Farm to Fork va fi evaluat în mod constant în implementarea sa
Nici o evaluare de impact globală a politicii alimentare esențiale a UE, Farm to Fork, nu este în curs de desfășurare, dar fiecare măsură din strategie va fi evaluată separat, a spus un oficial al Comisiei Europene.
Vorbind la un eveniment recent al EURACTIV, directorul general adjunct al DG SANTE, Claire Bury, a declarat că executivul UE nu are evaluări de impact adecvate asupra strategiei Farm to Fork (F2F).
„Există aproximativ 37 de măsuri diferite în strategie. Și pentru fiecare dintre ele, pe măsură ce vom prezenta propunerile, vom avea o evaluare a impactului”, a spus Claire Bury.
Ea a anunțat, de exemplu, că va exista o evaluare separată a impactului asupra obiectivului general pentru pesticide stabilit în strategie, precum și asupra informațiilor nutriționale din etichetarea armonizată a alimentelor și etichetarea bunăstării animalelor.
În ultimele luni, lipsa unui studiu inițial de impact care să însoțească strategiea a fost extrem de criticată de lobby-ul fermierilor europeni.
„Fără o evaluare a impactului, nu se poate lua nicio decizie. Și dacă apar aspecte negative, acestea trebuie revizuite în strategie”, a declarat Christiane Lambert, președinta asociației fermierilor COPA.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a făcut o remarcă similară în fața Senatului francez în iulie, deoarece a deschis posibilitatea revizuirii obiectivelor ambițioase ale F2F într-o etapă ulterioară, dacă securitatea alimentară este amenințată.
Cel mai mare grup politic al Parlamentului European, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, a solicitat, de asemenea, o evaluare aprofundată a impactului înainte de a începe orice reformă în contextul F2F.
Coordonatorul pentru agricultură al PPE, Herbert Dorfmann, a declarat pentru EURACTIV că, deși suntem conștienți că F2F este „o strategie autentică”, este nevoie de mai multă precizie atunci când vine vorba de a intra în detalii despre strategie.
„Și trebuie să ne uităm la ceea ce este cu adevărat punctul de plecare astăzi”, a adăugat europarlamentarul italian.
Abordare integrată
Toți vorbitorii au fost de acord că o abordare integrată și bazată pe cerere, care ia în considerare atât accesibilitatea alimentară, cât și așteptările consumatorilor, este esențială pentru a face din Europa un lider global în domeniul durabilității alimentelor.
Potrivit Claire Bury, Europa are nevoie de o „acțiune colectivă” care trebuie să implice autoritățile publice, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, precum și toți actorii din lanțul alimentar și ONG-urile.
„Avem cu adevărat nevoie ca toată lumea să se reunească aici și să tragă în aceeași direcție”, a spus ea.
Cu toate acestea, Dorfmann a avertizat cu privire la riscul ca strategia, așa cum este acum, să fie încă prea orientată către agricultori. „Cifrele și numerele se referă în principal la„ fermă ”și mai puțin la partea„ furculiței ”, cea a consumatorilor.”
Parlamentarul, care este, de asemenea, raportor la Parlamentul European privind F2F, a declarat că strategia nu aduce cu adevărat idei noi cu privire la ce părere au consumatorii despre alimente.
„Fermierii și producătorii de alimente sunt importanți, dar trebuie să ne uităm la așteptările cetățenilor dacă vrem să schimbăm sistemul”, a subliniat el.
Potrivit lui Jamie Morrison, director al Sistemelor Alimentare și Siguranței Alimentelor la Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), sustine ca consumatorii caută informații mai bune despre alimente mai sigure pentru diete mai sănătoase.
„Ei pledează pentru produse alimentare mai ecologice și, de asemenea, pentru o reducere și o mai bună manipulare a deșeurilor asociate industriei alimentare”, a spus el.
Cu toate acestea, consumatorii nu au o înțelegere comună a interacțiunilor complexe și a compromisurilor care sunt intrinseci sistemelor alimentare.
„Avem nevoie de evaluări pentru a îmbunătăți înțelegerea acestor compromisuri”, a concluzionat el, întrucât acest lucru ar putea constrânge capacitatea societăților de a identifica și implementa căi adecvate către sisteme mai durabile.
Global v. Local
În timpul primului val al pandemiei COVID-19, industria alimentară a observat încercări de a închide granițele și de a proteja piețele locale.
Silviu Popovici, vicepreședinte al Asociației de Producători de Alimente FoodDrinkEurope: “A fost grozav faptul că Europa a menținut frontierele deschise, iar noi din industrie am asigurat continuitatea și lanțul de aprovizionare”, a spus el, subliniind necesitatea protejării pieței unice a UE.
Dorfmann, PPE, a avertizat, de asemenea, asupra riscurilor de a pune „bariere interne” pe piața internă, deoarece unii actori politici ar putea insista asupra naționalismului alimentar ca o ieșire din criza COVID.
„Ei spun oamenilor că singura modalitate de a ajuta fermierii este să consume lucruri locale, deoarece acest lucru este util și pentru familiile lor”, a spus el, adăugând că, totuși, agricultura europeană este puternic implicată atât pe piața internă, cât și pe cea internațională.