1,2 miliarde de euro alocate suveranității alimentare

1,2 miliarde de euro alocate suveranității alimentare, tranziției agroecologice și adaptării la schimbările climatice. Stiri agricole

1,2 miliarde de euro alocate suveranității alimentare, tranziției agroecologice și adaptării la schimbările climatice

Ieri am scris despre banii solicitați de către țara noastră pentru agricultură prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Să vedem ce și pentru ce a solicitat Franța!

Din pachetul de recuperare de 100 de miliarde de euro „France Relance” pe care guvernul francez l-a prezentat în septembrie anul trecut, 1,2% este dedicat în mod special sectorului agroalimentar, cu 1,2 miliarde de euro alocate suveranității alimentare, tranziției agroecologice și adaptării la schimbările climatice.

Recucerirea suveranității noastre alimentare

Ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a subliniat „recucerirea independenței noastre” ca o prioritate absolută a planului de redresare, cu un accent deosebit pe sectorul agricol.

În mod surprinzător, „recucerirea suveranității noastre alimentare” este, așadar, primul dintre cele trei obiective susținute de planul de redresare, cu 364 milioane EUR angajate să sprijine relocarea producțiilor strategice în Franța și modernizarea sectorului.

Acest lucru nu este conceput doar pentru a răspunde „așteptărilor ridicate ale consumatorilor” în materie de calitate, ci și pentru a reînvia atractivitatea agriculturii pentru a atrage o nouă generație de fermieri.

Tranziția verde

Partea leului este, totuși, investită în tranziția verde: nu mai puțin de 546 de milioane de euro îndeplinesc acest al doilea obiectiv al schemei „France Relance” în domeniul agroalimentar.

Principalele priorități în acest domeniu includ un „val de conversii” la agricultura organică și „cu valoare ecologică ridicată” (HVE), precum și modernizarea agro-echipamentelor pentru a obține mult dezbătuta reducere a pesticidelor.

Alte resurse sunt alocate proiectelor și actorilor locali care se angajează în promovarea alimentelor locale, verzi și sănătoase pentru toți, cum ar fi grădinile comune, cantinele publice și asociațiile locale.

Investiții în adaptarea la schimbările climatice

În cele din urmă, 300 de milioane de euro urmează să fie investiți în adaptarea la schimbările climatice în sectoarele agriculturii și silviculturii. Fermierii vor primi sprijin financiar pentru a obține echipamente de care au nevoie pentru a-și proteja culturile de condițiile meteorologice extreme, în timp ce ministerul sprijină un plan de reîmpădurire ca parte a strategiei franceze de reducere a emisiilor de carbon care vizează neutralitatea CO2 până în 2050.

De la lansarea France Relance, numeroase proiecte și actori din sectoarele agroalimentare și forestiere au primit deja sprijin financiar.

Acesta include 10 milioane EUR alocate companiilor care se angajează în tranziția agroecologică, 6 milioane EUR asociațiilor care promovează aprovizionarea cu alimente locale și solidare și 17 milioane EUR actorilor cu impact asupra sectorului proteinelor vegetale, care este considerat vital pentru suveranitatea alimentară franceză.

un material EURACTIV

Related posts

Leave a Comment