Fraudă în agricultura ecologică

Fraudă în agricultura ecologică. Marjele ridicate când produsele convenționale sunt „reetichetate” în produse organice. Stiri agricole

Fraudă în agricultura ecologică

Cazurile de fraudă în agricultura organică sunt raportate din ce în ce mai mult. Vinovații sunt companiile și fermierii din țară și din străinătate. Sunt afectate atât produsele locale, cât și importatorii corecți.

Comisia Europeană a efectuat deja verificări și investigații ample în trecut și a descoperit numeroase cazuri. Prejudiciul se ridică la multe milioane de euro, după cum demonstrează cazurile din Italia și Spania descoperite de Europol.

În acest moment, principalul motiv pentru cazurile de fraudă este evident: și anume marjele foarte ridicate care sunt posibile atunci când produsele convenționale sunt „reetichetate” în produse organice – prețurile sunt adesea de peste două ori mai mari. În același timp, controalele sunt dificile, în special pentru mărfurile importate.

Prin noul regulament organic din 2022, Comisia a introdus no mecanisme de control.

Bunuri organice din China și Kazahstan – cu parafa organic UE

În trecut, Interpol și Europol au descoperit diferite cazuri de fraudă alimentară în contextul operațiunii Opson. Era vorba și despre hrana organică. De regulă, se vând produse convenționale care sunt produse mult mai ieftin decât produsele ecologice scumpe. Potrivit Europol, clienții erau preponderent din Germania, Marea Britanie, Franța și Danemarca.

Produsele contrafăcute includ uleiuri vegetale, fructe și legume, cereale, soia, fructe de pădure și, de asemenea, carne organică. Anchetatorii au descoperit, printre altele, documente falsificate, rapoarte de testare falsificate sau incomplete, utilizarea substanțelor interzise în agricultura ecologică, trasabilitatea redusă a produselor și certificarea incorectă a fermelor.

O problemă este, evident, originea produselor. Controlul produselor produse în afara UE este deosebit de dificil: avem, de exemplu, mere organice din Argentina, cereale din Kazahstan, ulei de măsline din Tunisia, leguminoase din China și multe altele.

Mulți fermieri și consumatori se întreabă: De ce vin atât de multe produse organice din țări nonUE și apoi poartă și sigiliul organic al UE? Oliver Huizinga, expert Foodwatch în etichetarea produselor alimentare, a declarat pentru ARD: „Acest lucru se datorează parțial faptului că există o cerere mare și nevoia nu este satisfăcută în fiecare anotimp al anului”.

Controalele sunt dificile – posibilitățile de fraudă sunt ridicate

Sigiliul organic UE ar trebui să garanteze siguranța sau standardele europene ale produselor. În cazul în care produsele poartă sigiliul organic UE, acestea îndeplinesc de obicei cerințele Regulamentului european organic 834/2007. Cu toate acestea, există o hibă, spune Huizinga: Companiile de control sunt dependente financiar de producători. „Producătorul de la fața locului poate alege organismul de inspecție organică sau cine îl inspectează exact.” Acest lucru oferă posibilități mai mari de fraudă.

„Diferența de preț a produselor convenționale și a produselor ecologice este foarte mare, motiv atrăgător pentru falsificatori să transforme din pix un produs conventional în unul ecologic.” Un raport al Comisiei UE enumeră „nereguli” pe rânduri în produsele ecologice importate, a raportat ARD.

Fraudele s-au triplat în ultimii ani, spune comisia. Pentru a preveni acest lucru, trebuie verificate și centrele private de control ecologic. Organismele de control monitorizează producătorii din tot felul de țări, dar, evident, acest lucru nu funcționează întotdeauna.

În Italia, de exemplu, în urmă cu câțiva ani a fost de notorietate cazul Top-Agri care a comis fraude organice pe scară largă mai mulți ani. Top-Agri a produs uleiuri vegetale, alimente substitutive pe bază de soia, făină fără gluten, semințe și leguminoase pentru produse de patiserie și amestecuri pentru hrana animalelor. Numai în Italia, compania cultivase aproximativ 1.000 de hectare și încă 10.000 de hectare în alte țări ale UE, mai ales în România. Produsele vândute ca produse organice au fost produse convențional și apoi amestecate cu produse organice și în cele din urmă vândute ca organice.

Presiunea economică asupra fermierilor

Presiunea economică crește asupra fermierilor ecologici locali. Similar colegilor lor convenționali, trebuie să devină mai mari și mai eficienți pentru a se afirma pe piață. Companiile autohtone sunt adesea incapabile să răspundă cererii interne în creștere rapidă. Deci, importurile sunt necesare pentru aprovizionarea pieței.

Nu este vorba doar de fructe și legume, ci și de cereale, produse lactate și carne. Așa ajungem să importăm, de exemplu, cerealele organice din Rusia și Kazahstan care sunt considerabil mai greu de controlat decât în ​​UE. Prin urmare, Comisia încearcă să urmărească mai ușor originea bunurilor organice printr-o bază de date la nivelul UE.

În plus, organismele de control care certifică produsele sunt verificate în fiecare an. Și există controale suplimentare pentru importurile din anumite țări cu risc. Dar nimic din toate acestea nu ar putea împiedica viitoarele cazuri de fraudă. Mai ales că supermarketurile oferă din ce în ce mai multe produse organice, prin urmare, sunt necesare mai multe stocuri cu eticheta de organic. Și de multe ori acestea vin din străinătate.

Chiar dacă prețurile pentru unele produse scad din cauza ofertei în creștere din comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, în majoritatea cazurilor, diferența mare de preț dintre convențional și organic este încă un mare stimulent pentru fraudă.

după un material Agrarheute

Related posts

Leave a Comment