Analiza calitatii furajelor

Analiza calitatii furajelor, Determinare conţinutului în proteină brută, determinarea grăsimii brute, energia metabolizabila, energia bruta, IBNA Balotesti, continut macro si microelemente

Inainte de a folosi furajele in hrana animalelor, pentru a elimina problemele legate de calitatea furajelor, care se reflecta in productiile animaliere, este indicat sa faceti un control al calitatii nutreturilor.

Nu ezitati să vă adresaţi laboratoarelor care vor face un set de analize relevante pentru calitatea furajului utilizat.

În funcţie de tipul nutreţului de analizat, Agrimanet si IBNA Balotesti va vor indica determinarea cea mai potrivită pentru acesta.

De asemenea, în funcţie de rezultatele obţinute puteţi primi recomandări privind utilizarea furajelor în hrana animalelor şi, în acelaşi timp, puteţi realiza reteţe de furaje combinate cu care să obţineţi performanţe superioare.

Controlul chimic

Determinarea conţinutului în apă – metoda gravimetrica – se face prin stabilirea exactă a pierderilor în greutate dintr-o probă de furaj ţinută la etuvă, la temperatura de 103°C (sau 65°C), timp de 4-5 ore, exprimate în procente. Prin diferenţa faţă de 100% se obţine conţinutul în substanţă uscată al furajelor. Pret: 18,85 lei

Determinare conţinutului în proteină brută se face prin metoda de mineralizare in bloc si distilare cu abur şi este necesară, întrucât conţinutul în proteină brută poate să varieze foarte mult de la un furaj la altul. Pret: 38,40 lei

La determinarea grăsimii brute se foloseşte metoda extractiei cu solvent organic. Principiul metodei se bazează pe proprietatea grăsimilor de a se dizolva în solvenţi organici (eter etilic, eter de petrol etc.), iar determinarea se face din substanţa uscată a furajului. Pret: 61,22 lei

Determinarea celulozei brute se face prin metoda cu filtrare intermediara. Se poate folosi o soluţie de acizi (acetic, tricloracetic şi azotic) care solubilizează toţi nutrienţii, exceptând celuloza brută (celuloză, hemiceluloză, substanţe incrustate) şi substanţele minerale. O metodă mai nouă constă în hidroliza în acid sulfuric şi hidroxid de sodiu a unei probe de furaj cu ajutorul aparatului Fibertec şi al unor capsule de unică folosinţă. Pret: 40,39 lei

Determinarea cenuşii brute se obţine prin metoda gravimetrica. Pret: 13,58 lei

Indicele de aciditate al grăsimii metoda volumetrica – se determină mai ales la furajele cu un conţinut ridicat în grăsimi şi indică prospeţimea şi gradul de oxidare al grăsimilor la un moment dat, în funcţie de condiţiile de depozitare a materiilor prime introduse în fabricaţie. S-a stabilit că indicele de aciditate al grăsimii nu trebuie să depăşească 50 ml KOH/1 g grăsime. Pret: 36,60 lei

Conţinutul în cloruri – metoda volumetriva – indică respectarea reţetei de fabricaţie, precum şi dacă procentul de sare nu a crescut prin folosirea făinii de peşte. De exemplu, pentru furajul combinat destinat puilor de înlocuire conţinutul maxim de sare admis este de 0,3 %. Pret: 51,71 lei

Activitatea ureazică – metoda volumetrica – principiul metodei constă în stabilirea cantităţii de azot amoniacal rezultat în urma scindării ureei sub acţiunea ureazei dintr-un gram de şroturi de soia, într-un minut. STAS-ul admite folosirea în alimentaţie numai a şroturilor cu o activitate ureazică mai mică de 0,5 mg la 1 g, într-un minut. Pret: 37,14 lei

Determinarea conţinutului de macro şi microelemente, precum şi al aditivilor furajeri se face prin metode colorimetrice, prin citiri la spectofotometru cu absorbţie atomică. Pret: 96,55 lei/element

Se mai poate determina continutul de aminoaci, acizi grasi, acizi fermentatie, zaharuri reducatoare, zaharuri totale.

Se poate calcula energia bruta a furajului, precum si energia metabolizabila. Nu ezitati sa apelati la specialistii nostri pentru o solutie personalizata!

In functie de continutul in amoniac, furajele se recomanda a fi folosite astfel:

– la un conţinut de 0-12 mg % NH3, nutreţul poate fi folosit fără rezerve în hrana tuturor speciilor şi categoriilor de animale;

– la un conţinut de 12-30 mg % NH3, nutreţul poate fi administrat în hrana suinelor care au peste 25 kg greutate vie în proporţie de 50%, iar la porcinele de peste 50 kg, în proporţie de 60% din raţie; la puii de peste 6 săptămâni se poate administra fără restricţii;

– la un conţinut de 20-30 mg NH3, pot fi furajate numai suinele de peste 50 de kg greutate vie, în proporţie de 50% din raţie, iar păsările peste 6 săptămâni cu 50% din raţie;

– la peste 40 mg % NH3, nutreţul poate fi folosit numai cu avizul laboratoarelor de control al calităţii furajelor.

Related posts

Leave a Comment