Nu fi obsedat de cantitate, ci de calitatea ierbii
Orice învăț are și un dezvăț! Parcă așa era. Am fost învățat să cosesc la ras. Dacă ratam o porțiune mi se spunea că în urma mea vine vacă să pășuneze! :)))
Așa erau vremurile, dar abilitatea de a ne schimba în bine este una dintre cele mai semnificative avantaje ale noastre. Ne adaptăm de-a lungul timpului la noi realități și provocări.
Unul dintre elementele de bază pe care trebuie să-l știm este că energia din plante este creată prin fotosinteză și consumată prin respirație. Destul de simplu, nu?
Întotdeauna, după o rundă de pășunat, mai mult verde rămas în urmă înseamnă mai multă iarbă de calitate obținută pe întregul sezon de pășunat. Orice alt sfat ignoră fiziologia de bază a plantelor și eșuează din această cauză.
Dacă animalele sunt lăsate să pășuneze selectiv, cum e cazul pășunatului continuu, ele vor mânca cele mai bune părți ale plantelor. Vor lăsa în urmă tulpinile, care continuă să respire și să consume rezervele de energie ale plantelor. Plantele furajere își stochează energia pentru recreștere, în general, în rădăcini.
Într-un studiu realizat de dr. Joe Patton, șeful Dairy Knowledge Transfer la Teagasc, s-a demonstrat că vacile care nu au primit concentrate și au intrat la pășunat atunci când producția de iarbă era de 1.400 kg SU/ha au produs 23,9 kg de lapte, comparativ cu vacile care au intrat la pășunat atunci când producția de iarbă era de 2 000 kg SU/ha și, deși au fost hrănite suplimentar cu 6 kg/cap/zi concentrate, au produs 23,7 kg lapte.
„Nu fi obsedat de cantitate, ci fi obsedat de calitatea ierbii”, a concluzionat dr. Joe Patton.
Trebuie să urmăm natura, să studiem părțile pe care le gestionăm și să obținem cele mai bune rezultate. În această idee am dezvoltat programul meu de pășunat flexibil pe parcele.
Implementarea programului meu de Pășunat flexibil pe parcele în ferma dvs. va duce la:
- Minimizarea efectelor supra-pășunatului, care înseamnă re-pășunatul unei plante înainte ca aceasta să-și revină complet;
- Triplarea producției de iarbă sau chiar mai mult;
- Mai multă iarbă cu animalele într-o mai bună stare de sănătate;
- Reducerea costurile cu fânul, inputurile și forța de muncă din primul an;
- Dublarea încărcăturii de animale (ținta este de 3 – 3,2 UVM/ha) în timp ce îmbunătățiți rapid starea de sănătate a terenului.
Dacă și tu vrei să ajung în ferma ta sună-mă și programăm o vizită!

În imaginile de mai jos avem vaci de carne pășunând pe parcele un amestec de leguminoase (trifoi roșu, lucernă, golomăț, timoftică și păiuș înalt). Amestecul de leguminoase și proiectarea parcelelor de pășunat sunt realizat de mine.


Continuați să pășunați!
