Alerta de Salmonella la produse importate din Bolivia

Agenția UE raportează cazuri de Salmonella identificate nucile braziliene importate; Regatul Unit, Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia, Germania, Grecia

Agenția UE raportează cazuri de Salmonella identificate nucile braziliene importate

Un focar de Salmonella Typhimurium legat de nucile braziliene importate din Bolivia a fost raportat în mai multe țări ale UE, ceea ce a determinat Comisia Europeană să declanșeze sistemul său rapid de alertă.

Potrivit Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), a fost identificat un grup multi-țară de infecții cauzate de bacterii, cu cazuri suspectate raportate în Regatul Unit, Franța, Luxemburg, Olanda și Canada.

Cea mai mare parte a cazurilor au fost raportate în Marea Britanie, unde au existat 98 de cazuri în diferite regiuni ale țării.

Mai multe țări din UE, inclusiv Belgia, Germania și Grecia, sunt, de asemenea, listate ca țări în cauză, deși încă nu au fost raportate cazuri.

Agenția pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) a furnizat ulterior informații despre lotul de nuci în cauză către 33 de țări.

Patru alerte au fost publicate de agenție, inclusiv rechemări de la companii precum Lidl, Eat Natural și Rude Health Food.

Nick Phin, director adjunct al serviciului național de infecție de la Public Health England, a declarat recent că se desfășoară eforturi pentru identificarea sursei de contaminare.

„Investigațiile epidemiologice și microbiologice indică nucile contaminate utilizate în mai multe produse – continuă investigațiile pentru a determina sursa contaminării și dacă alte produse au fost afectate”, a spus el.

În urma focarului, Comisia Europeană a declanșat un sistem de alertă rapidă pentru notificarea produselor alimentare și furajelor (RASFF).

Organizația Mondială a Sănătății a lansat, de asemenea, o alertă prin intermediul Rețelei internaționale a autorităților de siguranță alimentară, care este concepută pentru a facilita schimbul rapid de informații peste granițe și între membri în timpul evenimentelor de siguranță alimentară.

FSA din Marea Britanie a retras produsele care conțin aceste nuci.

Salmonella este o boală bacteriană răspândită cel mai frecvent prin alimente și băuturi contaminate, dar de obicei asociată cu produse de origine animală, inclusiv carne crudă sau puțin gătită.

Deși boala nu prezintă o problemă majoră pentru majoritatea oamenilor sănătoși, uneori poate avea consecințe grave la copiii mici, la persoanele fragile sau vârstnice și la cei cu sistem imunitar slăbit.

Cu toate acestea, un raport recent publicat la începutul acestui an de ECDC și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a avertizat că bacteriile alimentare, cum ar fi Salmonella, Campylobacter și E. Coli, devin din ce în ce mai greu de tratat, deoarece devin din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

Raportul a concluzionat că Salmonella și Campylobacter, în special, devin din ce în ce mai rezistente la ciprofloxacină, unul dintre antibioticele la alegere pentru tratarea infecțiilor cauzate de aceste bacterii și clasificate ca fiind extrem de importante pentru utilizare și la oameni.

EURACTIV

Related posts

Leave a Comment