Polonia va deveni producătorul ecologic №1 în Europa. Ce plan avem noi?
Obiectivele stabilite în planul de acțiune al Europei pentru producția ecologică până în 2030, de a utiliza 25% din terenuri pentru producția ecologică, reflectă faptul că acest tip de producție va fi cheia tranziției către o agricultură durabilă. Acest lucru a fost subliniat de comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în timpul unei conferințe a IFOAM.
„Comisia este pregătită să promoveze acest plan și să plaseze producția ecologică a UE pe agenda politică. Dar planul nu necesită doar acțiuni la nivelul UE, ci trebuie aprobat în fiecare stat membru, fiecare regiune și fiecare așezare „, a spus Wojciechowski.
Pentru a realiza acest lucru, Comisia a invitat statele membre să dezvolte sau să își actualizeze planurile naționale de acțiune pentru produsele ecologice.
Aceste planuri naționale de acțiune ar trebui elaborate în conformitate cu planurile naționale strategice elaborate deja de statele membre, dar ar trebui să utilizeze și alte instrumente politice în afara PAC.
Polonia are deja un Bioplan
Ministrul polonez al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a adoptat deja Planul-cadru de acțiune pentru alimentele și agricultura ecologică în Polonia pentru 2021-2027, a spus Wojciechowski.
Potrivit comisarului din țara sa de origine, doar 1,4% din ferme gestionează terenuri ecologice, iar 3,5% din terenurile agricole sunt în prezent dedicate agriculturii ecologice.
Destul de puțin în comparație cu media UE de 8,5%. Unele state membre, cum ar fi Austria și Estonia, sunt deja aproape de – sau au depășit deja – obiectivul de 25%.
„Pentru Polonia, realizarea acestui obiectiv va fi o provocare, dar și o oportunitate incredibilă”, a explicat comisarul, menționând că obiectivul țării este de a deveni un producător major de produse ecologice pe Vechiul Continent, un punct important fiind faptul că guvernul polonez a trecut deja la acțiune.
Campaniile de informare și promovare sunt deja în desfășurare pentru a stimula cererea consumatorilor de produse ecologice.
Procedurile administrative pentru producători au fost simplificate, utilizarea semințelor organice a fost susținută, a fost dezvoltat un mecanism de sprijinire a consumului de alimente organice în școli și grădinițe și a fost pregătit un manual privind achizițiile publice ecologice.
Concentrați-vă pe fermele mici
Wojciechowski a explicat că există două aspecte ale planului Poloniei care sunt interesante de analizat.
Primul este accentul pe fermele mici. „Spre deosebire de unele aspecte ale agriculturii, producția ecologică este în mod natural destinată fermelor mai mici”, a spus comisarul.
Potrivit acestuia, aceste ferme operează adesea în moduri mai durabile, astfel încât tranziția către producția ecologică este mai puțin dificilă.
Producția ecologică permite, de asemenea, fermierilor mai mici să echilibreze factorii de producție și astfel să își plaseze produsele pe piață mai eficient.
În plus, produsele ecologice tind să aibă prețuri mai mari pe piață, iar producția ecologică este văzută pe scară largă ca o piață cu creștere rapidă în anii următori, a explicat Wojciechowski, menționând că agricultura ecologică oferă, prin urmare, fermelor mici o oportunitate reală de a contribui la securitatea noastră alimentară, într-un mod sustenabil și viabil din punct de vedere economic.
„De aceea, Planul de acțiune al UE include, de asemenea, sprijin pentru micii fermieri, nu numai prin sprijinul financiar și consultativ al PAC, ci și prin acțiuni specifice de consolidare a poziției lor în lanțul valoric, precum dezvoltarea certificării de grup și lanțuri de aprovizionare”, a mai spus comisarul.
Lanțuri scurte de aprovizionare
Lanțurile scurte de aprovizionare sunt deosebit de importante și aplicabile într-un context pandemic ca acum, a spus Wojciechowski.
„Prin reducerea numărului de intermediari la un nivel minim și prin consolidarea legăturilor dintre fermieri și consumatori, lanțurile scurte contribuie la atingerea a două obiective importante în același timp: asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori și venituri corecte pentru fermieri.
Acest lucru contribuie la o tranziție echitabilă către sisteme agroalimentare mai durabile, în conformitate cu strategia F2F, a explicat comisarul UE.
Potrivit acestuia, criza COVID a arătat, de asemenea, că rezistența sistemului alimentar este îmbunătățită prin asigurarea unui lanț divers, combinând atât lanțuri de aprovizionare mai scurte, cât și mai lungi.
De aceea, susținerea dezvoltării lanțurilor scurte de aprovizionare poate maximiza beneficiile producției ecologice, a spus el.
Discuțiile privind producția ecologică sunt adesea axate în principal pe aspecte de mediu, dar protejează micii fermieri, a spus comisarul.
„Pentru că întregul potențial al agriculturii ecologice nu constă doar în impactul său asupra mediului, ci și în capacitatea sa de a aduce beneficii sociale și economice reale fermierilor și zonelor rurale”, a concluzionat Janusz Wojciechowski.