Agricultura ecologică trebuie să se dezvolte „natural”, nu prin ținte dictate de UE

Agricultura ecologică trebuie să se dezvolte "natural", nu prin ținte dictate de UE; fermierii sunt în continuare îngrijorați; stiri agricole

Pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la obiectivul ca 25% din terenurile agricole ale UE sa fie cultivate organic până în 2030, comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a acordat planului sprijinul său și a subliniat că acesta este realizabil. Cu toate acestea, fermierii sunt în continuare îngrijorați că, așa cum este, oferta poate depăși cererea si astfel sectorul ecologic sa fie “ucis”.

Click pe imagine pentru a te inscrie!

Vorbind la Convenția Mondială a Alimentelor, joi (25 iunie), Wojciechowski a adresat aceste îngrijorări, afirmând că este conștient de faptul că este una dintre cele mai controversate ținte din strategie și că fermierii sunt deosebit de preocupați de aceasta.

Cu toate acestea, el a subliniat că obiectivul este realizabil și a dat exemplu Austria ca stat membru care deja exploatează aproape 25% din terenurile sale agricole în mod organic și, în ciuda acestui fapt, pare să nu aibă o problemă cu un exces de alimente ecologice pe piețele austriece. .

El a subliniat, de asemenea, importanța promovării și dezvoltării pieței ecologice a UE, menținând că există un potențial mare de creștere a cererii publice și de promovare a pieței în UE, în special în anumite state membre.

Insa chiar tara sa de origine, Polonia, cheltuie în medie doar 3 euro pe cap de locuitor pe alimente ecologice, comparativ cu 300 de euro pe cap de locuitor în Danemarca.

Deși a spus că fermierii nu vor fi presati să își schimbe practicile prin mijloace administrative, el a spus că agricultura ecologică va fi stimulată folosind sprijin financiar și alte instrumente, subliniind că există un buget PAC semnificativ mai mare oferit în prezent decât a fost prezentat în propunerea din 2018 .

Strategia F2F specifică faptul că Comisia va prezenta un plan de acțiune privind agricultura ecologică, conceput pentru a ajuta statele membre „să stimuleze atât oferta cât și cererea de produse ecologice” și va depune eforturi pentru a asigura încrederea consumatorilor și adoptarea prin, de exemplu, campanii de promovare și achiziții publice ecologice.

Este necesar să creștem acest tip de agricultură”, a spus Wojciechowski, adăugând că este mai bine atât pentru „mediu, cât și pentru sănătatea umană”.

Dar pentru Pekka Pesonen, secretarul general al asociației de fermieri COPA-COGECA, ținta prezintă un risc real de a avea un efect dăunător asupra agriculturii ecologice.

Într-o conferință de presă recentă, Pesonen a declarat că este de acord cu inițiativa organică în principiu, dar a subliniat că acest lucru trebuie să fie examinat în detaliu pentru a asigura viabilitatea economică a sectorului.

„Cooperativele se luptă cu mai multă ofertă decât cerere”, a spus el și a avertizat că, cu excepția cazului în care oferta crește în concordanță cu cererea, ținta prezintă un „risc ridicat de a ucide sectorul”.

„Fără o creștere corespunzătoare a nivelului de conștientizare și cerere a consumatorilor, obiectivul de 25% va distruge viabilitatea sectorului”, a spus el.

De asemenea, ca răspuns la comentariile lui Wojciechowski, Stefanie Sabet, director general și șeful filialei de la Bruxelles a Federației Industriei Alimentare și a Băuturilor din Germania, a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării ofertei și a cererii, subliniind că „nu putem dicta acest lucru” și că generarea cererii durabile de produse alimentare este un „proces”.

Jan Plagge, președintele asociației organice europene IFOAM, a declarat că agricultura ecologică este un „model economic de succes pentru fermieri cu beneficii dovedite pentru mediu”, iar decizia corectă este „piatra de temelie a unui viitor sistem alimentar durabil al UE”.

Sectorul organic a cunoscut recent un boom în timpul pandemiei COVID-19, cu vânzări mai mari de produse organice raportate în diferite state membre. Dar pe termen lung rămâne de văzut cum se va schimba această cerere a consumatorilor de produse ecologice.

EURACTIV

Related posts

Leave a Comment