Am vrea să facem procesare, dar nu avem curaj. Vrem predictabilitate şi subvenţii mai mari, similare cu cele din ţările vecine.
„Dacă am vinde carne de vită carcasă, ar fi mai uşor să valorificăm producţia. La sfârşitul acestui an sau anul viitor ne gândim să facem un mic abator şi să prelucrăm pielea. (…) Cum va evolua zootehnia în următorii ani depinde de politica guvernelor, dar fermele româneşti se vor dezvolta cu siguranţă şi vom găsi mai multe produse româneşti pe raft”, a spus Ioji Zifceak, acţionar al Maxagro, o fermă de vaci de lapte din judeţul Timiş cu peste 1.100 de capete, in cadrul emisiunii ZF Agropower.
„Numărul procesatorilor mari este limitat, ceea ce înseamnă că numărul celor cărora trebuie să le vindem laptele este limitat. Dacă se dezvoltă procesarea, lucrurile se vor schimba în România. Guvernul trebuie să conştientizeze necesitatea securităţii alimentare, dar sperăm că băncile şi statul se vor uita cu preponderenţă spre noi”, a afirmat Leonard Gonciulea, director economic în cadrul Maxagro.
Nicolae Costea, proprietarul Coni Trans, spune că „fermele existente de vaci trebuie sprijinite să facă pasul spre procesare sau creşterea capacităţii”.
„Ca şi cooperativă, 90% din lapte îl vindem către procesatori, iar 10% îl procesăm în fabrica de la Ţaga. Dorim să procesăm o cantitate mai mare de lapte, dar şi să producem mai mult. Ca şi membrii cooperatori suntem mereu în creştere, dar şi fermierii existenţi îşi cresc efectivele. Dacă la început, acum 10 ani, aveam 20 de săli de mult, acum avem 68 de săli de muls şi a crescut producţia din ferme şi productivitatea din ferme”, a explicat Cristian Ţandea, care creşte 300 de vaci de lapte în judeţul Cluj.
sursa: Ziarul Financiar; foto: Mihai Ionel Ambrus