Viticultorii se adaptează deja la schimbările climatice

Viticultorii francezi din Languedoc se adaptează deja la schimbările climatice; recoltarea strugurilor a a fost devansata cu trei săptămâni; stiri agricole

Viticultorii francezi din Languedoc se adaptează deja la schimbările climatice

În ultimii 30 de ani, recoltarea strugurilor din regiunea Languedoc Franta a a fost devansata cu trei săptămâni, iar conținutul de alcool al vinului a crescut cu patru puncte. Față de impactul deja sensibil al schimbărilor climatice, viticultorii din regiune își adaptează practicile și soiurile de struguri.

Click pe imagine pentru a te inscrie!

Pe măsură ce, vara trecută, termometrul s-a ridicat la 46°C, strugurii si frunzele viței în viile lui Robin Williamson din Domaine de Saumarez din regiunea Hérault din Franța se uscau vazând cu ochii ceea ce a dus la pierderea a jumătate din recoltă.

Deși anul 2019 a fost unul dintre cei mai devastatori ani pentru vinul Languedoc, nu a fost, însă, prima manifestare a schimbărilor climatice din regiune. „De câțiva ani recoltăm încă de la mijlocul lunii august, deși perioada normala era în septembrie”, a spus viticultorul.

Această observație este confirmată de Jean-Marc Touzard, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) din Franța.

Creșterea temperaturilor este responsabilă de o devansare in medie de trei săptămâni a recoltării începând cu anii 1980, a confirmat Touzard. Căldura schimbă și natura fructului, care conține mai mult zahăr și mai puțin acid. Drept urmare, vinurile care aveau un conținut de alcool de aproximativ 11 ° C sunt acum la 14 ° C sau chiar 15 ° C.

Creșterea temperaturilor, dar și seceta severă și evenimentele extreme mai frecvente (valuri de căldură, furtuni etc.) perturbă producția de vin mediteranean.

De câțiva ani încoace, Robin Williamson experimentează diferite tehnici pentru a-și proteja vița de stres în perioada de vară.

„De exemplu, măresc materia organică din sol pentru a reține mai bine umiditatea, prin însămânțarea leguminoaselor toamna între rândurile de viță de vie și îngropându-le în sol primăvara”, a explicat fermierul. Alții apelează la irigații, deși, potrivit lui Jean-Marc Touzard, acest proces ar trebui utilizat „ca ultimă soluție” pentru a limita irigarea în perioadele de secetă.

Soiuri noi de struguri

Alegerea soiurilor de struguri face parte și din strategiile de adaptare.

Unele soiuri, cum ar fi Grenache sau Carignan, sunt mai rezistente decât altele, cum ar fi Syrah, de exemplu. Soiurile de struguri plantate în mai multe regiuni sudice din Italia, Grecia sau Spania, de exemplu, încep de asemenea să intereseze viticultorii francezi.

Robin Williamson a plantat Sangiovese, care este „un soi de struguri italian, care are în mod natural o aciditate mai mare și face un vin mai puțin alcoolic”. „Soiurile mai vechi, de mai târziu, cum ar fi Picpoul Noir, devin din nou interesante. Și conform Touzard, „noile varietăți hibride dezvoltate de INRAE” sunt, de asemenea, de interes.

Denumirile de origine țin pasul cu schimbarea și autorizează anumite soiuri de struguri, în ciuda absenței rețetelor tradiționale.

Astfel, denumirea de origine înregistrată „Languedoc” a acceptat, începând cu anul trecut, că vinul poate conține „în scopul adaptării” soiurilor de struguri noi, atâta timp cât acestea nu reprezintă mai mult de 10% din volum.

„Toate acestea sunt soluții care vor permite adaptarea într-un scenariu în care temperatura va crește la peste 2°C până la sfârșitul secolului”, a subliniat Touzard. „Cu toate acestea, dacă creșterea temperaturii medii atinge 4°C, este probabil ca vița de vie să dispară din regiune”, a adăugat el.

Cu toate acestea, viticultorii se confruntă cu încă o dificultate: menținerea consumatorilor obișnuiți cu gustul tradițional.

„Vinurile din Languedoc sunt mai alcoolice cu un gust de fructe coapte, în timp ce cererea se orientează mai mult către vinuri mai ușoare și mai proaspete”, remarcă Jean-Marc Touzard.

De asemenea, este dificil de prezis modul în care consumatorii vor reacționa la noile soiuri de struguri.

„Am creat un cuvée de top cu gama Sangiovese pentru a le oferi clienților o noua experiență. Vânzările merg bine, dar rămâne o piață de nișă ”, a spus Robin Williamson.

EURACTIV

Related posts

Leave a Comment