Fermierii ne asigură securitatea alimentară, obligația noastră este să le asigurăm securitate economică

Şi Presedintele României lucrează pentru fermierul român! am insistat foarte mult astăzi pe partea de agricultură şi protecţia mediului; stiri agricole

Noua politică alimentară durabilă prezintă riscul unor importuri nesustenabile

Ultimele eforturi ale Comisiei Europene pentru ca sistemul alimentar european să fie mai durabil ar putea risca să încurajeze practicile agricole nesustenabile din alte zone, au subliniat luni (8 iunie) ministrii agriculturii din UE.

Vorbind prin videoconferință la un Consiliu informal Agrifish, găzduit de președinția rotativă croată, miniștrii agriculturii și-au oferit părerile cu privire la strategiile Farm to Fork și Biodiversitate, două elemente fundamentale ale Acordului Verde European.

Mai multe state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul asimetriilor dintre noile cereri ale producătorilor UE și standardele mai scăzute ale produselor importate.

Potrivit ministrului spaniol, Luis Planas, respectarea obiectivelor strategiei poate implica alte costuri pentru statele membre legate de importurile din țări terțe, a căror producție nu este supusă acestor cerințe durabile.

„Suntem siguri că se va aplica reciprocitatea”, a adăugat Planas.

De asemenea, reprezentantul Italiei a întrebat Comisia cum intenționează să asigure armonizarea standardelor de durabilitate la nivel internațional pentru a evita o externalizare periculoasă a practicilor nesustenabile.

Dacă punerea în aplicare a strategiei ar trebui să crească costurile produselor, aceasta va afecta competitivitatea produselor alimentare din UE pe scena globală și pe piața unică a UE, a subliniat Italia.

Germania, care va deține următoarea președinție a UE începând din iulie, a subliniat ambiția de a face F2F un standard global pentru a face față acestor riscuri.

„Trebuie să evităm ca producția să se mute în alte regiuni ale căror standarde de mediu nu respectă cerințele noastre”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner.

Prezentate la 20 mai, cele două planuri reprezintă politica alimentară a blocului, care vizează transformarea radicală a modului european de a produce, distribuitie și consum produse alimentare până în 2030.

În cadrul reuniunii informale, miniștrii UE-27 au salutat nivelul global de ambiție conținut în ambele planuri, dar au solicitat Comisiei mai multe informații cu privire la modul de măsurare a rezultatelor și de implementare a obiectivelor generale.

După cum rezumă reprezentantul olandez, statele membre vor să afle mai multe detalii despre metodologie, evaluare comparativă, linii de bază și resurse financiare pentru a-și stabili obiectivele specifice de reducere.

Cele două strategii propun o reducere ambițioasă de 50% pentru utilizarea pesticidelor, precum și o reducere de 50% a pesticidelor extrem de periculoase, o reducere de 20% a consumului de îngrășăminte și o reducere de 50% a consumului de antibiotice în agricultură și acvacultură, toate până în 2030.

Echilibrul potrivit

De asemenea, miniștrii au pus problema găsirii unui echilibru corect între sustenabilitate și competitivitate, asigurându-se că noile cerințe sunt valoroase din punct de vedere economic și fezabile pentru fermieri, precum și în conformitate cu nevoile lor practice.

Agricultorii noștri ne asigură securitatea alimentară, obligația noastră este să le asigurăm securitate economică”, le-a spus miniștrilor comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

Întrebat de EURACTIV într-o conferință de presă după întâlnire, el a recunoscut că obiectivele F2F constituie o provocare mare pentru fermieri.

„Ar trebui să protejăm securitatea alimentară și competitivitatea fermierilor, dar în același timp avem nevoie de o agricultură mai durabilă”, a adăugat el.

De asemenea, Wojciechowski a prezentat miniștrilor noua propunere „consolidată” a politicii comune de agricultură (PAC), care a inclus o majorare a prețurilor totale de 9 miliarde de euro în 2018 pentru programul de subvenții pentru agricultură al blocului, împreună cu 15 miliarde EUR alocate pentru mediul rural fond de dezvoltare în cadrul „UE pentru următoarea generație”, fondul de recuperare al Comisiei de 750 de miliarde de euro al Comisiei.

Cu toate acestea, potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Jan Krzysztof Ardanowski, rămâne întrebarea dacă această creștere ar putea satisface noua ambiție de mediu, precum și problema lipsei de convergență a plăților directe între țările din estul și vestul UE.

„Dacă vom continua cu un suport diferit, aceste disparități vor crește mai profund după COVID-19”, a spus el.

Alte țări și-au exprimat îndoieli cu privire la modul în care vor fi utilizate resursele suplimentare din „Următoarea generație UE”, deoarece vor fi concentrate doar în trei ani și sunt legate de recuperarea cauzata de pandemie, dar și de obiectivele stabilite în Acordul Verde.

„Obligat” să facă față cărnii

Ministrul spaniol, Luis Planas, a subliniat, de asemenea, rolul social-economic cheie pe care îl joacă creșterea animalelor în zonele rurale.

„Trebuie să evităm ca o voce critică foarte generală, fără nuanțe, să creeze probleme unui sector atât de sensibil”, a avertizat el.

În ceea ce privește creșterea animalelor intensiv, Wojciechowski a declarat că intenția Comisiei este de a sprijini metode alternative de creștere a animalelor și a fermierilor care introduc voluntar standarde înalte de bunăstare a animalelor.

CITESTE SI:
Sprijinului din FEADR crește de la 5000 de euro la 7000 de euro pentru fermierii afectați
Organizațiile profesionale agricole și asociațiile de fermieri
Portret de fermier – Lucian Marincea din Zimnicele, Teleorman

El a adăugat că Comisia a fost obligată să propună ceva care să reducă nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) la animale ca parte a Acordului ecologic și că va fi un subiect important de discuție cu statele membre, la fel de mult cu utilizarea pesticide și îngrășăminte.

EURACTIV

Related posts

Leave a Comment