Fermierii vor pierde până la 30 la sută dacă se pune în aplicare Acordul Verde

Fermierii vor pierde până la 30 la sută dacă se pune în aplicare Acordul Verde. factori luați în considerare în studiul creșterii animalelor. Stiri agricole

Noi studii – Green Deal (Pactul Verde) îi afectează pe fermieri. Obiectivele europene au, de asemenea, consecințe pentru piață și consumatori. Acest lucru a fost demonstrat de două studii realizate de Wageningen University & Research.

Un nou studiu subliniază scăderea producțiilor cu până la 30 la sută, recolte de calitate slabă și importuri în creștere în UE, ca efecte ale Acordului Verde.

Studiul realizat de Wageningen University & Research a abordat modificările producției în sectorul vegetal. De asemenea, s-a analizat modul în care se vor schimba prețurile pentru produsele de origine vegetală, precum și cantitățile exportate din UE. Studiul a fost comandat de asociațiile comerciale CropLife International și CropLife Europe.

Acordul Verde ar putea îmbunătăți situația în privința creșterii porcilor și a păsărilor. În schimb, veniturile producătorilor de lactate și de carne de vită ar scădea, potrivit celui de-al doilea studiu. Studiul a fost comandat de Copa-Cogeca.

În ambele studii, consecințele strategiei de la Fermă la furculiță și strategia biodiversității au fost examinate ca parte a Acordului Verde . UE dorește să pună în aplicare strategia F2F până în 2030. În agricultură, acest lucru afectează în mod direct utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor, precum și tipul de gestionare. Fermierii trebuie să reducă produsele de protecție a culturilor la jumătate și îngrășămintele cu 20% până la începutul următorului deceniu. În plus, agricultura ecologică din Uniunea Europeană urmează să fie extinsă la 25% .

Oamenii de știință olandezi au dezvoltat patru scenarii cu privire la planurile europene pentru Green Deal.

Cele patru scenarii asumate

  • reducere cu 50% a utilizării pesticidelor,
  • reducerea la jumătate a pierderilor de nutrienți și reducerea utilizării îngrășămintelor cu 20%,
  • agricultura ecologică pe 25% din suprafața agricolă și
  • combinație a primelor trei scenarii.

Cu toate acestea, pentru a obține rezultate realiste, cercetătorii de la Wageningen au analizat mai îndeaproape 25 de ferme din întreaga UE. Pe această bază, au fost examinate efectele asupra randamentelor culturilor.

Modificări semnificative chiar și cu măsuri individuale

În primul scenariu, care se referă exclusiv la reducerea utilizării pesticidelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că prețul grâului va crește cu două procente. Scăderea producției se va ridica la șapte procente și, prin urmare, ar fi mai drastică decât creșterea prețurilor. Se așteaptă o creștere a importurilor nete pentru porumb, rapiță și citrice. În același timp, se așteaptă să scadă exporturile europene de roșii, măsline, vin și hamei. În general, primul scenariu ar avea ca rezultat o pierdere economică de 64 miliarde de euro pentru întreaga UE.

Al doilea scenariu, care se bazează pe o utilizare redusă a îngrășămintelor, are ca rezultat o scădere a producției de până la 15%. Creșterea prețului aici ar fi de până la 20 la sută. Acest lucru ar însemna că schimbarea mai mare ar fi din partea prețului și nu din partea producției. Importurile și exporturile s-ar dezvolta într-un mod similar cu primul scenariu. În ceea ce privește pierderea economică, experții au ajuns la o sumă de 92 miliarde de euro.

În ceea ce privește modificările randamentului și prețului, al treilea scenariu se mută între primele două: pentru majoritatea culturilor, scăderea randamentului s-ar ridica la mai puțin de 10 la sută. Prețurile ar fi cu până la 13% mai mari. Se observă că pierderea economică nu se află și la mijloc, dar ar însemna cea mai mică pierdere din toate scenariile, la 56 miliarde de euro.

Scăderea veniturilor de până la 30 la sută dacă se pune în aplicare Acordul Verde

Ultimul scenariu se bazează pe de o parte pe condițiile din scenariile 1 și 2. În plus, se presupune că 10% din suprafața agricolă va fi redată naturii, care este aproape de a lua în considerare scenariul 3 și, astfel, include toate obiectivele Acordului verde. Prăbușirile recoltei aici ar fi de până la 30%. Oamenii de știință au stabilit, de asemenea, că există și culturi pentru care măsurile ar avea un efect redus sau deloc asupra rezultatului recoltei. De exemplu, sfecla de zahăr.

Pentru majoritatea culturilor, se spune că scăderea producției este între 10 și 20%. Culturile perene ar fi mai afectate decât anualele. Se prevede o scădere a producției de 18% pentru grâu – prețul, totuși, este de așteptat să crească doar cu 3%. La 140 de miliarde de euro, pierderea în scenariul combinat ar fi de departe cea mai mare.

Se prevăd creșteri semnificative de preț pentru măsline, vin și hamei. Se prevede o scădere a producției de 18% pentru grâu – prețul, totuși, este de așteptat să crească doar cu 3%. Vom avea o creștere a importurilor nete de porumb, rapiță și citrice. În unele cazuri, importurile s-ar putea dubla.

Creșterea cerințelor de spațiu

Omul de știință Johan Bremmer atrage atenția asupra unei alte probleme pe care rezultatele o evidențiază: cererea crescută pentru terenuri agricole. „Dacă cererea rămâne aceeași, Europa trebuie să compenseze lipsa cu mai multe importuri. Și dacă Europa exportă mai puțin, țările din afara Europei vor trebui să producă mai mult ele însele. Am calculat câte hectare de teren agricol în afara UE sunt necesare pentru a absorbi această combinație de efecte”, a spus Bremmer.

În plus, Wageningen University & Research atrage atenția asupra reducerii calității produselor la care ar duce măsurile din strategia F2F. Cerealele sunt mai des atacate de fungi și pot chiar să nu mai fie potrivite ca hrană pentru animale. Consumatorii nu doresc să plătească același preț pentru produse inferioare. Cu toate acestea, dacă cererea nu se modifică, va exista în cele din urmă o penurie mai mare care va duce la creșterea prețurilor.

Alți factori luați în considerare în studiul creșterii animalelor

Pentru a reflecta diversitatea agriculturii europene în studiu, oamenii de știință au făcut simulări în 13 ferme din diferite regiuni ale UE. Scenariile au fost îmbogățite cu măsuri voluntare în cadrul politicii agricole comune (PAC) , precum și cu efectele asupra producției și prețurilor.

Venit net îmbunătățit pentru aproape jumătate din proprietarii de animale de companie

În șase din cele 13 ferme, implementarea Acordului Verde ar conduce la un venit net operațional mai mare. Aceste cazuri se referă exclusiv la creșterea bovinelor de carne, a porcilor și a păsărilor. Toate cele șase ferme de vaci de lapte examinate au înregistrat o scădere a veniturilor.

În cazul crescătorilor de bovine de carne, porci și păsări – beneficiarii Acordului Verde – venitul mai mare se datorează în principal creșterilor prețurilor la carne. Ferma de găini ouătoare din sud-estul României are doar un venit ușor mai mare.

Cu o treime mai puțin venit pentru crescătorii de vaci de lapte

Cele șase ferme de vaci de lapte examinate ar trebui să renunțe în medie la o treime din veniturile lor actuale. Fermierul din Olanda ar pierde peste 70 la sută din venitul său net. Doar o mică pierdere ar apărea pentru ferma de lapte din Polonia.

Oamenii de știință olandezi au investigat, de asemenea, consecințele financiare pentru proprietarii de animale dacă aceștia ar suporta ei înșiși costurile diferitelor măsuri de mediu. Peste 20 de măsuri cu costuri diferite au fost utilizate ca bază. Fără sprijin în punerea în aplicare a măsurilor, venitul net al fermelor de lapte, dar și al altor fermieri ar putea scădea cu 20 de puncte procentuale.

„Sprijinul politic și resursele suficiente sunt esențiale pentru a atenua efectele asupra veniturilor pentru ferme și pentru a se asigura că măsurile de mediu, climatice și de biodiversitate sunt puse în aplicare”, rezumă Roel Jongeneel de la Wageningen University & Research.

Progresul în schimbările structurale în agricultură nu a fost luat în considerare în studiu. Tot aici trebuie presupus că schimbările structurale reprezintă o oportunitate de a crește veniturile atunci când se fac investiții. Pe de altă parte, alte companii ar renunța. „Încercarea de a atenua efectele negative ale veniturilor prin creșterea dimensiunii fermelor a fost o strategie dovedită în agricultură în trecut și va fi probabil în viitor”, spune Jongeneel.

un material Agrarheute

Related posts

Leave a Comment