, Călărași, România:

Potențialul unui hibrid îl putem pune în aplicare doar dacă respectăm întocmai fiecare verigă tehnologică. Altfel, cu fiecare punct slab, vulnerabil, sau cu fiecare breșă pe care o avem în tehnologie vom diminua din potențialul hibridului. Câteva exemple: dacă nu respectăm rotația culturii, vom avea atac mai mic sau mai mare de Tanymecus dilaticollis care va determina reducerea densității, vom avea un grad mai mare de îmburuienare cu buruienile specifice, iar dacă se întâmplă să nu putem interveni cu erbicidarea la timp, buruienile vor face o concurență serioasa plantelor de porumb, ceea ce va conduce la o cultură neuniformă, cu zone in care plantele sunt întârziate, debile, anemice. Dacă nu respectăm rețetele de nutriție echilibrate, ținând cont de cartarea agrochimică, apar fie fenomene de fitotoxicitate, fie carențe, care conduc și ele la diminuarea recoltei. Și exemplele pot continua.

Dacă aplici tehnologia care trebuie, orice hibrid poate da o productivitate bună?

Drd. ing. Daniela Horhocea – CS III, șef laborator Ameliorare porumb INCDA Fundulea, dr. ing. Horia Iordan – CS, Ameliorare porumb INCDA Fundulea și dr.ing. Pompiliu Mustățea – CS I, director general INCDA Fundulea INCDA: Capacitatea de producție este un caracter foarte complex cu determinism genetic poligenic. Astfel, din cercetările efectuate în acest sens, creșterea producției de porumb este posibilă numai pe cale genetică. Creșterea producției la porumb prin perfecționarea tehnologiilor de cultivare este limitată. O tehnologie modernă, complexă impune folosirea unor cantități mai mari de inputuri (îngrășăminte, insectofungicide, biostimulatori, apă, consum mai mare de combustibil) care pot conduce la poluarea solului și a mediului, la acumularea de reziduuri în semințe, dar și la creșterea prețului de cost ceea ce conduce la scumpirea alimentelor.

Georgeta Dicu – director cercetare-dezvoltare SC Expert Agribusiness SRL Fundulea, Călărași, România: Cu siguranță, da. Pentru că, absolut toti hibrizii de pe piață, înainte de a se produce si cultiva, parcurg o perioadă de doi sau trei ani de testare în rețeaua națională a Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS Bucuresti), testare care se efectuează în 10 centre de testare, în toate zonele de favorabilitate pentru cultura porumbului, în conditii de neirigare și în cultură irigată și, foarte important, sau cel mai important, această testare se face comparativ cu 6 – 8 hibrizi martori naționali și internaționali. Ca un hibrid să fie înregistrat și apoi produs și cultivat trebuie să realizeze o productie foarte apropiată de a martorilor sau, chiar sa depășească martorii.

Related posts

Leave a Comment