Câți fermieri lasă moștenire ferma copiilor?
Fermierii trebuie să facă față multor provocări: cunoașterea tehnologiei de culturi este importantă, trebuie să fie veterinar, trebuie să fie economist și expert în impozite. De asemenea, este important pentru succesul operațional să comercializeze produsele cât mai bine posibil, de preferință să planifice totul cu 6 luni în avans.
Câți tineri sunt încă pregătiți pentru asta? Deoarece ziua de lucru de multe ori nu se termină după 8 ore, iar în weekend animalele trebuie îngrijite, iar recolta adusă de pe câmp. În plus, politica agricolă și cerințele sociale nu devin mai ușoare pentru fermieri. Mulți fermieri sunt nemulțumiți de condiții și simt că societatea nu apreciază în mod corect munca lor – producția de alimente -, dar nici pe ei. Protestele firave ale țăranilor din ultimii ani sunt un indicator al acestui fapt.
Viitorul nu este comod pentru urmașul fermierului
Green Deal si F2F vor duce la o scădere a producției agricole (de până la 15%) și la o scădere a exporturilor de alimente din UE. Dar, în același timp – potrivit Comisiei Europene – scăderea producției va duce la creșteri ale prețurilor, ceea ce va compensa pierderile fermierilor. Cu toate acestea, CE speră că UE va rămâne un exportator net de produse alimentare.
Comisia Europeană consideră că, prin introducerea ambelor strategii, Uniunea Europeană se va apropia de obiectivele neutralității climatice. Bruxelles subliniază că lipsa acțiunii nu este o opțiune și că un astfel de scenariu nu poate fi luat în considerare. Pe de altă parte, CE speră că adoptarea inovației în agricultură și transferul de tehnologie va îmbunătăți eficiența producției, ceea ce va limita declinul producției agricole.
Reprezentanți ai organizațiilor agricole din întreaga Europă au subliniat că introducerea strategiilor F2F și „Biodiversitate” expune Uniunea Europeană riscului pierderii securității alimentare. Schimbările sunt necesare, iar agricultura trebuie să fie mai durabilă, dar nu în detrimentul unei scăderi atât de mari a producției. Pe măsură ce prețul produselor noastre crește, vom fi forțați să ieșim de pe piețele internaționale. Este naiv să credem că consumatorii vor putea accepta o creștere drastică a prețurilor la produsele alimentare din UE. Mai ales că creșterile se vor referi la prețurile alimentelor produse în UE, nu la import.
La proiectarea reformelor sale, Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare faptul că, după creșterea costurilor de producție în UE, va exista o pierdere a piețelor de export, iar locul nostru va fi luat de concurența externă, care va continua să producă alimente, dar în afara Europa. Unde sunt beneficiile pentru climă? Aceasta nu este altceva decât relocarea carbonului către alte țări. Reducerea emisiilor în agricultura europeană fără pierderea competitivității necesită un sprijin mult mai mare din partea PAC. Rolul agriculturii europene este de a produce alimente sigure, sănătoase și accesibile.
În concluzie, mai rămâne fiul fermierul de azi în praful câmpului?