Topul producătorilor de porumb din UE
Să nu ne îmbătăm cu apă rece, deși suntem pe locul doi la producția totală și pe primul loc la suprafața cultivată! Cifrele care trebuie să ne dea de gândit sunt:
Producții medii la hectar: România – 4,17 to/ha; Franța – 8,01 to/ha; Ungaria – 8,6 to/ha; Italia – 11,27 to/ha…
Romania ocupă locul doi în topul producătorilor de porumb din UE, după Franţa, cu o producție de aproape 11 milioane tone obținută în 2020.
Scăderea față de anul 2019, de 40%, s-a datorat secetei din vara trecută, fenomen care, de altfel, este specific ultimilor 10 ani. Seceta a afectat serios producția în multe zone ale țării – Sud, Dobrogea și Moldova, unde culturile au fost afectate între 30 și 100%. Recolte bune s-au obținut în Transilvania, unde s-a atins și 14 tone/ha. În ultimii ani, cea mai bună producție a fost, în 2018, când Ministerul Agriculturii a raportat o recoltă de 18,6 milioane de tone.
La suprafaţa cultivată cu porumb, în schimb, România continuă să ocupe prima poziţie, cu peste 2,6 milioane de hectare, fiind urmată de Franța, Ungaria și Italia, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Prima poziție în topul producătorilor este ocupată de Franţa, care a raportat anul trecut o cantitate de 13,333 milioane de tone, urmată de România – 10,844 milioane de tone, Ungaria – 8,334 milioane de tone şi Italia – 6,793 milioane de tone.
Francezii au cultivat 1,664 milioane hectare, Ungaria a avut semănată o suprafață de 973.000 ha, iar Italia – 603.000 ha, potrivit datelor INS.
Producții medii la hectar:
România – 4,17 to/ha; Franța – 8,01 to/ha; Ungaria – 8,6 to/ha; Italia – 11,27 to/ha…
Recolte bogate, prieteni!