Genetica si nu numai…
Am tot văzut și citi recent despre ferme cum au îmbunătățit genetica și ce animale miraculoase au in fermă. Toți vițeii sunt fii și fiice de campioni și că ferma are genetică de top și ce mai, dacă ai genetică nici nu mai trebuie să hrănești animalele, că ele vor produce doar din ADN.
Haideți să ne lamurim o țâră, genetica este doar o parte din mecanismul de producție. Poti să ai în fermă 1000 de Missy (cea mai scumpă vacă de lapte pentru care s-a platit 1.2mil$ in 2009) și să le incrucișezi cu Captain cel mai bun taur la ora actuală de pe piață, dacă tu nu ai adăpost corespunzator și furajarea corectă, animalele nu or să producă nimic pentru tine.
Care este cea mai buna genetică?
Cea mai buna genetică este cea care produce schimbare in producție, în condițiile fermei mele! Dacă sistemul meu de producție nu include tainuri și se bazează doar pe pășunat, ne uitam la taurii care sunt selectați pentru aceste condiții, nu la ce este pe listă pe primul loc și vinde cele mai scumpe paiete cu spermă. Fiți critici cu taurii pe care îi alegeți, companiile care vând sperma sunt agenți de vânzare până la urmă. Ei trebuie să vândă, deci nu întodeauna ce vă sfătuiesc ei ca fiind cel mai bun, e neapărat cel mai bun, sau se potrivește în ferma ta.
Planifică selecția, nu folosi însămânțări la întâmplare, gândește-te ce vrei să produci și mult mai important, cum vrei să produci. Hai să luam un exemplu pe vaca de carne și unul pe vaca de lapte.
La vaca de carne, ce trebuie să știm când alegem taurul?
Orice afacere incepe cu desfacerea, deci mergem frumos la abator și întrebăm acolo la ce greutate vor dumnealor carcasa și ce tip de carcasă se plătește cel mai bine. Dupa ce știm acest lucru, venim acasă frumușel și vedem ce vaci avem în fermă și dacă se pretează la o asemena producție. Dacă vacile sunt prea mari, alegem tauri mai mici, dacă sunt prea mici, alegem tauri mai mari sau cu creștere mai rapidă. Dacă abatoarele vor carcase ușoare, atunci ne orientăm spre tauri cu creștere rapidă în prima perioadă a vieții și care se finisează la greuți mai mici, și viceversa. Dacă știm ce vrea abatorul și avem o idee despre ce tauri vrem să folosim, următorul pas este să ne uitam puțin la adăposturi și la furajare. Câți dintre voi se interesează în ce condiții taurul ales a fost furajat? Întreabă-te dacă tu poți ține nivelul de furajare respectiv, și mai întreabă-te cât te costă pe tine acest sistem de furajare.
De abia după ce ți-ai răspuns la aceste întrebari poți să faci o alegere în ceea ce privește taurul. Bineînțeles că aceste lucruri nu sunt singurele de luat în considerare când faci selecția, dar acesta este doar un articol de revistă, nu o prelegere despre selecția genetică în fermă.
Vaca de lapte
Pentru vaca de lapte, întrebările sunt asemănătoare în ceea ce privește furajarea si adapostul cu costurile de producție derivate din ele. Ceea ce este important pentru vaca de lapte (ca de altfel și pentru cea de carne) este fertilitatea. Încă odată când facem selecția trebuie să ne gândim, cum vrem să arate vacile noastre în viitor în condițiile fermei noastre. Ce vreau să îmbunătățesc la mine in fermă? Vreau mai mult lapte, vreau mai multă grăsime și proteină în lapte? Vreau o vacă care să rămână gestantă după prima însămânțare șamd.
Încă odată, ca și la vaca de carne, selecția începe de la procesator. Ce lapte vrea procesatorul și cât plătește el pentru acel lapte? După ce știm asta, mergem si calculăm dacă noi putem produce acel lapte și cât ne costă pe noi să-l producem și de aici începe selecția. Reamintesc, în momentul în care ați ales un taur verificați condițiile de cazare și furajare în care taurul respectiv funcționează. Ca să vă dau un exemplu, renumitul Captain, are toate fiicele la stabulație și sunt hrănite cu TMR (total mix rations) deci practic acele animale sunt niște mașini de produs lapte. Microclimatul este perfect controlat, nutriția este asigurată la miligrame pentru maximizarea producției de lapte. O genetică ca aceasta nu va funcționa într-o fermă care se bazeaza pe pășunat. Sunt rase de vaci relativ noi care au rezultat din încrucișări (vezi Irish Freisian și New Zeeland Freisian) care produc o cantitate mai mică de lapte, dar cu un conținut ridicat de grăsime și proteină, iar lucrul cel mai important, tot acest lapte este produs exclusive prin pășunare, fără adaos de concentrate.
Deci, să concluzionăm, cea mai bună genetică este cea pe care ne-o permitem la noi în fermă și aici mă refer la condiții de producție pentru animale și nu la costul fizic al achiziționării. Întodeauna întrebați de condițiile de cazare și hrănire ale taurilor. Nu uitați un lucru, când cel care vă vinde material seminal zice că asta e cea mai bună genetică, trebuie să înțelegeți că este cea mai bună genetică pe care o vinde el, nu neapărat cea mai bună genetică de pe piață!
Sper că veți găsi util aceast articol și că veți privi altfel procesul de selectare al taurilor.
DR. Ștefan Totir
Foto: Pabo Randy, vândut la licitație săptămâna trecută cu 21000 guinee. 1 guinee = 1.1 lire sterline