Cantitatea de iarbă țintă la fermele de vaci de carne
Care sunt țintele dvs. când vine vorba de o bună gestionare a pășunilor pentru vacile de carne?
Concentrarea doar pe cantitate nu este suficientă, mai ales de acum până la sfârșitul sezonului de pășunat. Cantitatea este importantă, dar calitatea ierbii pe care o mănâncă este și mai importantă. Prin calitate înțelegem o aprovizionare continuă de iarbă proaspătă, cu o digestibilitate ridicată.
Foarte puține ferme își cântăresc vitele și, prin urmare, nu au idee care este sporul mediu zilnic. Odată ce cantitatea de iarbă de dinainte de pășunat depășește 1600 kg SU/Ha, calitatea ierbii scade, precum și sporul mediu zilnic. Studiile au înregistrat în mod regulat sporuri zilnice foarte dezamăgitoare la fermele de carne de vită începând cu iulie. De cele mai multe ori, vitele din aceste ferme aveau destulă iarbă la dispoziție, doar că deseori era tipul greșit de iarbă pe care o mâncau.
Ce înseamnă prea mare?
Primul lucru care trebuie corectat este înălțimea ierbii. Aceasta se numește “acoperire înainte de pășunat”. Dacă acest lucru este greșit, totul va merge prost și foarte prost. Acoperirile joase nu sunt o problemă atunci când vine vorba de influențarea calității ierbii (cantitatea va fi o problemă cu acoperirile joase). Pășunile înalte sunt problema. Dacă acoperirea dumneavoastră înainte de pășunat este prea mare: se întâmplă următoarele:
- Există o prezență semnificativă a tulpinilor bătrâne în rația zilnică;
- Acest lucru duce la o utilizare slabă în comparație cu o înălțime mai mica a ierbii;
- Ca rezultat, există o acumulare de material mort la baza pășunii;
- Acest lucru are un impact negativ asupra calității ulterioare a ierbii;
- Ratele de creștere sunt mai mici;
- În cele din urmă, performanța animalelor este afectată.
Deci ce înseamnă prea mare? Răspunsul este că acest lucru depinde de ratele de stocare și de perioada din an. În ultima parte a anului, rotația este mai lungă și, prin urmare, acoperirile țintei sunt mai greu de atins. Pe măsură ce anul trece (sezonul de toamnă) iarba revine din nou la stadiul vegetativ și astfel pot fi construite acoperiri bune fără a afecta calitatea ierbii.
Regula generală este că ar trebui să ne propunem să intrăm la pășunat în parcelele care au undeva între 1.300 și 1.500 kg de substanță uscată (SU) pe hectar. Mulți crescători de vaci de carne sunt obișnuiți să pășuneze parcele care au peste 2.000 kg SU/ha. Aceasta este marea schimbare care trebui făcută dacă se dorește menținerea calității ierbii.
Odată ce creșterea înainte de pășunat depășește 1600 kg SU/ha, observăm o scădere a calității ierbii și o reducere a sporului mediu zilnic. Deși ar putea exista tentația de a lăsa vitele mai mult timp pe parcelă, acest lucru va reduce producția viitoare de iarbă, va crește risipa și va duce la probleme de calitate în următoarea rotație de pășunat.
Rotație, rotație și iar rotație!
Desigur, dacă nu utilizați un sistem de pășunat pe parcele cu cel puțin șase parcele de pășunat, acest lucru va fi aproape imposibil de realizat. Dacă vitele au la dispoziție două până la trei parcele, veți rămâne foarte repede fără iarbă.

O creștere prea mare
Este foarte bine să ai o acoperire țintă pentru a intra la pășunat, dar ce se poate face dacă următoarea ta parcelă are o creștere prea mare? Prima întrebare la care trebuie răspuns este câtă iarbă am pe restul parcelelor? Dacă și ele au o viteză de creștere mare (ca să nu ai aceeași problemă cu ele până când ajungi să le pășunezi) trebuie să dai jos iarba. Chiar dacă asta înseamnă să ai un număr mai mic de baloți pe hectar. Făcând acest lucru, parcela este din nou în rotație imediat, gata să fie pășunată din nou în trei săptămâni.
Dacă aveți lipsă de iarbă în general, atunci devine puțin mai complicat, adică aveți una sau două parcele cu multă iarbă pe ele, iar restul au foarte puțină. În acest caz, nu ai nicio opțiune decât să le pășunezi cât mai bine. Vacile/oile sterpe pot fi folosite în loc de cosit, deoarece în multe cazuri nu se așteaptă ca acestea să câștige în greutate.
Pășunați bine
În afară de a intra în parcelele „corecte” de iarbă, ar trebui să ieși de pe cele „potrivite” dacă calitatea ierbii trebuie să fie menținută pe tot parcursul sezonului. Dacă mergeți în pășuni “joase”, este mult mai ușor să le pășunezi foarte strâns (până la 4 până la 5 cm). Dacă sunt pășunate strâns, atunci recreșterea va avea foarte puțin material mort în ea și data viitoare ar trebui să o puteți pășuna strâns din nou. Cu toate acestea, dacă intri într-o pășune cu iarbă prea mare, va fi greu să pășunezi strâns. Fără o cosire a ceea ce a rămas în urmă, recreșterea va fi apoi slabă, făcând următoarea rotație și mai dificil de pășunat. Și așa continuă și continuă pentru restul sezonului. Mesajul este simplu – dacă înălțimea ierbii îți scapă controlului și nu iei măsuri de remediere devreme, situația se va înrăutăți din ce în ce mai rău pe măsură ce anul trece.


Cele două imagini prezentate demonstrează diferența dintre pășunatul corect și incorect. Telefonul arăta înălțimile post-pășunat. Uită-te cât de verde este aprcela bine pășunată. Dacă aceasta este pășunată corect și data viitoare, ar trebui să rămână un strat foarte dens de frunze. Cealălaltă pardoseală are o mulțime de material mort, ceea ce arată că nu a fost pășunat corespunzător de-a lungul timpului.
O estimare despre cât valorează o bună gestionare a pășunilor pentru o fermă standard de vaci de carne de vită. Diferența per animal, ca urmare a pășunilor bine gestionate, este de peste 50 kg greutate în viu la bovinele de unul până la doi ani până la sfârșitul sezonului de pășunat. Calculați dumneavoastră ce înseamnă în bani…