Prețurile porcilor în cădere liberă: China blochează importurile din Europa
Prețurile porcilor în China continuă să scadă. Acest lucru are consecințe masive pentru piața porcilor din Europa. Curios este că, în România, această scădere nu se observă la raft.
Numai în august, prețurile cărnii de porc pe piața futures chineză din Dalian au scăzut cu 30 la sută – la doar 1,71 euro per kg greutate în viu. China încearcă acum să încetinească importurile – pentru că, evident, există suficient carne de porc ieftină pe piață.
Spania – cel mai mare furnizor european
Spania este de departe cel mai mare furnizor european – după interdicția de export legată de PPA pentru Germania. În ultimele luni, China a revocat licențele de export pentru carne de porc de la șapte unități de producție din Spania. Motivele date pentru retragerea licențelor sunt diverse și aparent se concentrează pe erorile formale din documentele necesare sau pe auditurile online incorecte.
Potrivit industriei spaniole a porcului, guvernul chinez vrea să-și reducă treptat dependența de carne de porc din străinătate. Între timp, chinezii continuă să-și mărească populația de porci și încearcă să-și extindă autosuficiența. Această strategie este susținută de controale suplimentare și piedici în calea exporturilor din Spania și din alte țări ale Uniunii Europene.
„Piața europeană a cărnii de porc depinde de exporturi, în special către China, astfel încât scăderea prețurilor chinezești se reflectă și în Europa”, a declarat un exportator european de carne.
Spania este puternic afectată de problemele de export, deoarece țara și-a extins recent în mod semnificativ producția de porci. Se estimează că Spania și-a mărit efectivul de porci cu 5% (1,43 milioane de animale) în 2020, determinat de cererea chineză. Cu toate acestea, se pare că numărul scroafelor a rămas neschimbat, astfel încât producția se așteaptă să aibă o creștere mai mică în 2021.
În 2020, Spania a exportat 2,78 milioane de tone de carne de porc (inclusiv măruntaiele), în creștere cu 23% față de 2019. Motorul copleșitor al acestei creșteri, la fel ca toate exporturile UE, a fost China. În 2020, exporturile spaniole către țări din afara UE le-au depășit pentru prima dată pe cele către UE și au reprezentat 62% din totalul livrărilor de carne de porc din Spania (sau 1,72 milioane de tone).
În cursul anului, exporturile către China au depășit, de asemenea, suma totală expediată către UE. Creșterea puternică a exporturilor către China a fost în detrimentul livrărilor către alte piețe asiatice, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud și Filipine.
Producția de carne de porc în Spania a avut o tendință ascendentă de zeci de ani, cu o creștere constantă de la an la an în ultimii șase ani. Acest lucru a continuat până în 2020, chiar dacă COVID-19 a fost un an dificil pentru sectorul cărnii din UE. În 2020, 56,5 milioane de porci au fost sacrificați în Spania, cu 7% mai mult decât anul precedent, relatează Comisia Europeană.
Până în iunie, Spania a avut, de asemenea, cele mai mari prețuri ale porcilor din UE. Apoi, odată cu problemele de export, prețurile au scăzut. Abatoarele, în special în Catalonia și Aragon, unde se află 60 la sută din capacitatea totală, au oprit sacrificarea în iulie, iar acum reduc din ce în ce mai mult producția.
Dar fermierii din Spania trebuie să-și vândă porcii pentru a menține fluxul de producție, ceea ce reprezintă o presiune uriașă asupra prețurilor de pe piața internă. Probleme mari sunt și în Germania și Danemarca, piața fiind blocată.