Munca din spatele unei bucăți de brânză

Munca din spatele unei bucăți de brânză. Ce este brânza artizanală? Brânzeturile de fermă vor avea calități unice, specifice fermei în care sunt produse

Munca din spatele unei bucăți de brânză

Fermă. Fermier. Sunt sigur că ai mai auzit toți acești termeni folosiți în legătură cu brânza. Dar știi ce înseamnă? În termeni simpli, toate se referă la brânzeturile care sunt făcute într-o fermă de lapte. Folosind lapte care este colectat de la animalele de care gospodarul are grijă.

Ce este brânza artizanală?

În termeni simpli, brânza artizanală este brânza care nu este produsă în masă, la scară comercială mare. Acest tip de brânză se face cel mai adesea în loturi mici. Iar brânzarul îi acordă multă grijă și atenție în timpul producției și maturării.

În cele mai multe cazuri, producătorii de brânzeturi artizanali lucrează în ferme sau au o mică fabrică de procesare a laptelui. Și nu folosesc ingrediente artificiale, aditivi sau conservanți atunci când își fac brânza.

Munca

Pentru a aprecia valoarea brânzei artizanale, trebuie să înțelegem munca depusă pentru fabricarea acesteia.

De regulă familia de fermieri trăiește în fermă, îngrijește mica lor turmă și procesează laptele într-un mic atelier, într-o brânzărie, cășărie, sunt mulți termeni zonali folosiți.

O zi obișnuită începe pe la 4 dimineața când vacile sunt aduse în sala de muls și începe mulsul de dimineață. De regulă asta e treaba bărbatului. Muierea, între timp, intră în camera de maturare a brânzeturilor pentru a verifica lotul de brânzeturi pe care fermierii le-au făcut deunăzi. Doamna fermei inspectează vizual fiecare bucată de brânză și testează textura.

7 dimineața. Ajunge cu verificarea la roțile de brânză făcute în urmă cu o săptămână. Aceste roți trebuie învârtite manual și unse cu amestecul lor special zilnic timp de șase săptămâni.

Ultima ei oprire este la roțile de brânză făcute cu peste juma de an în urmă. Își face curaj! Ea testează gustul obținut, textura brânzei, mirosul. Vești bune! Poate fi trimisă la consumatori.

9 dimineața. Soțul aduce laptele de dimineață, după ce a dus vacile înapoi pe pășune. Acum este timpul să înceapă să facă un nou lot de brânză. Soția începe să evalueze laptele și decide ce brânză să facă astăzi, în funcție de calitățile laptelui.

Laptele trece prin pasteurizator si apoi se adaugă cheagul și alte culturi eventual. Astfel începe transformarea magică a laptelui în brânză.

Ora 11: Discuții pentru lansarea unui nou fel de brânză

Se discută câteva dintre planurile lor de marketing pentru lansarea unei noi brânze din lapte crud la care lucrează de 3 ani.

Ora 12: Prânz urmat de muncă, nu de somn

E timpul pentru o pauză rapidă de prânz, soția se întoarce în atelierul de brânză. În timp ce ea începe să lucreze la un lot de brânză, soțul este afară și face niște lucrări de întreținere. Tractorul are nevoie de puțină dragoste.

Ora 15:00: Livrările

Acum este timpul ca o mică selecție de brânzeturi din camera lor de maturare să fie livrate către câteva magazine locale. În acel timp, soția face un control rapid al sănătății efectivului pentru a se asigura că toate vacile sunt bine, cu ugere sănătoase și curate.

19:00: O zi bună de muncă

La ora cinei, amândoi sunt obosiți, dar fericiți. Se mândresc enorm cu calitatea laptelui și a brânzei pe care o fac.

Aceasta este o prezentare simplificată a zilei unui producător de brânză. Dar, sper, este suficient pentru a vă oferi o idee despre ceea ce implică munca lor.

Unicitate

Creșterea animalelor și producerea brânzeturilor sunt făcute de oameni diferiți. Asta dă o unicitate aparte.

Ca urmare, brânzeturile de fermă vor avea adesea calități unice specifice fermei în care sunt produse. Acest lucru se întâmplă din următoarele motive:

Terroir-ul local

În primul rând, laptele este o expresie directă a terroir-ului local. Acest lucru se întâmplă atunci când se folosește lapte crud. În plus, brânza este făcută și maturată în aceeași zonă.

În timp ce calitățile, caracteristicile solului vor avea cel mai semnificativ impact asupra laptelui, clima și aerul vor desăvârși calitățile brânzei în timpul maturării.

Producție în loturi mici

În afară de caracteristicile locale, brânzeturile de fermă sunt de obicei făcute în loturi foarte mici. Datorită acestui fapt, producătorul de brânză, fermierul, este capabil să acorde mai multă grijă și atenție fiecărei bucăți în parte.

Alegerea durabilă

În plus, laptele parcurge cea mai scurtă distanță posibilă de la fermă până la brânzeturi. Acest lucru are un impact pozitiv semnificativ asupra amprentei de carbon a întregii operațiuni. Și, de asemenea, asigură acea prospețime a laptelui.

Cel mai înalt nivel de control

O ultimă considerație este nivelul de control pe care producătorul de brânză îl are asupra calității laptelui său. Din acest motiv, brânzeturile de fermă sunt cele mai potrivite pentru a fi făcute cu lapte crud.

Sper ca această poveste să vă ajute să înțelegeți esența brânzei artizanale. Și de ce costă mai mult decât cea din supermarketuri.

Foto: © Nicoleta Dragomir (produse de la micul fermier Florin Firoiu)

Cosmin Daniel Ion

Related posts

Leave a Comment