Cele mai scumpe brânzeturi din lume

Cele mai scumpe 13 brânzeturi din lume. Lista a fost întocmită folosind prețurile așa cum sunt anunțate de producătorul de brânză pentru piața locală.

Cele mai scumpe 13 brânzeturi din lume

Lista a fost întocmită folosind prețurile așa cum sunt anunțate de producătorul de brânză pentru piața locală. Sunt luate în considerare doar maximum 2 brânzeturi per țară. Lectură plăcută

13. Grey Owl – 67 EURO per kg

Prima intrată vine din Québec, Canada. Grey Owl este o brânză din lapte de capră maturată de la Fromagerie Le Detour din Notre-Dame-du-Lac. Sub coaja comestibilă ce pare șifonată veți descoperi un strat ferm, alb care se înmoaie lângă margine. Pe măsură ce se topește în gură, textura mătăsoasă a brânzei oferă arome plăcute sărate și de lămâie.

12. Caciocavallo Podolico – 75 EURO per kg

Caciocavallo Podolico din Italia. Deși porecla sa este „Brânză de cal”, această brânză este de fapt făcută din laptele unei rase rare de vaci italiene numită Podolica. În lunile de vară, fermierii își mută turmele în munți pentru a se ospăta cu căpșuni, afine și cireșe. Ca rezultat al acestei diete, laptele și brânza dezvoltă o aromă elegantă, fructată.

11. Trou du Cru – 80 EURO per kg

La numărul 11 găsim prima brânză din Franța. Cântărind 60 de grame, Trou du Cru este de departe cea mai mică brânză de pe lista noastră. În timpul perioadei de maturare, un affineur spală această brânză mică, rezultând coaja sa lipicioasă. Mai mult, ei maturează brânza pe paie pentru a preveni lipirea acesteia de o suprafață plană. Aroma brânzei este blândă decât aroma sa, cu note savuroase și florale.

10. Bitto Storico – 82 EURO per kg

Îți vine să crezi că producătorul maturează roți selectate din această brânză din lapte de vacă și capră până la 18 ani?! Fermierii își fac brânza chiar la marginea pășunilor de munte, la o altitudine de 1400 – 2000 de metri. După prepararea brânzei, se maturează fiecare roată pentru minim 70 de zile. Însă majoritatea fermierilor își deschid roata după aproximativ cinci ani, iar unele restaurante după 10 ani.

9. Comté extra maturat – 89 EURO per kg

Acest Comté extra maturat de la Fromageries Arnaud este cea mai scumpă brânză din Franța. Când consideri că aceste roți îmbătrânesc peste 40 de luni, prețul nu este chiar atât de surprinzător. În timpul maturării, brânzarul întoarce și perie fiecare brânză în mod regulat. La 4 ani, acest Comté este fructat și dulce, cu o textură foarte sfărâmicioasă. Drept urmare, localnicii se bucură de ea ca de o  bomboană  tare.

8. Winnimere – 101 EURO per kg

Winnimere este o brânză americană de sezon, din lapte crud, cu coajă moale spălată, produsă în Vermont, de Jasper Hills Farm. În timpul lunilor de iarnă, își hrănesc vacile Ayrshire cu fân pentru a produce un lapte bogat și aromat, care este perfect pentru fabricarea brânzeturilor. În timpul maturării Winnimere, aceștia spală regulat brânza într-o saramură specială pentru a ajuta la dezvoltarea uniformă a cojii. La 60 de zile, coaja capătă o nuanță roz, iar interiorul devine moale și cu gusturi de slănină, ciuperci, smântână dulce și molid.

7. La Luna – 116 EURO per kg

La Luna este o brânză moale din lapte de capră făcută de Holy Goat Cheese la ferma lor din Sutton Grange, Victoria, Australia. O turmă mică și răsfățată de aproximativ 120 de capre Saanen sunt libere să se plimbe și să se hrănească cu o varietate de ierburi și arbuști locale. Carla și Anne-Marie mulg de mână 80 de capre.

6. Rogue River Blue – 117 EURO per kg

Rogue River Blue este o brânză de sezon produsă de Rogue Creamery din Oregon, SUA. Această brânză albastră a fost prima brânză americană care a devenit World Champion Cheese la World Cheese Awards  din Italia în octombrie 2019. David Gremmels își selectează cele mai bune roți de brânză albastră și le înfășoară în frunze de struguri Syrah recoltate de primăvară care au fost înmuiate în țuică de pere. Textura lui Rogue River Blue este nedefinită, dar bogată, iar aroma amintește de apa-de-vie de pere. Fii pregătit pentru o explozie de arome care variază de la țuică de pere la trufe cu note de caramel, mure, vanilie, alune, ciocolată și slănină. Și, da, este cea mai scumpă brânză din America.

5. Yarrawa – 124 EURO per kg

Yarrawa de la Pecora Dairy a fost prima brânză crudă de oaie din Australia. Opt ani de fabricație, Yarrawa este într-o ligă proprie și și-a câștigat renumele ca fiind cea mai scumpă brânză din Australia. Fără îndoială, această brânză excepțională miroase și are gustul regiunii de unde provine și al fermei în care este făcută. Dacă sunteți în căutarea unei comparații cu brânzeturile europene, va fi greu să găsiți ceva pe măsură. Pentru că aceasta este o brânză unică australiană.

4. White Stilton Gold – 747 EURO per kg

Ne apropiem de podium și lucrurile o iau puțin razna. Faceți cunoștință cu ediția limitată White Stilton Gold de la Long Clawson Dairy. La 747 Euro/kg este de departe cea mai scumpă brânză care a apărut vreodată în Marea Britanie. Compania engleză a creat această absurditate în 2011 și este în esență un White Stilton care este acoperit cu fulgi de aur și înmuiat în lichior de aur. White Stilton Gold este cremos și acidulat și, să fiu sincer, are un gust foarte asemănător cu cel mai standard White Stilton.

3. Älgost (brânză de elan) – 1052 EURO per kg

Am avut până acum brânzeturi făcute cu lapte de vacă, de capră și de oaie. Pentru a treia cea mai scumpă brânză din lume, avem o brânză făcută cu… lapte de la ELAN!!! Da, chiar așa. Elk House din Bjurholm, Suedia, produce și vinde brânză de elan. Și este una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume datorită rarității sale. Elanii sunt extrem de greu de muls. Dacă se simt stresați sau devin surprinși în timp ce îi mulgi, laptele lor se va opri. O nebunie deja!

2. Pule – 1263 EURO per kg

Pe locul doi găsim brânza care greșit se află în fruntea tuturor listelor de pe internet, Pule. Producătorii de brânzeturi sârbi de la Rezervația Naturală Specială Zasavica fac această brânză rară folosind laptele de măgar amestecat cu lapte de capră. Măgarii sunt mulși de trei ori pe zi pentru a obține cantitatea de lapte necesara pentru a face brânza Pule. În general, brânza Pule are o aromă bogată și complexă, cu o textură sfărâmicioasă. Brânza este afumată în timpul procesului de producție pentru a-i conferi aroma sa unică.

1 Queso Cabrales – 5870 EURO per kg

Da, ai citit bine! În 2019, Ivan Suarez, proprietarul restaurantului Llagar de Colloto din Spania, a plătit 15.405 EURO pentru o roată de 2,62 kg a artizanului Queso Cabrales. Aceasta a stabilit un record mondial care nu a mai fost doborât de atunci. Queso Cabrales este o brânză albastră puternică făcută de fabrica de brânzeturi Valfriu din Asturias, nordul Spaniei. Roțile de brânză Cabrales se maturează în interiorul peșterilor din lanțul muntos Picos din Spania. În medie, ele petrec între trei și șase luni în peșteri. În timp ce calitatea acestei brânzeturi este de netăgăduit, prețul plătit pare extrem de excesiv!

Cam asta a fost lista!

Related posts

Leave a Comment