India – un jucător cheie pe piața cărnii de vită
Cu producția și exporturile în creștere, în ciuda presiunii interdicțiilor religioase asupra sacrificării și cu o competitivitate imbatabilă, India este un jucător greu pe piața cărnii de vită. Dar, în ciuda unui acord de liber schimb în curs de negociere, exporturile sale sunt încă departe de a putea accesa piața europeană.
Negocierile între UE și India vor fi reluate și accelerate pentru stabilirea unui acord de liber schimb între cele două zone. Ce posibil impact va avea acest acord? Care este ponderea Indiei pe piața cărnii de vită?
„Producție în creștere, dar potențial subexploatat”. Așa a rezumat situația economistul Baptiste Buczinski (Institutul Zootehnic).
India este un gigant în creșterea vitelor: cel mai mare efectiv de vite din lume (308 milioane de capete), cea mai mare țară producătoare de lapte din lume (20 până la 25% din producția mondială), al cincilea cel mai mare producător de carne de vită (7 – 8% din producție). ), al treilea exportator de carne de vită cu 13,5% din exporturi.
Producția de carne de vită este în creștere și a atins un record de 4,5 milioane tone în 2023. Creșterea este susținută de cererea de lapte: fermele nu sunt specializate în producția de carne, care este mai degrabă „un produs secundar al laptelui”.
Majoritatea efectivului se găsește în ferme de mai puțin de 0,5 ha, unde două vite asigură necesarul de lapte, gunoi de grajd și putere de tracțiune. Fermele private de peste o sută de capete încep să se dezvolte, „dar ponderea rămâne mică, în ciuda înființării grupurilor industriale de produse lactate în țară”.
Presiune puternică asupra sectorului de sacrificare
Prin urmare, producția de carne de vită este în creștere, în ciuda reglementărilor care limitează sacrificarea anumitor animale în anumite state indiene și care au devenit mai dure de când tradiționaliștii hinduși ai Partidului Bharatiya Janata au venit la putere în 2014.
În 2023, sacrificarea femelelor de zebus a fost astfel interzisă în marea majoritate a țării, iar violențele comise de milițiile care protejează vacile sacre au crescut împotriva celor ce sacrifică vitele.
În schimb, guvernul federal și cel al mai multor state își sporesc politicile de sprijin pentru creșterea animalelor.
Două treimi din această producție de carne este destinată consumului intern, în special pentru populațiile musulmane și creștine.
Restul merge la export. Cea mai mare parte a exportului este carne de bivol, dezosată și congelată. Acest sector de export este mai structurat , mai dinamic și mai modern decât sectorul intern.
Este susținut de trei abatoare vechi care dețin 65% din cotele de piață de export și care „au ridicat standardele de producție și au deschis piețele”. Uttar Pradesh , principalul stat producator, are cele mai multe abatoare aprobate pentru export și este „centrul cel mai important pentru transporturile de carne de vită indiană”.
Principalul avantaj al cărnii de vită indiene pentru export este prețul
Cu toate acestea, India exportă mai puțină carne de vită decât acum zece ani. Livrările sale au depășit 1,9 milioane tone în 2014.
Exportă masiv pe piața chineză, trecând oficial prin Vietnam. Creșterea controalelor chineze la frontieră a limitat aprovizionarea acestei „piețe gri”.
Apoi sunt vizate piețele din Malaezia, Egipt, Irak și Indonezia care nu au cerințe mari în ceea ce privește calitatea.
Prețurile cărnii de vită din India sfidează orice concurență. În medie, în 2023, carnea congelată dezosată, care constituie majoritatea exporturilor țării, a costat 2,87 USD/kg sau 2,66 EUR/kg. „Este de 1,4 ori mai ieftină decât carnea braziliană și de peste 2,5 ori mai ieftină decât cea din Statele Unite”, susține Baptiste Buczinski.
De unde vine acest avantaj competitiv?
În primul rând, „costurile de producție sunt foarte mici în comparație cu fermele specializate în producția de carne”.
Apoi, decalajul de reglementare este imens în comparație cu alți exportatori, în special cu UE: fără trasabilitate înainte de sacrificare, reglementări foarte puțin controlate și lipsa regulilor privind „bunăstarea animalelor” , politici sanitare și fitosanitare limitate. 44% din substanțele active veterinare utilizate în India sunt interzise în UE.
Pe de altă parte, costurile de congelare și transport sunt mari.
Spre o creștere a producției și a exporturilor?
USDA se așteaptă la o creștere a producției și a exporturilor de carne de vită indiană în 2024.
Pe termen lung, FAO și OCDE estimează că consumul indian va crește cu 8% până în 2031, producția cu 7% și exporturile cu 7%.
„Potențialul rămâne subexploatat, avem un rezervor foarte important de producție și sacrificare în țară”, notează economistul. Dacă am sacrifica toate vitele eligibile pentru sacrificare, am putea aproape dubla producția de carne de vită din India!
După ce a crescut de la 4% în 1995 la 13% în 2023, numărul de animale sacrificate din totalul de animale rămâne încă departe de nivelul Braziliei (21%) și UE (30%).
Chiar dacă marile state indiene producătoare de carne de vită și organismul federal responsabil de exporturi încurajează sacrificarea și exporturile, acest potențial de creștere rămâne blocat de interdicțiile religioase și de reînnoirea mandatului premierului Modi.
Riscurile climatice ar putea limita acest potențial: „Se preconizează că cererea totală de apă va depăși oferta în aproape toate statele indiene începând cu 2030”, avertizează Baptiste Buczinski.
„Încă e de muncă” pentru a ajunge pe piața UE
Și atunci India nu pare să țintească în mod special Europa. Chiar dacă există „grupuri de interese ce ar dori să exporte carne de vită în UE, fie doar pentru imaginea produselor indiene , pentru a le putea promova mai bine pe alte piețe”, expertul nu se așteaptă să se întâmple acest lucru cel puțin pe termen scurt sau mediu.
El amintește, de asemenea, că India a pus deja în aplicare acorduri regionale de liber schimb sau acorduri limitate (Asia, Mercosur, Australia), dar că rămâne o țară protecționistă care impune economiilor puternice „multe concesii, cu o deschidere redusă în schimb, care conduce la acorduri dezechilibrate.”
Dar atunci, cum rămâne cu acordul de liber schimb în curs de negociere? Vor exista multe limitări în ceea ce privește starea de sănătate , trasabilitatea totală și calitatea produselor finite.
Pe scurt, „mai este mult de lucru pentru exportatori pentru a încerca să ajungă pe piețele europene, cu investiții care ar avea efecte asupra nivelului de competitivitate a cărnii de vită din India.
după un material Web-agri. Foto: ©Dinesh AdobeStock