Schimbarea de mentalitate sau viitorul pierdut
Poate că nu am întotdeauna dreptate, dar nu am niciodată îndoieli. Vă provoc să gândiți în afara modului în care ați fost învățați!
Creșterea animalelor ar trebui să fie profitabilă, plăcută și durabilă. Și atunci, chiar dacă nu veți fi pe podium, cu siguranță nu veți fi ultimii. O afacere nu este sustenabilă decât dacă poate fi transmisă generației următoare.
Industria actuală a cărnii de vită este rezultatul unei perioade în care terenul era ieftin, furajele și combustibilul erau extrem de ieftine, forța de muncă și echipamentele erau și ele ieftine. Niciuna dintre aceste afirmații nu mai este valabilă astăzi. Acea perioadă s-a terminat și nu se va mai întoarce. Suntem la un punct de cotitură. Ceea ce a funcționat în ultimii 20 de ani nu va funcționa în următorii 20 de ani.
Oamenii, în cea mai mare parte, se tem de schimbare și este mai rău pe măsură ce înaintează în vârstă. Oamenii trebuie să îndrăznească să fie diferiți. Schimbările de mentalitate sunt dificile deoarece cer oamenilor să recunoască că au greșit.
În majoritatea industriilor, inovația este acceptată și implementată în 17-24 luni. În creșterea animalelor trebuie 17-24 ani (exagerez puțin). Mai întâi vin inovatorii, apoi cei care adoptă timpuriu inovația, apoi majoritatea timpurie și la urmă restul, când deja inovația e depășită.
Așa se întâmplă și în pășunat. Mă sună Silviu și mă întreabă ce suprafață de pășune să aloce pentru o vacă. A vorbit cu niște crescători de animale și ăștia i-au spus că o vacă pe hectar… Deci tu produci 5-6-700 de kile pe hectar… De mult, alții se duc la 2.5-3 UVM/hectar. De 3 ori mai mult! Și atunci care sunt costurile pe kilogram?
Crescătorii pot calcula simplist profitul scăzând cheltuielile din venituri. Venitul este producția x prețul de vânzare. Pentru a crește profitul, ori reduci cheltuielile ori crești producția, deoarece acestea sunt elementele pe care le poți controla. Iar cheltuielile le poți scădea doar până la un anumit nivel.
Cei mai ușori bani pe care îi veți câștiga vreodată sunt banii pe care nu îi cheltuiți și nu sunt impozitați.
Crescătorii pot crește profitul prin creșterea producției, dar numai dacă aceasta se bazează pe hectar, nu pe animal. În ultimii 50 de ani, fermierii s-au concentrat exclusiv pe producția pe vacă.
Numărul de animale pe hectar influențează profitabilitatea.
Cele mai profitabile ferme folosesc cea mai eficientă resursă furajeră disponibilă în ferma lor. Care e resursa asta? Iarba, pășunea!
Trei elemente cheie pentru a îmbunătăți producția pe hectar:
- pășunatul flexibil pe parcele,
- corelarea ofertei de iarbă cu cererea de iarbă,
- corelarea tipului de vacă cu resursele furajere.
Motivele pentru pășunatul flexibil pe parcele includ:
- reducerea sau eliminarea hranei suplimentare,
- îmbunătățirea calității, cantității și diversității pășunilor,
- creșterea producției totale pe hectar.
Cel puțin 65% din costurile anuale ale vacilor sunt pentru hrană.
Creșteți animale pentru a transforma energia solară într-un produs alimentar de înaltă calitate.
Va rezista doar cel care se va adapta!
Indiferent cine suntem sau ce facem pentru a ne câștiga existența, trebuie să realizăm că nimic nu este veșnic. Prezentul este diferit de trecut, viitorul va fi diferit de prezent. Au existat întotdeauna beneficii uriașe pentru cei care au schimbat primii, vor exista întotdeauna consecințe tragice pentru cei ce rămân în trecut.