Conservarea carbonului organic in sol

Conservarea carbonului organic in sol; tehnici pentru cresterea carbonului organic in sol; cultivarea fara prelucrarea solului; stiri agricole; AgrimaSat

Aproape niciun fermier nu neaga schimbarile climatice. Schimbarile variaza, de la variatiile de temperatura ce schimba datele de insamantare si recoltare, pana la secete si inundatii din ce in ce mai frecvente. Drept urmare, fermierii au fost nevoiti sa invete sa se adapteze la aceste schimbari. Una dintre aceste modalitati este adoptarea unei agriculturi de precizie, care sa le permita fermierilor sa cultive mai multe culturi, cu utilizarea eficienta a resurselor. De asemenea, agricultura de precizie pemite fermierilor sa diminueze impactul schimbarilor climatice asupra plantelor. Acest aspect este foarte important, deoarece nimeni nu vrea sa continue sa experimenteze secete si inundatii cu o severitate crescanda in fiecare deceniu. Cu fiecare an ce trece, devine mult mai grea reducerea schimbarilor climatice.

ONU estimeaza ca pana la 8,6 gigatone de dioxid de carbon (mai mult de 20% din emisiile actuale de gaze cu efect de sera ale umanitatii) pot fi “sechestrate” in fiecare an in sol. Carbonul din sol provine adesea din radacinile in descompunere ale plantelor. Daca se lasa sa se acumuleze acest carbon, solul scoate efectiv dioxidul de carbon din atmosfera si il “sechestreaza”. In plus, ca un beneficiu suplimentar, cresterea carbonului in sol creste fertilitatea solului, solul stocheaza substante nutritive mai eficient, mentine umiditatea mai mult timp si densitatea sa este mai redusa. Expertii au scris zeci de ani despre beneficiile potentiale ale carbonului organic din sol, nu numai pentru combaterea schimbarilor climatice, ci si pentru sanatatea solului. De asemenea, este considerata una dintre cele mai iefine metode de conservare a carbonului in sol.

Dar unde ne pozitionam astazi? De ce nu vedem conservarea pe scara larga a carbonului in sol?

Exista cateva provocari practice care inca trebuie solutionate. Pentru unele dintre ele, tehnologiile de precizie ar putea juca un rol cheie.

Verificarea tehnica adecvata

Exista multe tehnici bine cunoscute pentru cresterea carbonului organic in sol, cum ar fi cultivarea fara prelucrarea solului, utilizarea covoarelor vegetale si altele. Dar, in realitate, impactul oricareia dintre acestea variaza in functie de ferma si de practicile exacte ale fermierului. In plus, anumite practici intreprinse de un fermier pot reduce de fapt carbonul organic din sol, negand orice beneficii. Deci, pentru a verifica daca ceea ce face un fermier functioneaza, ar trebui sa masuram efectiv nivelurile de carbon din sol in intreaga ferma (nu doar intr-o singura locatie) si sa putem compara masuratorile de-a lungul anilor. Cand ne gandim ca lumea are mai mult de 100 de milioane de fermieri, ne dam seama rapid ca modurile tipice de a face lucrurile (cum ar fi prelevarea de probe extinse si testarea solului pentru fiecare ferma) chiar nu functioneaza pentru a muta “acul” asupra schimbarilor climatice.

Modele de afaceri eficiente

Astazi, in tehnologia agri, modelul de afaceri implica adesea vanzarea unui produs sau serviciu in care utilizatorul final este fermierul, iar platitorul final este tot fermierul. Capacitatea de plata a fermierilor la nivel global este mai mica in comparatie cu resursele consumatorilor din alte sectoare. Adesea, trebuie demonstrat fiecarui fermier in parte ca un anume produs sau serviciu functioneaza si ii poate imbunatati activitatea. S-ar putea sa fie cazul ca distribuitorii de produse si servicii sa regandeasca acest model de afaceri si sa vina cu unul mai eficient, care poate scala mult mai repede.

Cum ajungem la fermieri la scara globala?

Odata ce ne-am dat seama de aspectele tehnice si ale modelului de afaceri, intrebarea care se pune este cum ajungem, de fapt, la milioanele de fermieri? Multe companii agricole au petrecut cateva decenii construindu-si retelele de distributie, pentru a ajunge la fermieri la o scara destul de mare. Dar nu avem decenii de petrecut pentru a extinde conservarea carbonului in sol. Trebuie sa se intample acum.

Exista cateva initiative care au incercat sa rezolve mici aspecte ale acestui “puzzle”. Dar daca nu vor fi abordate toate aceste provocari majore, conservarea carbonului din sol nu va imbunatati viata unui numar mare de fermieri.

Schimbarile climatice sunt o problema care va afecta semnificativ cursul umanitatii in urmatoarele decenii. Depinde de noi toti si de fiecare sector industrial sa joace un rol activ atat in atenurea, cat si la adaptarea la acestea, tehnologia agri nu este o exceptie.

articol tradus de Sanatatea Plantelor din PrecisinAg

Related posts

Leave a Comment