Sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfășoară controalele tematice specifice, pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.
Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.
Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului. iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
Spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor
În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.
DSVSA județeană aprobă funționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.
Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.