Sectorul cărnii de pasăre – puternic afectat de concurența neloială

Confirmarea unui focar de gripă aviară într-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc din județul Harghita; Stiri agricole

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială.

Iar una dintre marile greșeli persistente ale pieței locale, în acest sens, o reprezintă controlul asupra produselor pe care le producem intern, lipsind cu desăvârșire verificările cu privire la produsele care intră pe piața noastră din alte state, sunt de părere specialiștii.

„Sectorul cărnii de pasăre este puternic afectat de concurența neloială pe care o fac producătorilor români alte state membre. Noi am investit mult în calitatea cărnii, igienă, furajare, asigurarea consumatorului cu o carne proaspată, sigură și cu toți nutrienții necesari organismului. În schimb, intră pe piața românească mii de tone de carne în ultimele zile de valabilitate, la prețuri incredibil de mici, cu susținere/subvenții în țara de origine, multe din loturi fiind reclamate de alte state membre pe sistemul rapid de alertă european, ca fiind cu Salmonella patogenă pentru om”, a declarat Mary Pană, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP).

Potrivit acesteia, anul trecut, au intrat pe piața locală numai din Polonia, 34.400 de tone de carne de pasăre. Asta în timp ce România se află pe supraproducție și exporta foarte puțin.

„Cine ar trebui să asigure o balanță comercială normală, cu limitarea achizițiilor pentru protejarea, în pandemie, a producătorilor noștri? Îngrijorător pentru consumatorul român. Problema noastră este că avem un obicei împământenit de zeci de ani de a controla numai ce producem în țară, nu și ce intră din alte state”, a declarat Mary Pană, președintele ACEBOP, citată de platforma Industria Cărnii.ro.

sursa: ACEBOP

Related posts

Leave a Comment