O jumătate de milion de vaci de lapte și 6.000 de ferme

O jumătate de milion de vaci de lapte și 6.000 de ferme; stiri agricole

Chile – pe o jumătate de lungime a continentului sud-american, teritoriul îngust este delimitat în interior de munții Anzi.

Având în vedere asezarea geografica, nu este surprinzător faptul că condițiile climatice variază dramatic de la deșertul Atacama din nord până la Antarctica Patagoniană, în extremitatea sudului.

Cu o jumătate de milion de vaci de lapte – și aproape de 6.000 de ferme comerciale – industria produselor lactate are o dimensiune rezonabilă în raport cu populația și servește un scop esențial în furnizarea de produse lactate locale proaspete.

Producția totală de lapte se ridica la aproximativ 2,6 miliarde de litri; s-a schimbat puțin în ultimii 10 ani din cauza unei complexități de provocări, inclusiv: sociale, de mediu și economic.

Click pe imagine pentru a te inscrie!

Cu toate acestea, este un sector interesant de studiat, având în vedere gama de sisteme întâlnite acolo, inclusiv o unitate robotizată.

Rasa cea mai raspandita este Holstein, ratiile de hrana sunt comune pentru producătorii americani, folosindu-se in special porumb insilozat, fân de lucernă, dar si iarba insilozata.

Producție din iarbă

La sud de capitala Santiago întâlnim cea mai mare parte a industriei lactate – aproximativ 70% din producția de lapte este centrată pe această regiune.

Cu precipitații mai abundente și o suprafață extinsă de pământ, regiunea Osorno este centrul industriei lactate cu vaste intinderi de pasune.

Aici observăm o concentrare puternică a producției, productia medie pe cap de vaca fiind de 8.000-9.000L pe lactatie, fatarile avand loc majoritatea in primăvară, cu o perioada de repaus de 30 până la 40 de zile.

Rasa Jersey și Holstein Friesian devin mult mai frecvente aicipracticandu-se un pășunat extensiv.

Compoziția laptelui este de o importanță majoră, iar sfaturile oferite de nutritionisti privind suplimentele nutritive sunt sfinte.

Conținut scăzut de fibre, zahăr ridicat și concentrații ridicate de grăsimi în primăvară.

Aceste condiții necesită o suplimentare atentă a dezechilibrului nutrițional, în cazul în care grăsimile din lapte „se prăbușesc” de la peste 4,0% la 3,0%.

Suplimentarea pășunilor cu fibre și suplimente pe bază de amidon oferă o contribuție valoroasă pentru aceste efective, în ciuda distanței lor de mediul nostru local.

Robotizare

În afară de zonele extinse de pășunat, evoluțiile tehnologice au făcut cu siguranță pași mari în secțiunile industriei.

Ferma Ancali are 65 de roboți, devenind cea mai mare turmă robotică de muls din lume.

Exploateaza  vaci Holstein ce produc peste 14.000 litri pe lactatie, cu un procent de grasime de 3,9%, iar proteina din lapte este de 3,4%.

Managementul nutrițional al unei efective atât de performante este esential.

Prelucrare și piețe de desfacere

Aprovizionarea cu lapte în Chile este destinată în principal consumului „la domiciliu”, iar acum țara este un importator net de produse lactate.

Producția de lapte, iaurt și brânză sunt principalele destinații pentru laptele procesat.

Cea mai mare cooperativa, Colun, procesează aproape 30% din producția națională de lapte, colectată de la cei peste 730 de membri ai săi, cu furnizori în medie de 6.700L/vacă.

Industria produselor lactate din Chile se confruntă cu presiuni similare cu cele din industria noastră locală.

AGRILAND

Related posts

Leave a Comment